2019-08-23 07:51

Cu 1.000 de zile mai devreme. „Mama FNI” a fost eliberată condiţionat și a părăsit Penitenciarul Târgșor

 |  19:53
Cu 1.000 de zile mai devreme. „Mama FNI” a fost eliberată condiţionat și a părăsit Penitenciarul Târgșor

Fostuladministrator al SOV Invest, Ioana Maria Vlas, va fi eliberată condiţionat,după ce Tribunalul Prahova a respins, ieri, recursul procurorilor ParchetuluiJudecătoriei Ploieşti, care ceruseră menţinerea stării de arest. Ioana MariaVlas mai avea de executat peste o mie de zile de închisoare.

În29 septembrie, Judecătoria Ploieşti a admis contestaţia depusă de Ioana MariaVlas împotriva deciziei Comisiei de eliberări condiţionate de la PenitenciarulTârgşor, întrunită în 14 septembrie, comisie care decisese să amâne cu douăluni eliberarea condiţionată a lui Vlas. Astfel, instanţa a dispus punerea înlibertate condiţionată a Ioanei Maria Vlas, însă decizia a fost atacată decătre procurori.

Cere eliberarea de şase luni

Comisiade liberări condiţionate de la Penitenciarul Târgşor a luat în discuţie, în 14septembrie, cazul Ioanei Mariei Vlas, decizând atunci ca Vlas să rămână înarest, iar cererea acesteia să fie discutată din nou peste două luni. În 4iunie, cererea de liberare condiţionată a Ioanei Maria Vlas, fost administratoral SOV Invest, condamnată la zece ani de închisoare în dosarele FNI şi FNA, afost respinsă de Judecătoria Ploieşti ca neîntemeiată. Prima dată s-a discutatîn luna mai despre posibilitatea liberării condiţionate înainte de termen şis-a făcut din oficiu în cadrul comisiei de la nivelul Penitenciarului Târgşor. Potrivitlegii, deţinuţii cu vârste de peste 55 de ani şi care au de executat pedepsemai mici sau egale cu zece ani pot beneficia de liberare condiţionată înaintede expirarea termenului pedepsei, dacă au efectuat o treime din pedeapsă, IoanaMaria Vlas îndeplinind aceste condiţii.

Dincauza vârstei

Cerereade eliberare condiţionată a fost depusă în data de 28 mai la JudecătoriaPloieşti de către Elena Păunescu, avocata Ioanei Maria Vlas şi a fostînregistrată în data de 31 mai, primul termen de judecată fiind stabilit pentru3 iunie. Conform avocatei Elena Păunescu cererea a fost întemeiată pe articolul60 alineatul 2 şi 3 din Codul penal potrivit căruia femeile care au depăşitvârsta de 55 de ani pot fi eliberare condiţionat după executarea unei treimidin pedeapsă. „Cei condamnaţi în timpul minorităţii, când ajung la vârsta de 18ani, precum şi condamnaţii care au trecut de vârsta de 60 de ani pentru bărbaţişi 55 de ani pentru femei, pot fi liberaţi condiţionat după executarea uneitreimi din durata pedepsei în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani sau a uneijumătăţi în cazul închisorii mai mari de 10 ani, dacă îndeplinesc celelaltecondiţii prevăzute de art. 59 alineatul 1”, specifică articolul 60 alineatul 2din Codul penal. Chiar dacă Ioana Maria Vlas a fost condamnată la 10 ani deînchisoare în urma contopirii pedepselor pe care le-a primit în dosarele FNA şiFNI, ea a executat până în acest moment aproximativ 6 ani de închisoare, adicămai mult de jumătate din pedeapsă, astfel încât se poate prevala de prevederileacestui articol de lege. Articolul 59 din Codul penal prevede la alineatul 1 căpoate fi eliberat condiţionat înainte de executarea în întregime a pedepseicondamnatul care „a fost stăruitor în muncă, disciplinat şi dă dovezi temeinicede îndreptare”.

Acerut “tratament egal”

În20 aprilie, instanţa Tribunalului Prahova a contopit cele două pedepse primiteîn dosarele FNI şi FNA, de 10, respectiv, 8 ani de detenţie. În urma admiteriiacestei cereri, Ioana Maria Vlas urmează să efectueze zece ani de detenţie, dincare se scad perioadele de arest preventiv şi de detenţie care au fost dejaefectuate, între 28 martie 2003 şi 7 aprilie 2008, precum şi perioada dedetenţie, care a început la data de 4 iunie 2009. Adusă la Tribunalul Prahova,unde s-a judecat recursul procurorilor la decizia de eliberare condiţionatădată de o instanţă a Judecătoriei Ploieşti, Ioana Maria Vlas a solicitatmagistraţilor prahoveni să fie tratată în mod „egal”,“ca orice altă persoană privată de libertate”. În faţa instanţei de judecată,fostul administrator al SOV Invest a afirmat că ceea ce “o şochează” estesintagma “monitorizare necesară”. Aceasta a solicitat judecătorilor să fie“atât de înţelegători” încât să o trateze “ca pe orice altă persoană privată delibertate”. “Vă rog frumos, un tratament egal”, le-a solicitat Vlasjudecătorilor de la Tribunalul Prahova, menţionând că un alt complet tot de laTribunalul Prahova a dispus în urmă cu cinci luni reducerea de la şase la patruluni a termenului stabilit de comisia de eliberare condiţionată din cadrulPenitenciarului Târgşor pentru rediscutarea cererii de eliberare depusă deVlas.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-12-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray