2020-07-10 04:15

Cutremurul care a ucis peste 220.000 de oameni a doua zi de Crăciun și a mișcat axa Pământului cu 1 cm

 |  10:35
Cutremurul care a ucis peste 220.000 de oameni a doua zi de Crăciun și a mișcat axa Pământului cu 1 cm

Pe 26 decembrie 2004, statele cu ieşire la Oceanul Indian au fost lovite de valuri uriașe provocate de un cutremur cu magnitudinea 9,1-9,3. Doar două seisme au fost mai puternice în toată istoria cunoscută a omenirii. Localități întregi au fost șterse de pe hartă și nici până astăzi nu au fost găsiți toți oamenii dispăruți.

Seismul a durat 10 minute și a fost atât de puternic încât axa Pământului s-a mişcat un centimetru.

În unele zone valurile au avut înălţimea de 30 de metri. 800 de kilometri de coastă din arhipelagul indonezian au fost spulberaţi.

În total au fost afectate 14 ţări cu ieşire la Oceanul Indian, din Thailanda până în India, Sri Lanka şi chiar coasta de est a Africii. Peste două milioane de persoane au rămas fără adăpost, iar pagubele au fost estimate la 10 miliarde de dolari.

Femeia care a trebuit să aleagă între cei doi fii

Pentru mulţi dintre cei care au avut de suferit de pe urma tsunami-ului, trecerea timpului nu a vindecat toate rănile. Pentru o turista din Australia, 26 decembrie 2004, va rămâne ziua în care a fost nevoită să aleagă între cei doi fii ai ei. Asta, pentru a nu îi pierde pe amândoi.

Jillian Searle: „Mă simt foarte vinovată. Tot timpul mă întreb: "Ce am făcut?" Toată viaţa voi fi nevoită să trăiesc întrebându-mă dacă nu puteam face mai mult.” 

Pentru alte mii de oameni care au pierdut totul în urma valului devastator, fiecare zi e în continuare o luptă pentur supravieţiuire: „În timpul tsunami-ului, ne-am pierdut copii, vecinii, totul. Autorităţile au încercat să ne ajute, dar nimic nu a mers. Suntem în continuare săraci şi asupriţi.”

Sunt şi unii mai norocoşi. O familie din Indonezia şi-a regăsit fiica, după aproape zece ani în care a crezut-o moartă.

Jannah Raudhatul, supravieţuitoare: „Singurul lucru pe care mi-l amintesc e că eu şi fratele meu stăteam pe o scândură şi după un timp nişte oameni au venit să ne ajute. Apoi, tot ce mai ştiu e că m-am trezit pe uscat.”

Fata a fost salvată de un pescar. Ea s-a întors acum acasă, deşi nu îşi aduce aminte prea multe din viaţa ei de dinainte de tsunami.

După catastrofă, autorităţile din toate aceste state s-au mobilizat pentru a pune la punct un sistem de avertizare în caz de tsunami. A fost creat un centru de avertizare în caz de tsunami doar pentru Oceanul Indian, iar valurile sunt monitorizate cu ajutorul a 60 de balize. Fiecare dintre ele este dotată cu un dispozitiv care măsoară presiunea pe fundul oceanului. Datele sunt transmise prin satelit centrelor de alertă pentru tsunami.

Specialiştii au avertizat că falia care a declanşat dezastrul din 2004 se poate zgudui din nou cu aceeaşi intensitate, în următoarele decenii.

Valuri de 35 de metri înălţime

Abia după 20 de minute de la cutremur au apărut primele valuri - unele de 35 de metri înălţime - şi au lovit coasta Aceh, unde s-a înregistrat majoritatea celor 170.000 de victime indoneziene.

Însă doar peste două ore a atins tsunamiul Thailanda, iar apoi India şi Sri lanka, omorând 31.000 de persoane numai pe această mică insulă.

"Orbecăiam, fără niciun fel de senzori în Oceanul Indian", a declarat Charles McCreery, directorul Centrului de alertă pentru tsunami în Pacific, la o conferinţă, recent, în Indonezia.

Creată în 2011, ambiţioasa reţea de maregrafe (dispozitive care măsoară nivelul mării), balize oceanice de adâncime şi de seismografe este utilizată pentru a avertiza ţările în cazul unui tsunami iminent.

Testat în urmă cu doi ani, acest sistem a funcţionat. După un cutremur puternic în largul Insulei Sumatra, toate regiunile de risc din ţară au fost avertizate în 12 minute. Cutremurul nu a declanşat un tsunami.

În plus, 24 de ţări din regiune şi-au creat centre de alertă la nivel naţional.

Cutremurul care a ucis peste 220.000 de oameni a doua zi de Crăciun și a mișcat axa Pământului cu 1 cm
zoom

În Thailanda, unde s-au înregistrat 5.395 de victime, dintre care jumătate sunt turişti străini, 129 de turnuri de alertă au fost instalate în sud-vest, legate la un centru de supraveghere cu sediul la Bangkok. Un val uriaş va declanşa sirene şi anunţuri în mai multe limbi. De asemenea, funcţionarii şi aleşii vor fi avertizaţi prin SMS în legătură cu obligaţia de a proceda la evacuări.

Însă într-o regiune în care adesea domină fatalismul, dorinţa de a se pregăti pentru ceea ce este mai rău se atenuează odată cu trecerea anilor.

Lipsă de motivaţie

La Khao Lak, o zonă balneară care a fost pur şi simplu ştearsă de pe hartă acum zece ani, semnele cu îndemnuri de a fugi spre zone mai înalte au dispărut pur şi simplu.

Sistemele de alertă timpurie reprezintă un adevărat progres, dar nu sunt suficiente, apreciază Kerry Sieh, un profesor la Universitatea Nanyang din Singapore.

Cutremurul care a ucis peste 220.000 de oameni a doua zi de Crăciun și a mișcat axa Pământului cu 1 cm
zoom

"Alături de ele sunt necesare educaţia şi infrastructuri adecvate", subliniază el, insistând asupra importanţei de a construi căi mai largi de evacuare sau structuri înalte, pentru ca oamenii să se poată refugia mai rapid.

La Aceh, elevii sunt sensibilizaţi în şcoli, dar unii adulţi nu doresc evocarea tragediei, deplânge Muhammad Dirhamsyah de la Agenţia însărcinată cu prevenirea catastrofelor.

"Când am efectuat un exerciţiu, de curând, am primit numeroase plângeri. Adulţii sunt reticenţi faţă de educarea generaţiilor viitoare", constată el.

La Phuket City, lipsa de motivaţie este evidentă chiar în hotelurile afectate acum zece ani.

Cutremurul care a ucis peste 220.000 de oameni a doua zi de Crăciun și a mișcat axa Pământului cu 1 cm
zoom

"Oamenii nu mai iau formările în serios", recunoaşte Chalachol Buthrem, şeful securităţii hotelului Holiday Inn Resort. "Aceasta este natura umană. După câţiva ani oamenii uită", adaugă el.

Cu toate acestea, pericolul este real. După "100 de ani de calm", în doar zece ani în regiune au avut loc şase cutremure cu magnitudinea de peste 7,9, semn al unei "activităţi sporite", afirmă McCreery. "În prezent toată lumea ştie ce este un tsunami, dar dacă vom avea o lungă perioadă de calm vom uita", este el de părere.

Cutremurul care a ucis peste 220.000 de oameni a doua zi de Crăciun și a mișcat axa Pământului cu 1 cm
zoom


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-12-26Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz