2020-02-21 18:12

Cum să furi un milion?

 |  18:27
Cum să furi un milion?

OfiţeriiServiciului de Investigare a Fraudelor Inspectoratului de Poliţie al JudeţuluiBraşov au cinci suspecţi în cazul delapidării a peste un milion de lei dinconturile clienţilor unei sucursale a Credit Europe Bank din Braşov. Printre ceibănuiţi a fi implicaţi în devalizarea acestor conturi se află şi o persoană dinconducerea băncii.

Poliţiaa fost sesizată în 5 august de către reprezentanţii sucursalei Braşov a CreditEurope Bank cu privire la faptul că s-au retras în mod ilegal sume de bani dinconturile unor clienţi. Suspecţii sunt o persoană din conducerea sucursalei,trei operatori de ghişeu şi un casier, care sunt cercetaţi în stare delibertate, pentru fals informatic şi fraudă informatică. "Imediat dupăsesizare, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor s-au deplasat lasediul sucursalei şi au solicitat declanşarea unui audit bancar. Conform raportuluide audit parţial, din patru conturi bancare a fost retrasă, în mod ilegal, sumade 365.000 de lei", a declarat, ieri, comisarul-şef Liviu Naghi, purtătorde cuvânt al IPJ Braşov.

Înurma verificărilor s-a stabilit că cursul lunii iulie cei cinci suspecţi ar fiaccesat cele patru conturi ale clienţilor şi au efectuat operaţiuni bancarefără autorizarea acestora, în scopul însuşirii fără drept a mai multor sume debani, totalizând 365.000 de lei. "Conform prevederilor legale, s-a propusdeclinarea competenţei în acest dosar, către DIICOT - Serviciul TeritorialBraşov, dosarul fiind înaintat acestei unităţi, în data de 9 august", amai spus Naghi.

Deocamdată, doar 11reclamaţii

Pânăîn prezent, unsprezece clienţi ai băncii au sesizat Comisariatului Judeţeanpentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Braşov că le-au dispărut banii dinconturi, cele mai mari sume retrase din conturile unor persoane fiind de204.000 de lei şi 73.000 de euro. Până în prezent au fost verificate o partedintre reclamaţii, stabilindu-se că prejudiciul creat este de peste un milionde lei, însă numărul plângerilor din partea clienţilor păgubiţi continuă săcrească.

Înurma sesizărilor primite, CJPC Braşov a aplicat băncii o sancţiune de 50.000 şia dispus ca în timp de 15 zile să restituie clienţilor banii. De asemenea,banca va mai fi amendată cu câte 50.000 pentru fiecare sesizare făcută de cătreclienţi în legătură cu dispariţia banilor din conturi.

Anchetă internă labancă

Comisarul-şefadjunct al CJPC, Ionel Spătaru, a declarat, ieri, pentru Mediafax, că, în acestcaz, conducerea instituţiei bancare a făcut plângere penală împotriva uneiangajate a băncii, care ar fi responsabilă pentru prejudiciul creat, evaluat lacel puţin un milion de lei. Spătaru mai spunea că frauda a fost descoperitădupă ce mai multe persoane care aveau depozite la banca respectivă au mers săextragă bani, fiind informaţi la ghişeu că nu au nici un leu în cont, deşi eiaveau sume importante de bani.

Într-uncomunicat transmis miercuri, Credit Europe Bank arată că a început, la 30iulie, o anchetă internă pentru investigarea sesizărilor primite din parteaunor clienţi care au reclamat că le-au dispărut banii din conturile deschise lasucursala Braşov.

Banii au ajuns înconturile unei firme

ProcuroriiDIICOT Braşov au anunţat, ieri, banii retraşi au ajuns în conturile uneisocietăţi comerciale, de unde au şi fost scoşi. "S-a primit o sesizare dinpartea sucursalei unei bănci privind existenţa unor nereguli în sistemulinformatic al băncii. În fapt, cu privire la mutarea unor sume de bani, dinconturile unor persoane fizice în contul unei persoane juridice, de unde,ulterior, au şi fost retraşi. În cauză se desfăşoară acte premergătoare decercetare îndreptate împotriva unui angajat al băncii", se arată într-uncomunicat al DIICOT Braşov.

Credit Europe Bank:Am început ancheta internă în 30 iulie

Cuprivire la informaţiile apărute în presă referitoare la dispariţia unor sume debani din conturile unor clienţi ai Credit Europe Bank Sucursala Braşov, instituţiabancară a făcut următoarele precizări: „În urma sesizărilor primite din parteaunor clienţi ai sucursalei, în data de 30 iulie, am demarat o anchetă internăpentru investigarea plângerilor. Cazul este investigat în acest moment de cătreDirecţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şiTerorism (DIICOT). Pentru a nu periclita rezultatele anchetei desfăşurate deorganele de cercetare penală, nu putem da mai multe informaţii despre caz. Înfuncţie de rezultatele verificărilor, vom întreprinde demersurile necesare,astfel încât, în limitele impuse de lege, să nu fie păgubit nici un clientcăruia legea îi dă dreptate".


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-05-08Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine