2020-04-08 07:43

Curtea de Apel din Paris a decis definitiv extrădarea în ţara noastră a traficantului de arme româno-israelian. Shimon Naor, adus în România

 |  19:06
Curtea de Apel din Paris a decis definitiv extrădarea în ţara noastră a traficantului de arme româno-israelian. Shimon Naor, adus în România

Curteade Apel din Paris a decis definitiv predarea autorităţilor române a traficantuluide arme Simen Herşcovici, alias Shimon Naor, căutat pentru a fi încarcerat înurma livrării frauduloase de produse speciale în ţări supuse embargoului dearmament. El urmează a fi extrădat.

Parchetulde pe lângă Curtea de Apel din Paris a informat Ministerul Justiţiei, în 27iulie 2010, că, prin hotărâre judecătorească definitivă, Curtea de Apel dinParis a dispus predarea către România a lui Herşcovici Simen, alias ShimonNaor, care are dublă cetăţenie, română şi israeliană. "Predarea efectivăurmează să se efectueze prin intermediul Centrului de Cooperare PoliţieneascăInternaţională - Biroul Internaţional Interpol din cadrul MinisteruluiAdministraţiei şi Internelor, care a fost informat în acest sens în aceeaşi zi,fiind informată, totodată, conform legii şi instanţa de executare", a anunţat,ieri, Ministerul Justiţiei. Herşcovici Simen, alias Shimon Naor, a fost dat înurmărire internaţională pentru a-şi executa restul de pedeapsă cu închisoarea(10 ani, 6 luni şi 20 de zile) rămas de executat la care a fost condamnat decătre Tribunalul Bucureşti, pentru trafic de armament.

Prins la Paris

ShimonNaor, condamnat la 11 ani de închisoare pentru trafic de arme şi dat înurmărire, din 2006, de autorităţile române, a fost prins la Paris în luna mai. InterpolBucureşti a fost anunţat de către Interpol Paris că în 7 mai 2010 a fostarestat Simen Herşcovici, cunoscut ca Shimon Naor, în vârstă de 60 de ani, cudublă cetăţenie, română şi israeliană, urmărit internaţional din anul 2006. PoliţiaRomână a sesizat Tribunalului Bucureşti - Secţia I Penală şi MinisterulJustiţiei pentru iniţierea procedurilor de predare a lui Shimon Naor, aprecizat Seucan. Astfel, autorităţile judiciare române au transmis, în 8 mai,părţii franceze, prin intermediul Biroului Naţional Interpol Bucureşti,traducerea mandatului european de arestare emis pe numele lui Shimon Naor.

Condamnat în 2006

Înfebruarie 2006, Tribunalul Bucureşti, Secţia I Penală, a emis pe numele luiSimen Herşcovici un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea pentrucontrabandă, fiind condamnat la 11 ani de închisoare. Shimon Naor este acuzatcă, în calitate de asociat al unei societăţi comerciale, împreună cu alte treipersoane, a falsificat mai multe documente de transport în care a trecut o altădestinaţie decât cea reală, obţinând, astfel, licenţă de export de armament şimuniţie în ţări supuse embargoului. Întrucât din informaţiile deţinute lanivelul autorităţilor de aplicare a legii române se contura posibilitatea caacesta să fie pe teritoriul european, în octombrie 2009 a fost emis pe numelelui un mandat european de arestare.

Contrabandă cu arme

Potrivitanchetatorilor români, Shimon Naor - reprezentant în România al societăţii OrientEnergy Agencies & Services Ltd. din Israel - a falsificat certificatele dedestinaţie pentru a obţine de la autorităţile române licenţe pentru export dearmament şi muniţie, produse strategice care au ajuns în final în ţări asupracărora fusese impus embargo asupra livrărilor de armament, respectiv Nigeria şiEritreea. Alături de Naor, au fost judecaţi şi condamnaţi Ion Menciu - directorgeneral al companiei aeriene Acvila Air Romanian Carrier, cetăţeanul moldoveanIon Busuioc - reprezentantul societăţii Loratel Trading Ltd. din Limassol-Cipru- şi Jeni Măntescu - şeful reprezentanţei din România a societăţii OrientEnergy Agencies & Services Ltd., acuzaţi de complicitate la contrabandă,fals şi complicitate la nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

ShimonNaor a fost contactat de mai multe firme din ţări supuse embargoului dearmament, pentru a le livra fraudulos produse speciale. Firma pe care oreprezintă în România avea ca obiect de activitate şi exportul de armament,astfel că avea contacte legale cu furnizorii români, respectiv regiilorautonome Romtehnica, Ratmil şi Arsenalul Armatei. Pentru a obţine licenţe deexport a armamentului, Naor, ajutat de Măntescu şi Busuioc, a contrafăcutcertificatele de utilizator final („end-user certificate”, adică documentele dedestinaţie). Certificatul este o condiţie obligatorie în obţinerea licenţei deexport, deoarece indică beneficiarul produselor şi permite controlulautorităţilor asupra destinaţiei transportului.

Israelianula fost arestat în 25 august 1999 şi eliberat câteva luni mai târziu din motiveprocedurale, el fugind la scurt timp din România. A fost judecat în lipsăpentru fals, uz de fals, contrabandă şi pentru nerespectarea regimului armelorşi muniţiilor. Punerea în libertate a lui Shimon Naor s-a soldat cu arestareaşi condamnarea la închisoare a avocatei acestuia, Lidia Peter, şi a unormagistraţi, care au primit bani pentru a revoca mandatul de arestare preventivăa israelianului. În 24 august 2007, Ion Busuioc, care fusese dat în urmărireinternaţională, a fost prins în Bucureşti.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-09-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine