2020-07-08 02:11

Cum minte Guvernul Orban poporul cu televizorul. Pensia decentă, un mit. Unde se duc banii noștri

 |  08:58
Cum minte Guvernul Orban poporul cu televizorul. Pensia decentă, un mit. Unde se duc banii noștri

În acest moment, aproximativ 7,2 milioane de români contribuie la sistemul de pensii private obligatorii. Contribuția la Pilonul II de pensii este obligatorie în cazul angajaților care au mai puțin de 35 de ani și opțională pentru cei cu vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani

Angajații care sunt obligați să contribuie la Pilonul II de pensii pot semna un act de aderare la unul dintre cele opt fonduri de pensie privată obligatorie. Cei care nu fac acest lucru vor fi distribuiți aleatoriu la unul dintre cele opt fonduri existente.

În acest caz, administratorul fondului este obligat ca, în termen de 15 zile de la aderare, să îi transmită contribuabilului o scrisoare de confirmare. Angajații care nu au primit o astfel de notificare, pot afla la ce fond ajung contribuțiile lor, printr-o solicitare înaintată Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

De asemenea, la începutul fiecărui an, administratorii fondurilor trebuie să trimită participanților, prin poștă, situaţia contului de pensii la sfârşitul anului precedent.  

Fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu (PSD), a declarat duminică, într-o conferință de presă, că după 10 ani de contribuție la Pilonul ÎI de pensii, un român va primi în medie 46 de lei la pensie și că fondurile private de pensii pot fi un 'Caritas'.

„Creșterea contribuției la 6% pentru pilonul ÎI de pensii afectează pensia de stat, pentru că se dimineaza procentul cotizat pentru pilonul I. Nu pilonul I e Caritas, că statele nu dau niciodată faliment, ci pilonul ÎI poate fi Caritas. După 10 ani de contribuție la Pilonul ÎI, e informație prețioasă, în contul mediu al unui român s-au strâns 6.671 de lei. Dacă mâine ar ieși la pensie și ar trebui să primească 12 ani pensie, speranța de viață medie calculată, rezultă o pensie lunară de 46 de lei, adică 10 euro, asta este pensia medie pe Pilonul ÎI. Dacă s-ar dublă înseamnă o pensie de 20 de euro. Cine se așteaptă la o pensie decentă care să compenseze pensia de stat se înșală amarnic”, a zis Lia Olguța Vasilescu.

Un român care intră acum în câmpul muncii şi care va cotiza 35 de ani ar putea primi o pensie lunară de 1.630 de lei luând în calcul un ultim salariu net de 4.000 lei, potrivit calculelor CFA România, asociaţie a analiştilor financiari certificaţi internaţional care are ca membri şi reprezentanţi ai administratorilor de pensii private.

Din această sumă, 1.080 de lei provin de la  Pilonul I, adică sistemul public de pensii, iar 545 lei de la fondul de pensii administrat privat Pilon II, potrivit calculelor CFA România care presupun o con­tribuţie către P2 de 3,75% din salariul brut, la fel ca cea din prezent.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-01-13Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz