2020-02-23 03:45

Csibi Istvan a fost pus în libertate

 |  17:52
Csibi Istvan a fost pus în libertate

Omul de afaceri CsibiIstvan, trimis în judecată de procurorii DIICOT pentru instigare la delapidareşi spălare de bani şi încarcerat la Penitenciarul Colibaşi, va fi pus înlibertate, a decis Curtea de Apel Piteşti, transmite corespondentul Mediafax.Tribunalul Argeş a decis, recent, înlocuirea măsurii arestării preventive încazul lui Csibi Istvan cu interdicţia de a părăsi ţara. Decizia a fost atacatăde către procurori la Curtea de Apel Piteşti, care a hotărât, joi, eliberareaomului de afaceri, respingând recursul procurorilor şi menţinând deciziaTribunalului Argeş.

Conformreprezentanţilor Curţii de Apel Piteşti, în aceste condiţii omul de afaceri vafi eliberat, joi seară, din Penitenciarul Colibaşi.

În11 martie, Curtea de Apel Piteşti a admis recursul formulat de procurori ladecizia Tribunalului Argeş privind înlocuirea măsurii arestării preventive cuobligaţia de a nu părăsi ţara, astfel că Csibi Istvan a rămas în arest.

Curteade Apel Piteşti a respins de şase ori decizia magistraţilor de la TribunalulArgeş de înlocuire a măsurii de arestare cu interdicţia de a părăsi ţara încazul omului de afaceri.

CsibiIstvan, acuzat de săvârşirea unor infracţiuni de natură economică, a fosttrimis în judecată, în martie 2008, de procurorii Direcţiei de Investigare aInfracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Alături de Csibi Istvanau mai fost trimise în judecată alte 17 persoane.

ÎnaltaCurte de Casaţie şi Justiţie a admis, în martie 2009, strămutarea dosarului încare Csibi Istvan este judecat pentru criminalitate organizată de la TribunalulBucureşti la Tribunalul Argeş.

Anchetatoriiau stabilit că, în calitate de fondator şi conducător al unui grup decriminalitate organizată care şi-a desfăşurat activitatea infracţională înperioada 1998 - 2004, Csibi i-a determinat pe membrii asociaţi, desemnaţiadministratori la societăţile producătoare de băuturi alcoolice, respectiv lasocietăţile satelit din grupul "Neptun", ca prin efectuarea de plăţi carenu aveau la bază operaţiuni comerciale reale să delapideze din gestiunefirmelor controlate peste 307 miliarde de lei vechi (30,7 milioane de lei).

Totodată,în calitate de conducător al grupului infracţional organizat, Csibi Istvan i-arfi determinat pe unii dintre apropiaţii săi ca, prin punerea în executare aunor circuite de spălare de bani imaginate de unul dintre apropiaţii săi,Kovacs Gyula, să faciliteze realizarea unui circuit fictiv al banilor decontaţinecuvenit de la bugetul de stat cu titlu de accize şi TVA, precum şi a celorîncasaţi din vânzarea băuturilor alcoolice obţinute la negru în cuantum deaproape 520 de miliarde lei vechi (52 de milioane de lei noi), întreaga sumăajungând, în final, la Csibi Istvan.

Anchetatoriiau mai constatat că, după întocmirea în numele şi pe seama SC Neptun Impex SA aunor contracte fictive având ca obiect achiziţionarea în sistem leasing a unuinumăr de 40 de vehicule de la două societăţi fantomă din Marea Britanie şipredarea acestora reprezentantului legal al utilizatorului societăţii, CsibiIstvan a determinat săvârşirea fără vinovăţie de către administrator ainfracţiunii de folosire la autoritatea vamală a unor documente comercialefalsificate. În împrejurările descrise anterior, inculpatul a determinatinducerea în eroare a funcţionarilor vamali care, prin aplicarea unui alt regimdecât cel legal datorat de importatorul direct, au prejudiciat bugetul de statcu suma de 14,6 miliarde de lei.

CsibiIstvan ar fi impus unor administratori de firme controlate de el încasarea cutitlu de împrumut nejustificat economic a unor sume de bani, determinându-i peaceştia să-i acorde cu titlu de dobândă peste 9,5 miliarde de lei vechi(950.000 de lei noi), prejudiciind astfel bugetului de stat cu 2,4 miliarde delei vechi (240.000 de lei noi) reprezentând impozitul de profit de la a căruiplată firmele respective au fost sustrase, urmare diminuării profituluiimpozabil cu suma respectivă de bani, potrivit anchetatorilor.

Referitorla maşinile importate de societatea Neptun Impex SA, anchetatorii arată căacestea au fost achitate la producător cash, reprezentând bani negri scoşiilegal din ţară, în numerar, şi au fost introduse în ţară ca importate însistem leasing, sistem sub paravanul căruia s-au efectuat, ulterior, plăţiaparent legale din contul societăţilor importatoare în contul societăţilor deleasing fantomă.

Baniiastfel externalizaţi s-au întors în contul personal al lui Csibi Istvan cutitlu de contravaloare a unui pachet de 16.000 de acţiuni dobândite lasocietatea Hamerock Bau, suma totală spălată prin acest procedeu fiind de peste140 miliarde de lei vechi (echivalentul a patru milioane euro), potrivitprocurorilor.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-09-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine