2020-08-08 04:29

Curtea Europeană de Justiţie consideră abuzivă clauza de majorare a ratei la credit în funcţie de rata de schimb

 |  21:01
Curtea Europeană de Justiţie consideră abuzivă clauza de majorare a ratei la credit în funcţie de rata de schimb

Avocatul Marius Coltuc susţine că persoanele care au credite la bănci în franci elveţieni ar putea primi înapoi sumele de bani pe care au fost nevoite să le achite ca urmare a creşterii acestei valute în raport cu leul. Precedentul a fost creat în Ungaria, iar Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronunţat deja: modul în care sunt calculate ratele lunare la creditele în valută din Ungaria poate fi considerată clauză abuzivă şi trebuie modificată de instanţele de judecată.

CJUE a emis în luna mai 2014 o decizie potrivit căreia instanţele de judecată din Ungaria pot modifica prevederile din contractele de credit în valută, dacă acestea conţin clauze abuzive. Este considerată abuzivă clauza referitoare la cursul de schimb, care se aplică pentru calcularea ratelor. De asemenea, dacă termenii contractului nu sunt exprimaţi într-un limbaj simplu şi inteligibil se consideră că este un abuz din partea băncii. Potrivit informaţiilor publicate pe , CJUE s-a pronunţat ca urmare a solicitării Curţii Supreme din Ungaria (Kuria). Aceasta judecă procesul dintre OTP Bank şi familia Rabai, care luase un credit ipotecar în franci elveţieni. Banca le-a acordat 14,4 milioane de forinţi. Contractul prevedea ca rata de schimb să se facă pe baza cursului valutar, aplicată de bancă în ziua în care s-a făcut plata. Astfel, suma împrumutată a fost stabilită la 94.240,84 franci elveţieni. Cu toate acestea, potrivit contractului, suma care trebuia plătită pentru fiecare rată lunară urma să fie stabilită cu o zi înainte de data scadentă, în funcţie de rata de schimb aplicată de bancă.

Cazul soţilor Kasler

Familia Kasler a introdus o acţiune în instanţă, contestând această prevedere. Ei au susţinut caracterul abuziv al acestei clauze.

Kuria (Curtea Supremă din Ungaria) a solicitat CJUE să stabilească dacă prevederea cu privire la cursul de schimb aplicabil la un contract de împrumut denominat în valută se referă la obiectul principal al contractului sau la raportul calitate/preţ al bunurilor sau serviciilor furnizate. Kuria a dorit să mai ştie dacă prevederea contestată poate fi considerată ca fiind scrisă într-un limbaj simplu şi inteligibil, astfel încât să nu fie supusă unei evaluări din punct de vedere al corectitudinii, în conformitate cu directiva europeană. Mai mult, instanţa maghiară a vrut să afle dacă, în cazul în care contractul nu poate continua dacă este eliminată clauza abuzivă, instanţa natională este autorizată să modifice sau să completeze contractul.

Răspunsul CJUE

CJUE s-a pronunţat în favoarea clienţilor OTP Bank. Motivaţia a fost că diferenţa dintre cursul de vânzare şi cel de cumpărare nu poate fi considerat un serviciu oferit de bancă şi nu poate fi imputată clienţilor. În plus, instanţa naţională poate schimba contractul de împrumut, printr-o dispoziţie de drept intern.

Potrivit directivei privind clauzele abuzive dintr-un contract încheiat cu un vânzător sau un furnizor nu sunt obligatorii pentru consumatori. Cu toate acestea, directiva autorizează statele membre să prevadă în legislaţia naţională că respectivii termeni sunt exprimaţi într-un limbaj simplu şi inteligibil.

“Dacă CJUE a decis acest lucru, va fi lege pentru toate ţările membre. Instanţele din România sunt fi obligate să aplice această decizie, care va trebui transpusă în legislaţia autohtonă. Trebuie însă o hotărâre judectorească în acest sens, comună sau individual”, a comentat avocatul Marius Coltuc.

Principalele condiţii pentru a beneficia de decizia CJUE:

- să existe un proces pe rol, colectiv sau individual;

- decizia se aplică creditelor luate în orice monedă;

- petiţionarul să aibă ratele plătite la zi.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-07-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz