2020-07-11 04:57

UPDATE. Firea a promis că inaugurează un spital în 2020, dar nu a tăiat nici buruienile de pe teren. Azi a cerut iarăşi aprobarea construirii spitalului

 |  13:08
UPDATE. Firea a promis că inaugurează un spital în 2020, dar nu a tăiat nici buruienile de pe teren. Azi a cerut iarăşi aprobarea construirii spitalului

Promisiunile primarului general, Gabriela Firea, privind construirea a trei spitale noi în Capitală: două în sectoarele 3 și 6 și unul metropolitan. Nicio fundație nu a fost săpată până în prezent. Astăzi, Firea s-a certat cu aleșii generali care nu au vrut să voteze proiectul promis din 2016 de primarul general.

Update ora 14.00 Indicatorii tehnico-economici pentru spitalul metropolitan propus de primarul Gabriela Firea au fost aprobați de Consiliul General. Potrivit documentului, edificarea spitalului va costa 4,7 miliarde lei cu tot cu TVA, aproape un miliard de euro, deși în urmă cu câteva zile primarul Gabriela Firea anunța că spitalul va costa 400 milioane de euro. Edilul a explicat că prețul este mai mare deoarece proiectul prevede și construirea unui turn de 12 etaje, locuințe pentru medici și pentru pacinți, creșă, grădiniță și infrastructura rutieră, inclusiv linie de tramvai. În ciuda sumei grandioase, în acest preț nu este inclusă și dotarea cu aparate medicale, estimată la circa 170 milioane de euro. Un alt semn de întrebare este unde se duc jumătate din bani, în condițiile în care pentru construcție și montaj se alocă 510 milioane de euro, proiectul fiind neclar. 

Primarul general Gabriela Firea s-a enervat în şedinţa de CGMB după ce consilierii ALDE au propus retragerea de pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre privind Spitalul Metropolitan. Ea a susţinut că unii consilieri generali îşi tranzacţionau posturi în ministere garantând că nu votează "proiectul lui Firea". 

"Legalitatea (...) şi de asemenea posturile sunt verificate la sânge de alte instituţii. Avem DNA, avem Parchete, avem Curtea de Conturi. Nu cred că legislativul Bucureştiului şi anume Consiliul General îşi poate justifica un posibil vot negativ sau abţinere făcând presupunere că în spatele construirii unui spital extrem de necesar şi urgent pentru bucureşteni s-ar afla lucruri aşa zis necurate. Dacă dumneavoastră credeţi că după 20 de ani de muncă cinstită în domeniul privat, după un mandat de senator şi aproape un mandat finalizat de primar, cu doi copii acasă (...) îmi pot permite să girez proiecte ilegale, imorale, mult prea costisitoare, vă înşelaţi. Faceţi aceste acuzaţii total nefondat. Vrem o ţară ca afară. Cum să avem o ţară ca afară? Ieri şi alaltăieri unii dintre consilierii generali îşi tranzacţionau posturi în ministere, măcar de le-ar folosi la ceva, garantând că nu votează astăzi proiectul lui Firea. Nu se duce Firea acasă cu Spitalul Metropolitan, este un spital pentru români", a declarat primarul Capitalei.

Consilierii municipali ALDE propun retragerea de pe ordinea de zi a şedinţei CGMB de miercuri a proiectului de hotărâre privind Spitalul Metropolitan.

Viceprimarul Tomniţa Florescu (ALDE) a precizat că proiectul este insuficient fundamentat.

CGMB ar urma să aprobe indicatorii tehnico-economici pentru realizarea, în Şoseaua Pipera nr. 55, 63 - 65, a Spitalului Metropolitan, valoarea investiţiei fiind de aproximativ 4,7 miliarde de lei cu TVA.

Scandal Firea-viceprimar: acuzatii de trafic de influenta

Tensiuni între Gabriela Firea și grupul consilierilor generali ALDE, pe tema achiziției celor 100 de tramvaie noi și a spitalului metropolitan, au avut loc la ședința Consiliului General de miercuri. Tomnița Florescu, consilier ALDE și viceprimarul Capitalei, a cerut retragerea de pe ordinea de zi a proiectului care viza spitalul metropolitan pe motiv că ”are 3 foi” și nu poate vota alocarea unui miliard de euro în baza acestora. Aceasta a declarat că este de acord cu construirea acestui spital, dar dorește mai multe informații. În replică, Gabriela Firea a acuzat grupul ALDE de ipocrizie și a declarat că au avut timp suficient să se informeze. Mai mult, aceasta a acuzat că Tomnița Florescu dorește impunerea unui arhitect pentru proiectarea spitalului, care ar dori 1 milion de euro pentru el, pentru proiectare. Tomnița Florescu a negat. Este pentru prima oară în 3 ani când apar tensiuni în cadrul alianței PSD-ALDE la București.

”Dacă nu este arhitectul pe care l-a vrut dna Tomnița, nu mai facem spitalul”, a declat Firea. 

”Este un proiect necesar, noi l-am susținut și îl susținem în continuare, dar având în vedere documentația foarte precară, este adevărat, ieri a fost o întâlnire și ni s-au prezentat niște planuri, dar haideți să discutăm împreună pentru a putea avea încredere și a putea înțelege mai bine. Cred că o discuție aprofundată, nu poate fi decât benefică”, a declarat și Tudor Tim Ionescu, alt consilier ALDE. 

În ceea ce privește licitația pentru achiziționarea celor 100 de tramvaie, grupul ALDE a cerut public primarului Gabriela Firea să identifice soluții pentru a asigura condiții egale ofertantului român și celui turc. 

Gabriela Firea a acuzat în timpul ședinței de Consiliu General că grupul consilierilor ALDE i-a cerut să avantajeze producătorul român ASTRA VAGOANE. ”Va retrageți din coaliție că sunteți supărați pentru licitația cu tramvaiele, că nu decideți cine câștigă. Să decidă instituțiile statului. Noi nu putem avantaja niciun producător”, a declarat Firea. 

Spital promis in 2016

Singurul lucru care se știe despre spitalul metropolitan din București, care ar urma să „după modelul AKH Viena, dar mai mare, cu 2.500 de paturi”, este că s-a aprobat terenul pe care ar urma să fie construit, în zona Pipera. Data începerii lucrărilor, precum și existența fondurilor necesare rămân niște necunoscute. Asta, în condițiile în care, conform promisiunilor PSD din programul de guvernare, construirea spitalului metropolitan ar fi trebuit să înceapă în 2017, dupa ce Firea a anuntat ca il construieste in 2016, dupa ce a castigat alegerile, promisiune facuta si in campanie. 

„Anul acesta vom demara construirea spitalului metropolitan, care va primi pacienți din București și județele limitrofe: Ilfov, Giurgiu, Ialomița, Argeș și altele din această zonă, pentru că va purta rolul unui spital regional”, declara Gabriela Firea pe 22 februarie 2018.

Iată cum, la un an distanță, primarul Capitalei anunță doar demararea procedurilor pentru realizarea studiului de fezabilitate: „Este unul dintre cele mai importante proiecte și îl urmăresc îndeaproape. În această săptămână a fost semnat raportul procedurii privind realizarea studiului de fezabilitate și a PUZ-ului, în valoare de aproximativ 4 milioane de euro. Compania Municipală de Dezvoltare Durabilă are la dispoziție opt luni pentru realizarea acestora. De astăzi, 25 februarie, încep ședințele efective în teren, pentru studii topografice, geodezice, studii de trafic”.

În sectoarele 3 și 6 vor fi construite alte două unități spitalicești, cu câte 300 de paturi. Asta promitea pe 2 februarie 2018 Gabriela Firea:

„Vom construi două spitale zonale, unul în Sectorul 3 şi unul în Sectorul 6, cu aproximativ 300 de paturi fiecare. Am avut discuţii atât cu domnul primar al Sectorului 3, cât şi cu domnul primar al Sectorului 6. Avem câteva propuneri de terenuri, atât din partea Primăriei Capitalei, cât şi din cele identificate de domniile lor. În perioada următoare rămâne să şi stabilim care vor fi până la urmă cele două terenuri.

Cele două spitale din Sectoarele 3 şi 6, a câte 300 de paturi, ar costa în jur de 60 de milioane de euro. Vom demara în cel mai scurt timp studiile de oportunitate, care pot releva două situaţii: că din bugetul propriu putem aloca aceste sume sau există posibilitatea să intrăm într-o zonă de parteneriat public-privat, cu investitori privaţi, români sau străini, care să preia aceste proiecte şi să-şi recupereze investiţia ulterior, ori prin plata directă, eşalonată pe perioada cătorva ani din partea Primăriei Capitalei, ori prin folosinţa unor spaţii anexe unităţilor spitaliceşti, aşa cum se întâmplă în toată lumea civilizată”.

Abia la finele anului trecut, respectiv pe 19 decembrie 2018, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a adoptat un proiect în baza căruia Gabriela Firea a fost împuternicită să demareze procedurile pentru identificarea suprafeţelor de teren în vederea construirii celor două spitale.

Niciun cuvânt, însă, despre cele două spitale în prezentarea bugetului Primăriei Capitalei pe 2019, aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti pe 23 aprilie. Cert este ca de pe teren nu au fost taiate nici macar buruienile. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-12-18Parerea ta...

HAZNA
18 Dec 2019

Viseaza latrina 3
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz