2019-10-21 16:29

CSM a decis: Lazăr a încălcat codul deontologic atunci când a folosit sintagma "inculpaţi de rang înalt"

 |  13:27
CSM a decis: Lazăr a încălcat codul deontologic atunci când a folosit sintagma "inculpaţi de rang înalt"

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a afirmat, luni, că Direcţia Naţională Anticorupţie are drept competenţă anchetarea „inculpaţilor de rang înalt”, scopul instituţiei fiind combaterea corupţiei „la nivel de mijloc şi înalt”.

Plenul CSM a decis luni ca procurorul general al Romaniei a încălcat codul deontologic al magistraților când a folosit formularea „inculpați de rang înalt”, decizia fiind luată cu 9 voturi pentru și 8 impotriva, potrivit unor surse judiciare. Magistratii Consiliului au admis astfel contestația Inspecției Judiciare față de decizia Secției pentru procurori care a stabilit că Augustin Lazăr nu a încălcat codul.

„Este foarte simplu. Inculpați de rang înalt sunt cei care sunt de competența Direcției Naționale Anticorupție. Dacă vă uitați în lege, așa scrie acolo: DNA e făcută pentru a combate un anume gen de criminalitate, corupția, dar nu la un nivel scăzut, ci la nivel de mijloc și înalt. Cel mai adesea, la nivel înalt. Prin urmare, inculpații DNA sunt inculpați de rang înalt”, si-a explicat afirmatia, luni, Augustin Lazăr.

Ministrul Justitiei sustine ca procurorul general a avut proprietatea termenilor atunci când a folosit sintagma „inculpați de rang înalt”, facand o comparatie cu afirmatia presedintelui Klaus Iohannis referitoare la "penali", caz in care, spune Toader, autorul expresiei nu a fost un jurist. Ministrul mentioneaza ca admiterea contestatiei Inspectiei Judiciare de catre plenul CSM este o decizie fireasca.

„O văd într-o succesiune firească, pentru că CNCD a decis cu privire la altcineva o sintagmă asemănătoare faptul că este o discriminare. Acel cineva, autorul sintagmei, nu este jurist și ai putea să spui că nu a avut proprietatea termenilor. Dar în cazul nostru, procurorul general nu poate să spună că nu a avut proprietatea sintagmei „niște inculpați de rang înalt” și nici nu poate să spună că s-a referit la altcineva decât la membrii Comisiei, cum a încercat să acretizeze astăzi”, a declarat ministrul Tudorel Toader.

"Inculpaţii de rang înalt sunt cei care sunt de competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, dacă vă uitaţi în lege, exact aşa scrie acolo, Direcţia Naţională Anticorupţie este făcută pentru a combate un anume gen de criminalitate, corupţia, dar nu la nivel scăzut, ci la nivel de mijloc şi înalt, cel mai adesea la nivel înalt. Prin urmare, inculpaţii DNA-ului sunt inculpaţi de rang înalt”, a afirmat, luni, procurorul general Augustin Lazăr, la intrarea în sediul CSM.

Citeşte şi: Tudorel Toader, despre posibila sancționare a lui Augustin Lazăr: Ordinea de zi este a CSM, nu a dumneavoastră

Între cele 20 de motive invocate de Ministrul Justiţiei în momentul în care a propus revocarea lui Augustin Lazăr din fruntea Ministerului Public se numără ”comportament şi probleme grave de comunicare publică: Practicarea şi încurajarea unor comportamente contrare obligatiilor constituţionale şi legale”.

”Dacă vocea cea mai înaltă a Ministerului Public numeşte parlamentarii inculpaţi de rang înalt, care este mesajul public şi ce efect produce asupra încrederii cetăţenilor în reprezentanţii aleşi şi în măsurile pe care aceştia le adoptă”, arată Tudorel Toader, în raportul privind evaluarea lui Aufustin Lazăr.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-12-03Parerea ta...

MAIKA LAZAR
03 Dec 2018

Procuror de joasa speta!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray