2020-08-09 12:50

Decanul Baroului Alba, arestat pentru trafic de influenţă

 |  09:12
Decanul Baroului Alba, arestat pentru trafic de influenţă

DecanulBaroului Alba, Doina Scutea, şi fostul director al Direcţiei Generale aFinanţelor Publice Alba, Ştefan Anghel Bogin, au fost arestaţi preventiv,pentru 29 de zile, vineri seară, de Curtea de Apel Alba Iulia pentru trafic deinfluenţă şi, respectiv, cumpărare de influenţă.

Curteade Apel Alba Iulia a admis, vineri seară, propunerile de arestare preventivăfăcute de procurorii DNA pentru cele cinci persoane din Alba acuzate de faptede corupţie, printre care decanul Baroului Alba, Doina Scutea, şi fostuldirector al DGFP Alba, Ştefan Anghel Bogin.

Purtătorul de cuvânt la Curţiide Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat, vineri seară, corespondentuluiMEDIAFAX că instanţa a admis propunerile de arestare preventivă pentru celecinci persoane din Alba reţinute de DNA Alba pentru fapte de corupţie, printrecare şi decanul Baroului Alba, Doina Scutea, precum şi fostul director al DGFPAlba, Ştefan Anghel Bogin.

Muntean a spus că pe numele celor cinci au fostemise mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Potrivit sursei citate,toţi cei cinci inculpaţi au declarat recurs împotriva hotărârii Curţii de ApelAlba Iulia, care urmează să fie judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Cele cinci persoane au fost duse, imediat dupăpronunţarea sentinţei, în arestul IPJ Alba.

Pe holurile Curţii de ApelAlba Iulia s-au aflat mai mulţi apropiaţi şi rude ai celor cinci inculpaţi careau aşteptat soluţia magistraţilor, iar după aflarea veştii că au fost arestaţipreventiv unii dintre ei au început să plângă.

DNA a anunţat, vineriseară, printr-un comunicat de presă, că procurorii Direcţiei NaţionaleAnticorupţie - Serviciul Teritorial Alba - Iulia fac cercetări penale faţă deDoina Scutea, decanul Baroului Alba, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiuneade trafic de influenţă, Anghel Ştefan Bogin, fost director coordonator alDirecţiei Generale a Finanţelor Publice (D.G.F.P.) Alba, în sarcina căruia s-areţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă, Claudiu Vasile Vulpe, arestatpreventiv în altă cauză pentru infracţiuni de crimă organizată, în sarcinacăruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă şi complicitate lainfracţiunea de cumpărare de influenţă, Alexandru Duca, în sarcina căruia s-areţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă şi complicitate la infracţiuneade cumpărare de influenţă şi Bogdan Radu în sarcina căruia s-a reţinutinfracţiunea de trafic de influenţă.

Potrivitprocurorilor DNA, în cursul lunii iunie 2009,Bogin Anghel Ştefan a fost numit director coordonator al Direcţiei Generale aFinanţelor Publice Alba ca urmare a destituirii din funcţie a fostuluidirector.

Pentrucă această numire a fost contestată pe cale judecătorească şi pentru a obţinemenţinerea într-o astfel de funcţie, în luna iunie 2010, prin intermediul lui Vulpe VasileClaudiu şi Duca Alexandru, Bogin Anghel Ştefan a luat legătura cu Doina Scutea,decanul Baroului Alba, pentru ca aceasta să intervină la judecătorii din cadrulCurţii de Apel Alba - Iulia în scopul respingerii acestei acţiuni.

Scutea a fost de acord şi,arătând că are influenţă pe lângă magistraţi, în schimbul intervenţiei, apretins atât direct, cât şi prin intermediul lui Vulpe Vasile Claudiu şi al luiDuca Alexandru, ca Bogin Anghel Ştefan, uzând de funcţia sa de conducere încadrul D.G.F.P. Alba, să depună diligenţe pentru aprobarea cererii decompensare a unor datorii către bugetul de stat formulate de către DoinaScutea.

Înschimbul intermedierii acordului cu Doina Scutea, Vulpe Vasile Claudiu şi DucaAlexandru i-au cerut lui Anghel Ştefan Bogin acordarea de către instituţia pecare o conducea a unor tratamentepreferenţiale societăţilor comerciale în care aveau interese directe (deexemplu, obţinerea de plăţi eşalonate pentru datoriile bugetare).

De asemenea, independent defaptele prezentate mai sus, în cursul anului 2010, întrucât Radu Bogdan, fostconsilier al ministrului întreprinderilor mici şi mijlocii, a lăsat să secreadă că are influenţă asupra unor funcţionari cu atribuţii de decizie înaprobarea proiectelor finanţate din fonduri europene de la nivelul MinisteruluiÎntreprinderilor Mici şi Mijlocii, a primit de la Vasile Vulpe şi AlexandruDuca suma de aproximativ 40.000 lei cu scopul de a asigura declarareaeligibilităţii unui proiect depus de Duca în numele unei societăţi comercialedin Alba-Iulia.

Procurorii DNA au înaintat,vineri dimineaţă, propuneri de arestare preventivă a cinci persoane reţinute înacest dosar de corupţie.

Şeful AdministraţieiFinanţelor Publice pentru Contribuabili Mijlocii din cadrul Direcţiei Generalea Finanţelor Publice Alba, , pentru 24 de ore, deprocurorii DNA, fiind acuzat de fapte de corupţie.

Ulterior, în acelaşi dosarde corupţie au fost reţinuţi şi omul de afaceri Alexandru Duca şi Radu Bogdan.În acelaşi dosar, procurorii DNA Alba au emis, joi, o a patra ordonanţă dereţinere pentru Claudiu Vulpe, fost ofiţer SIE, arestat preventiv într-un altdosar privind constituirea unei reţele de prostituţie ai cărei clienţi eraupersoane importante din Alba.

Vineri, , a fost reţinut de procurorii DNA în acelaşi dosar.

Radu Bogdan şi ClaudiuVulpe, zis "Fox", ar fi fost colegi în cadrul SIE, susţineau sursejudiciare, care precizau că acest caz este extrem de complex, fiind vorbadespre infracţiuni precum trafic de influenţă.

Astfel, fostul director alDirecţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Alba Ştefan Anghel Bogin esteacuzat că ar fi încercat să intervină, prin omul de afaceri Alexandu Duca,pentru a i se soluţiona favorabil un proces care se judecă la Curtea de ApelAlba Iulia şi în care un alt fost director al DGFP Alba, Maria Iacob, acontestat schimbarea sa din funcţie şi înlocuirea cu Ştefan Anghel Bogin. Boginar fi urmat să îi faciliteze în schimb omului de afaceri compensarea unor sumede bani între firmele acestuia şi DGFP Alba.

De asemenea, Alexandru Ducaeste acuzat şi că ar fi intervenit pe lângă Radu Bogdan, fost funcţionar încadrul Ministerului Economiei, pentru câştigarea unui proiect european de ofirmă de construcţii din Alba, patronată de un cetăţean italian. Duca ar fifost intermediar în acest caz împreună cu Claudiu Vulpe, cel de-al patruleaînvinuit în acest dosar. Radu Bogdan ar fi primit, potrivit surselor citate, aproximativ40.000 de lei mită.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-11-30Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz