2020-07-10 04:14

DECIZIE de ultimă oră în Guvern: Se discută DESFIINȚAREA secției speciale

 |  20:52
DECIZIE de ultimă oră în Guvern: Se discută DESFIINȚAREA secției speciale

Guvernul a anunțat, în ședința de guvern de vineri seara, primii pași pentru desființarea Secției speciale pentru investigarea magistraților, transmite Digi24.

Premierul Ludovic Orban a spus că propunerea făcută de ministrul Justiției Cătălin Predoiu, prin memorandumul care recomandă soluția desființării Secției de Investigare a Infracțiunilor în Justiție (SIIJ), este una corectă. Măsură se află și în programul de guvernare, a adăugat el.

Declarația vine după ce inistrul Justiției, Cătălin Predoiu, a modificat memorandumul inițial, dezbătut în ședința din 6 decembrie, cu privire la Secția specială. Dacă în forma inițială ministrul Cătălin Predoiu propunea „desființarea SIIJ ori, după caz, regândirea radicală a modului de funcționare și organizare a secției”, în varianta actuală, singura soluție agreată este cea a desființării.

Ministrul Predoiu a spus în ședința de guvern că această secție a fost înființată fără consultare publică și în pofida reacțiilor virulente ale unor magistrați și a criticilor venite de la Comisia Europeană, Greco și Comisia de la Veneția.

„S-a arătat că modul de structurare a acestei secții nu poate să ducă la o bună funcționare și combatere a corupției. S-a mai arătat că modalitatea de funcționare contravine principiului ierarhic de funcționare în Ministerul Public. Toate aceste critici au fost prealabile operaționalizării SIIJ. Ceea ce a urmat după a confirmat aceste temeri. Au fost deschise o serie de acțiuni unor procurori și judecători care criticau procesul de modificare a Legilor Justiției a codurilor penale la acea dată”, a mai spus ministrul.

Deși s-a discutat despre o decizie a CCR care spune că SIIJ e constituțională, Predoiu a spus că CCR s-a pronunțat la compatibilitatea cu Constituția și nu la partea de funcționalitatea Secției, „care e în afara jurisdicției CCR”.

„E o instituție sui generis care iese din principiile de funcționare ale Ministerului Public, prin faptul că s-a creat o categorie de cetățeni care ar putea beneficia de o imunitate de jurisdicție, respectiv procurorii din cadrul SIIJ. Ar putea conduce la posibilitatea procurorilor de a participa la ședințele de judecată să fie oprită”, a spus ministrul.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-12-27Parerea ta...

GICA
27 Dec 2019

CA SA NUMAI EXISTE CONTROL ASUPRA JUSTITIEI . JUSTITIA ESTE SUBORDONATA POLITICULUI. CEI CARE FURA MILIOANE NU PATESC NIMIC. FAPTELE SUNT PRESCRISE SAU SE PRELUNGESTE HOTARAREA PANA VINE PRESCRIPTIA . AMARATII SUNT PEDEPSITI IMEDIAT. DIN ACEST MOTIV CEI DIN JUSTITIE AU PENSII SI SALARII NESIMTITE.
ROMANIA
27 Dec 2019

cele mai mari pericole pentru tara:isarescu si bnr pkus ing bank si rf bank grupari infractionale care tot ataca leul,ccr ,pensiile speciale,cnair,parlamentarii slugi ale infractorilor.toti acestia trebuiesc eliminati.
CETATEAN
28 Dec 2019

Tara lui papura voda . Dale salarii si pensii speciale babane si sa faca ce vor ei Patricieni . Distrugerea tari desfintarea poporului
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz