2020-08-07 22:12

UPDATE. Deputat PDL Alin Trăşculescu, reţinut în urma unui flagrant de luare de mită

 |  12:28
UPDATE. Deputat PDL Alin Trăşculescu, reţinut în urma unui flagrant de luare de mită

UPDATE, ora 14.45: Avocatul lui Alin Trăşculescu, Cristian Ene, a declarat duminică la DNA că a depus o plângere împotriva ordonanţei de reţinere dispusă de procurorii anticorupţie faţă de clientul său, susţinând că aceasta este nejustificată şi că deputatul nu şi-a însuşit nicio sumă de bani.

“Alin Trăşculescu nu şi-a însuşit nicio sumă de bani - pentru a lămuri aspectul cu flagrantul. Urmează să se desfăşoare procedurile în continuare. În dimineaţa aceasta s-a dispus reţinerea pentru 24 de ore, având în vedere că în Constituţie se prevede numai o singură excepţie când se poate percheziţiona şi reţine un deputat, aceea a flagrantului. Procurorii au considerat că s-a realizat acest flagrant din punct de vedere al acuzaţiei aduse, iar la acest moment m-am prezentat să depun şi am depus o plângere împotriva ordonanţei de reţinere dispusă de către procurori, deoarece în opinia noastră este nejustificată măsura luată faţă de deputatul Alin Trăşculescu. Plângerea trebuie soluţionată de urgenţă în perioada celor 24 de ore. Am formulat-o, am motivat-o şi am depus-o la DNA. Aşteptăm să ni se comunice rezultatul acesteia”, a afirmat Ene.

El a menţionat că Alin Trăşculescu şi-a precizat poziţia procesuală. “Însă, aşa cum a comunicat DNA, în interpretarea lor sunt anumite indicii, care în opinia noastră nu sunt suficient de puternice pentru a se fi dispus această măsură a reţinerii”, a adăugat avocatul.

“Urmează în continuare procedura prevăzută de Constituţie. S-a sesizat Camera Deputaţilor, care trebuie să verifice şi dacă această măsură a reţinerii este legală şi justificată, putând să o revoce în cursul celor 24 de ore, în situaţia în care se va întruni în această perioadă. Dacă nu, ordonanţa de reţinere va expira după trecerea celor 24 de ore, noi ne vom prezenta în continuare să clarificăm aspectele din cauza de la DNA. (...) Din indiciile aflate la dosar, măsura aceasta este una netemeinică şi nejustificată, având în vedere faptul că domnul deputat se consideră nevinovat. Nu a dat bani, nu a pus mâna pe nicio sumă de bani. Este vorba de traficul de influenţă. Noi nu avem la cunoştinţă transcriptul flagrantului. Aşteptăm. Audierile se vor stabili de procuror, noi ne vom prezenta când vom fi anunţaţi”, a mai susţinut avocatul deputatului.

UPDATE, ora 14.20: Procurorii DNA efectuează cercetări penale faţă de deputatul Alin Trăşculescu, preşedinte al Organizaţiei PDL Vrancea, reţinut duminică pentru trafic de influenţă, instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, comisă în legătură cu infracţiunea de trafic de influenţă şi instigare la infracţiunea de spălare a banilor, cunoscând că aceştia provin din săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, acesta primind, în mai multe tranşe, 464.000 lei iar ulterior pretinzând încă 1.100.000 lei.

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie postat duminică pe site-ul instituţiei, în acelaşi dosar a fost reţinut şi Marian-Valeriu Calotă, asociat şi administrator al SC MARYNA EXCLUSIV SRL, în sarcina căruia s-au reţinut complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în legătură cu infracţiunea de trafic de influenţă, în formă continuată (5 acte materiale), şantaj comis în legătură cu infracţiunea de trafic de influenţă şi spălare a banilor, cunoscând că aceştia provin din săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, în formă continuată (4 acte materiale).

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că, în perioada noiembrie 2010 - noiembrie 2012, inculpatul Trăşculescu, în calitate de deputat şi preşedinte al Organizaţiei Judeţene Vrancea a unui partid politic, a pretins de la reprezentantul unei societăţi comerciale (denunţător în cauză), iniţial suma de 50.000 euro, care ulterior a fost majorată la 150.000 euro. Banii au fost pretinşi cu ajutorul inculpatului Calotă, care l-a constrâns prin ameninţare pe denunţător să remită lui Alin Trăşculescu sumele solicitate.

“Pentru obţinerea acestor foloase, Trăşculescu a lăsat să se creadă că are influenţă asupra reprezentanţilor autorităţilor locale din judeţul Vrancea, pentru a-i determina să solicite realizarea unor obiective de investiţii în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) şi asupra funcţionarilor din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului cu atribuţii de verificare, avizare şi aprobare în derularea procedurii specifice aceluiaşi program, precum şi asupra reprezentanţilor unei societăţi comerciale, pentru a-i determina să deruleze o relaţie contractuală cu firma administrată de denunţător. Din banii pretinşi, inculpatul Trăşculescu a primit, prin intermediul lui Calotă, în mai multe tranşe, suma totală de 464.000 lei”, arată DNA.

Sursa citată menţionează că pentru a crea aparenţa de legalitate a primirii acestor sume de bani, inculpatul Calotă, în perioada noiembrie 2010 - noiembrie 2012, a falsificat mai multe contracte comerciale încheiate între firma denunţătorului şi firma lui, aceste înscrisuri fiind folosite pentru efectuarea plăţilor corespondente şi justificarea acestora în evidenţele contabile ale celor două societăţi.

“În acest mod, din contul firmei denunţătorului în contul SC MARYNA EXCLUSIV SRL a fost transferată suma totală de 404.000 lei. Ulterior, în acelaşi scop, Alin Trăşculescu a pretins denunţătorului încă 1.100.000 lei, pe care a impus să îi fie daţi în două tranşe, de 50.000 lei şi, respectiv, 1.050.000 lei. În acest context, în 6 noiembrie, în scopul obţinerii acestor foloase materiale, Trăşculescu l-a determinat pe inculpatul Calotă să încheie în fals un contract, având ca obiect o operaţiune comercială fictivă între firma denunţătorului şi a lui. Ca urmare, firma denunţătorului a transferat în contul SC MARYNA EXCLUSIV SRL suma de 1.100.000 lei, bani care au fost reintroduşi în circuitul civil”, mai susţin procurorii.

În 10 noiembrie, inculpatul Calotă a primit de la denunţător suma de 50.000 lei, pentru a fi remisă inculpatului Alin Trăşculescu, la cererea acestuia.

“Cu această ocazie, procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante. Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 11 noiembrie 2012, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora pe o perioadă de 24 de ore. Având în vedere calitatea sa de deputat în Parlamentul României, în conformitate cu prevederile art. 72 alin. 3 din Constituţia României, Direcţia Naţională Anticorupţie l-a încunoştinţat pe Ministrul justiţiei cu privire la efectuarea percheziţiei şi reţinerii inculpatului Trăşculescu. Inculpatul Calotă va fi prezentat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile”, se mai precizează în comunicat, potrivit Agerpres.

UPDATE, ora 14.05. Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor va fi convocat pentru luni la ora 13,00 pentru a discuta cazul deputatului PDL Alin Trăşculescu, a declarat duminică preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

“Am fost informat despre situaţia lui Alin Trăşculescu de către Ministrul Justiţiei de azi-noapte, când a fost reţinut, este prevăzut în Constituţie că trebuie să fiu informat. Voi convoca Biroul Permanent pentru luni la ora 13,00. Încă nu am primit scrisoarea de la DNA, se lucrează la ea”, a afirmat Zgonea.

El a adăugat că, potrivit procedurilor parlamentare, în momentul în care primeşte solicitarea de la DNA trebuie să convoace BP. Acesta va trimite solicitarea către Comisia juridică, for care are cinci zile la dispoziţie pentru a elabora un raport. În acest interval, comisia poate cere de la Ministerul Justiţiei orice fel de document cu privire la cazul dezbătut, cu aprobarea BP şi sub semnătura preşedintelui Camerei.

“Raportul pe care îl va face Comisia juridică se duce la BP iar de aici pleacă la grupul parlamentar din care face parte deputatul în cauză, grupul având la dispoziţie câteva zile pentru a-şi spune punctul de vedere. Toate aceste puncte de vedere se pun pe ordinea de zi a plenului Camerei, care decide dacă dă curs cererii DNA sau nu. Camera are la dispoziţie 20 de zile pentru a decide într-un fel sau altul”, a mai precizat Zgonea.

UPDATE, ora 13.35: Ministrul Justiţiei l-a informat pe preşedintele Camerei Deputaţilor asupra percheziţiei şi reţinerii deputatului Alin-Silviu Trăşculescu, acuzat de săvârşirea unei infracţiuni flagrante de corupţie ce face obiectul unui dosar penal instrumentat de procurorii anticorupţie, informează un comunicat emis duminică de Ministerul Justiţiei.

“Astăzi, 11 noiembrie 2012, în baza datelor comunicate de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, în temeiul art. art. 72 alin. 3 din Constituţia României (republicată), art. 23 alin. 3-4 din Legea nr. 96/1996 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor (republicată) şi art. 194 din Hotărârea Camerei Deputaţilor nr. 8/1994 (republicată) privind Regulamentul Camerei Deputaţilor, ministrul justiţiei a informat preşedintele Camerei Deputaţilor asupra percheziţiei şi reţinerii domnului deputat Trăşculescu Alin-Silviu acuzat de săvârşirea unei infracţiuni flagrante de corupţie ce face obiectul unui dosar penal instrumentat de către procurorii anticorupţie”, precizează comunicatul.

Deputatul PDL de Vrancea, Alin Trăşculescu, a fost prins, sâmbătă seara, în flagrant la Focşani, în timp ce primea mită de la un om de afaceri, informează România TV. Democrat-liberalul a fost reţinut. Demnitarul era urmărit de DNA de mai multe luni.

Deputatul PDL a fost prins în flagrant în timp ce lua bani de la un om de afaceri. Potrivit România TV, Alin Trăşculescu a cerut bani de la omul de afaceri, promiţându-i în schimb facilitarea accesului la contracte pe bani publici.

Demnitarul ar fi luat mită de 50.000 de euro.

"Sunt absolut şocat. Nu-mi vine să cred, din cauza faptului că nu te gândeşti niciodată că o carieră în Parlamentul României, aflat la primul mandat, poate să aibă asemenea legături. Aştept punctul de vedere oficial al DNA", a declarat la România TV, şeful CJ  Vrancea, Marian Oprişan.

Alin Trăşculescu este preşedintele PDL Vrancea şi candidează pentru un nou mandat de deputat în Colegiul 5 Mărăşeşti.

Potrivit Constituţiei, deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor.

Urmărirea şi trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

În caz de infracţiune flagrantă, deputaţii sau senatorii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei. Ministrul justiţiei îl va informa neîntârziat pe preşedintele Camerei asupra reţinerii şi a percheziţiei. În cazul în care Camera sesizată constată că nu există temei pentru reţinere, va dispune imediat revocarea acestei măsuri.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639582-08-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz