2019-11-17 17:50

Debitele râurilor aflate sub cod roşu au atins maximele ultimelor secole

 |  21:01
Debitele râurilor aflate sub cod roşu au atins maximele ultimelor secole

Premierul Victor Ponta se laudă pe pagina de Facebook că lustrul pantofilor săi rezistă celor mai devastatoare inundaţii. Fotografia, realizată marţi în judeţul Gorj, a fost postată miercuri înaintea şedinţei Comandamentului pentru situații de urgență care a avut loc la Palatul Victoria după încheierea căreia a cerut ministrului delegat Doina Pană să îl demită pe directorul Administrației Naționale Apele Române, Vasile Pintilie. Acesta nu a catadicsit să se întoarcă din concediu, în ciuda prim-ministrului şi a stihiilor naturii. Viiturile au măturat, până miercuri, 63 de localităţi din 10 judeţe, o persoană a decedat şi alte patru sunt date dispărute, 400 de oameni rămaşi izolaţi au fost evacuaţi de echipele Ministerului de Interne, alte 60 de persoane fiind salvate cu elicoptere din mijlocul puhoaielor. Însă greul abia începe: debitele râurilor aflate sub cod roşu şi portocaliu de inundaţii au crescut şi de aproape 400 de ori, a anunţat Administraţia Naţională Apele Române.

Hidrologii au prelungit și extins miercuri avertizarea cod roșu pentru şapte judeţe (Argeş, Vâlcea, Olt, Teleorman, Caraș Severin, Mehedinți și Dolj), valabil până vineri după-amiază. Alte zece judeţe sunt atenţionate cu cod portocaliu. Oltenia a fost cel mai greu lovită în ultimele zile de inundaţii. Urmează zona Banatului montan.

Viiturile au măturat, până miercuri, 63 de localităţi din 10 judeţe, o persoană a decedat şi alte patru sunt date dispărute, 400 de oameni rămaşi izolaţi au fost evacuaţi de echipele Ministerului de Interne, alte 60 de persoane fiind salvate cu elicoptere din mijlocul puhoaielor. Însă greul abia începe: debitele râurilor aflate sub cod roşu şi portocaliu de inundaţii au crescut şi de aproape 400 de ori, a anunţat Administraţia Naţională “Apele Române” (ANAR).

100-180 de litri pe metru pătrat

România se confruntă cu inundaţii istorice: nivelul apelor Oltului a atins maximele ultimelor două secole, spun hidrologii. Precipitaţiile din ultimele două zile au depăşit 100-180 de litri pe metru pătrat în Gorj, Vâlcea, Argeş şi Teleorman, la staţia Nistoreşti de pe râul Olteţ şi la staţia Râmnicu Vâlcea de pe râul Olăneşti fiind înregistrate debite cu probabilitate de revenire o dată la 100-200 de ani, potrivit ANAR. Debitele râurilor aflate sub cod roşu şi portocaliu au crescut şi de 400 de ori.

Raportul lui Oprea

Bilanţul inundaţiilor a fost, miercuri, în creştere de la o oră la alta. Astfel, 1.184 persoane au fost evacuate, 99 de locuinţe au fost distruse, la care se adaugă alte 168 locuinţe avariate şi 2.003 case inundate, potrivit datelor anunţate miercuri după-amiaza de ministrul de Interne, vicepremierul Gabriel Oprea, la comandamentul pentru situaţii de urgenţă de la Guvern.  Gabriel Oprea, a anunţat că în ultimele 24 de ore au fost mobilizaţi peste 2.200 de pompieri, jandarmi şi poliţişti, care au intervenit pentru salvarea oamenilor aflaţi în situaţii de risc.

Oprea a precizat că marţi s-a intervenit în 63 de localităţi din judeţele Alba, Argeş, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Olt, Prahova, Teleorman, Vâlcea şi Sibiu, unde au fost peste 1.100 de locuinţe inundate. Vicepremierul a precizat că, în urma viiturilor, o persoană din judeţul Argeş a decedat, iar alte patru, dintre care două din Vâlcea şi câte una din Argeş şi Teleorman, sunt date dispărute. Echipele de intervenţie ale Ministerului de Interne au reuşit să salveze aproximativ 400 de persoane care au rămas izolate sau erau în pericol, dintre care 210 din localitatea Vaideeni, judeţul Vâlcea. Persoanele evacuate au fost cazate fie în spaţii puse la dispoziţie de autorităţile locale, fie la rude. Trei elicoptere ale Ministerului de Interne au intervenit pentru salvarea a peste 60 de persoane, misiuni aeriene având loc în judeţele Gorj şi Vâlcea.

Zece elicoptere SMURD, pregătite să intervină

Vicepremierul Gabriel Oprea a mai spus că miercuri sunt pregătite de intevenţie zece elicoptere, dintre care şase de tip SMURD. Oprea a precizat că un elicopter a fost trimis în localitatea Rânca, judeţul Gorj, pentru a căuta şi a salva zece persoane. Ministrul de Interne a mai spus că miercuri intervin peste 2.000 de pompieri, jandarmin şi poliţişti, iar suplimentar sunt pregătite alte 2.500 de forţe. Vicepremierul a mai arătat că a vorbit cu ministrul Apărării, Mircea Duşa, care a spus că Armata este pregătită să intervină în sprijinul oamenilor sinistaţi. În judeţul Argeş, un bărbat de 72 de ani şi-a pierdut viaţa, marţi după-amiază, după ce a fost luat de o viitură în localitatea Vedea. De asemenea, tot în Argeş, un bărbat a fost dat dispărut după ce a fost luat de o viitură pe pârâul Merişani din localitatea cu acelaşi nume. Reprezentanţii Prefecturii Argeş anunţau că bărbatul a fost găsit marţi seară, după ce a fost căutat timp de câteva ore. În judeţul Vâlcea, un bărbat de 38 de ani din comuna Stoeneşti este dat dispărut în urma viiturilor, potrivit reprezentanţilor Poliţiei Vâlcea, care au spus marţi că şansele ca acesta să mai fie în viaţă sunt minime.

Demiterea şefului Apelor Române

Premierul Victor Ponta a cerut demiterea lui Vasile Pintilie, directorul Administraţiei Naţionale Apele Române, aflat la acest moment în concediu, potrivit unor surse oficiale. Solicitarea de demitere a directorului de la Apele Române a fost adresată ministrului Mediului, în subordinea căruia funcţionează instituţia. Cererea a fost transmisă imediat după comandamentul pentru situaţii de urgenţă, reunit miercuri după-amiaza la Guvern. Şeful ANAR i-a replicat lui Ponta că a coordonat întreaga activitate în timpul inundaţiilor. Vasile Pintilie, l-a sunat pe Victor Ponta, după ce a aflat din presă că acesta ar fi cerut demiterea sa, şi l-a informat că a coordonat, prin telefon, întreaga activitate a instituţiei în timpul inundaţiilor. Purtătorul de cuvânt al ANAR, Ana-Maria Agiu, a declarat că directorul instituţiei a vorbit la telefon cu premierul şi i-a prezentat activitatea sa de la debutul inundaţiilor. Agiu a precizat că Vasile Pintilie, care este în concediu de la începutul săptămânii, a coordonat, prin telefon, toate activităţile desfăşurate de ANAR în această perioadă, fără a se deplasa la faţa locului. Pintilie nu a precizat dacă premierul i-a comunicat, la finalul discuţiei, ceva legat de schimbarea sa din funcţie.

Ministerul Sănătăţii cere monitorizarea apei potabile

Ministerul Sănătăţii (MS) solicită direcţiilor de sănătate publică (DSP) supravegherea epidemioliogică a populaţiei din zonele afectate de inundaţii, precum şi monitorizarea calităţii apei potabile, asanarea şi dezinfecţia fântânilor din respectivele regiuni. În plus, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a cerut suplimentarea personalului medical şi a echipajelor de ambulanţă în localităţile aflate în calea viiturilor.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a făcut un apel către toţi reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică să pună în aplicare acţiunile din planul de măsuri pentru asigurarea asistenţei medicale în zonele afectate de inundaţii şi să colaboreze cu autorităţile administraţiei publice locale şi cu inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă în vederea întreprinderii măsurilor necesare. Astfel, direcţiile de sănătate publică vor asigura asistenţa medicală de urgenţă pentru toate persoanele aflate în dificultate, precum şi medicamentele şi materialele necesare, dezinfectanţi, vaccinuri pentru acordarea asistenţei medicale, dar şi pentru prevenirea îmbolnăvirilor care ar putea fi cauzate de inundaţii. “Am cerut suplimentarea personalului medical, în funcţie de necesităţi şi a echipajelor de ambulanţă, precum şi avertizarea medicilor de familie care să asigure asistenţa medicală în permanenţă. Mai mult, DSP-urile vor participa la asigurarea transportului pentru gravide, persoane în vârstă cu boli cronice, dializaţi, copii şi vor asigura supravegherea calităţii apei de băut în zonele afectate, asanarea şi dezinfecţia fântânilor, dar şi asigurarea de locuri de spitalizare pentru persoanele afectate”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. Ministerul Sănătăţii a transmis recomandări cu privire la măsurile pe care populaţia trebuie să le ia pentru prevenirea îmbolnăvirilor: să consume apă îmbuteliată, să nu bea apă direct din fântâni sau de la robinet; să utilizeze pentru prepararea alimentelor apă fiartă şi răcită, să consume doar alimente ambalate sau bine preparate termic, să nu atingă animalele moarte şi să avertizeze autorităţile, în vederea evacuarii acestora, să evite expunerea prelungită la frig/umezeală, să păstreze alimentele în condiţii igienice, să respecte igiena individuală, iar la primele semne de boală să se prezinte la cel mai apropiat medic/spital.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-07-30Parerea ta...

SOBOLANU
31 Iul 2014

CREIER NU PREA MAI ARE DAR SI ALA POATE FI LUSTRUIT BINE ASTFEL INCAT SA FIE PLAGIATOR SI MINCINOS CRONIC NON STOP !!!
PODU' DE PIATRA S-A DARMAT ...
31 Iul 2014

Oricum, lansarea "canditaturii" la prezidentiale a fost superba. Si speech-ul pe masura... Aveam impresia ca traiesc alegerile din Statele Unite. O gasca de comunisti reformati astia de la PSD, care urasc amestecul "puterilor occidentale" in afacerile lor interne, care nu au niciun respect pt. valorile adevarat democratice dar...folosesc consilieri si staff american pt coordonarea campaniei electorale. ptiuu drace!!!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray