2020-08-12 01:36

CSM: “Sistemul judiciar vrea o salarizare separată și unitară!”

 |  18:18
CSM: “Sistemul judiciar vrea o salarizare separată și unitară!”

Sistemul judiciar își dorește o salarizare separată și unitară, a declarat președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Mircea Aron, în urma unei întâlniri la care au fost prezenți și miniștrii Justiției și Muncii.

''Am concluzionat, din discuții, că sistemul își dorește o salarizare separată și unitară. Din acest punct de vedere s-a concluzionat că Guvernul va trebui să își asume problema inechităților salariale și să vină cu o soluție'', a arătat Mircea Aron, potrivit Agerpres.

Acesta a afirmat că este necesar un sistem predictibil și unitar de salarizare, cu legi foarte bine făcute și valabile în timp, până acum legislația fiind incoerentă și nepredictibilă, acest lucru permițând să existe astfel de decalaje.

''O permanentă modificare pe segmente, pe sectoare, pe chestiuni de salarizare a făcut sistemul nepredictibil și i-a determinat pe magistrați să sesizeze instanțele pentru a-și spune punctul de vedere'', a explicat președintele CSM.

Bugetul instanțelor, gestionat de ÎCCJ

Aron a adăugat că discuțiile avute au mers pe ideea că bugetul instanțelor ar trebui să fie gestionat de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Pe de altă parte, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, a anunțat că CSM ar putea sesiza, la cererea judecătorilor, Curtea Constituțională cu privire la ordonanțele de urgență 20 și 43 referitoare la salarizare.

"Pe Ordonanța 20 și Ordonanța 43, ceea ce se stăruie în cerința asociațiilor, dar și a conducerilor instanțelor este de a face un demers din partea noastră, a CSM, care am putea sesiza Curtea Constituțională cu eventuala neconstituționalitate. Magistrații s-au pronunțat ferm în sensul că ar fi neconstituționale, trimițându-ne materiale prin care susțin cu argumente acest demers. Urmează ca CSM, în primul rând eu, care aș fi titularul unei astfel de sesizări, să examinez împreună cu direcția de specialitate, împreună cu colegii mei, și mă voi pronunța în acest sens", a precizat Mircea Aron.

Președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gîrbovan, a declarat că, în lipsa unui răspuns concret al Guvernului, fiecare adunare generală din cadrul instanțelor va decide ce formă de protest se va adopta în continuare.

"Sunt în continuare adunări generale care, în funcție de răspunsul Guvernului, se vor aduna din nou. E la latitudinea fiecărei adunări generale să decidă ce formă de protest adoptă în continuare. Deocamdată, nu avem niciun răspuns concret de la Guvern", a precizat președintele UNJR, adăugând că, până săptămâna viitoare, se vor lua decizii la nivelul adunărilor generale.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-09-25Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz