2020-08-09 20:38

Decizie CCR: Codul de procedură penală, parțial NECONSTITUȚIONAL

 |  16:27
Decizie CCR: Codul de procedură penală, parțial NECONSTITUȚIONAL

Codul de procedură penală este parţial neconstituţional, a decis vineri Curtea Constituţională a României. Astfel, judecătorii CCR au admis o parte dintre sesizările formulate de preşedintele Klaus Iohannis, ÎCCJ şi a unor partide din opoziţie.

Codul de procedură penală se va întoarce acum în Parlament pentru a fi pus în acord cu prevederile constituţionale.  

Judecătorii au conexat sesizările făcute de toate părțile și astfel a reieșit un total de 94 de articole pe care le-a analizat. Mai bine de jumătate dintre acestea au fost considerate constituționale. De pildă, sesizarea președintelui că n-ar fi fost respectat bicameralismul a fost respinsă. Trebuie așteptată însă motivarea Curții Constituționale pentru a afla cu exactitate ce articole au fost declarate neconstituționale.

Au fost foarte multe sesizări de neconstituționalitate din partea președintelui, a opoziției și a magistraților Înaltei Curți. De pildă, unul dintre articolele contestate este acela că urmărirea penală poate dura doar un an, dacă în această perioadă procurorii nu au adunat suficiente probe, dosarul este clasat în mod obligatoriu.

O altă prevedere controversată: dacă în primă instanță un inculpat a primit achitare, este imposibil ca în instanța de apel să fie condamnat dacă nu sunt administrate noi probe sau dacă nu sunt readministrate cele care deja au fost luate în considerare de prima instanță.

De asemenea, inculpatul trebuie să fie informat cu privire la tot ce se întâmplă cu dosarul lui: să fie anunțat când i se fac percheziții la domiciliu, dar și când sunt audiați martori.

În legătură cu interceptările s-au schimbat foarte multe lucruri în acest Cod de procedură penală. De pildă, dacă în cazul unor interceptări sunt obținute probe noi pentru eventuale alte noi infracțiuni, ele trebuie, practic, ignorate, iar dacă cineva filmează o infracțiune sau indicii cum că există, procurorii nu pot să o folosească decât dacă persoana care a filmat-o este direct implicată.

Parlamentarii au mai decis ca, în cazul în care se fac interceptări pe mandate de siguranță națională și se descoperă indicii că și alte infracțiuni au fost săvârșite, ele nu pot fi urmărite de către procurori.

Rămâne de văzut care dintre aceste aspecte controversate au fost găsite neconstituționale de judecătorii CCR.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-10-12Parerea ta...

CURTEA MAFIEI PSD.
12 Oct 2018

Bolsevicul dorneanu sef de curte psd vrea sa ne arate cat de corect este. Du-te dracu la Moscova si lasa Romania in pace GUNOI STALINIST.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz