2019-10-16 20:13

Deputaţii au decis: DNA nu poate extinde ancheta faţă de Ridzi

 |  20:40
Deputaţii au decis: DNA nu poate extinde ancheta faţă de Ridzi

MembriiComisiei juridice a Camerei Deputaţilor au decis, ieri, respingerea cererilorde extindere a urmăririi penale şi de încuviinţare a percheziţiei informatice,formulate de DNA, în cazul fostului ministru al tineretului şi sportului,Monica Iacob-Ridzi.

Deputaţiidin Comisia juridică s-au pronunţat, prin vot secret, asupra cererilor deextindere a urmăririi penale şi de încuviinţare a percheziţiei informatice încazul deputatului PDL. Astfel, 11 aleşi au votat că nu sunt de acord cuextinderea urmăririi penale, iar 9 s-au pronunţat în favoarea solicitării înacest sens. În ceea ce priveşte încuviinţarea percheziţiei informatice, au fost14 voturi împotriva cererii şi 7 pentru. Şedinţa Comisiei juridice s-adesfăşurat cu uşile închise, în absenţa Monicăi Iacob-Ridzi.

Procurorulgeneral al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie asolicitat, în februarie, Camerei Deputaţilor, declanşarea procedurilor pentruformularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de Monica Maria Iacob-Ridzi.

Fostulministru al tineretului este acuzat într-un dosar de abuz în serviciu contraintereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentrualtul un avantaj patrimonial fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie,în formă continuată, uz de fals în legătură cu fapte de corupţie, în formăcontinuată, şi participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual laLegea contabilităţii, în formă continuată. Prejudiciul în acest dosar este de100.000 de lei, creat în urma achiziţionării de către MTS a unor produseelectronice, printre care şi laptopuri, un frigider, au declarat sursejudiciare.

Înpunctul de vedere privind cererea DNA de încuviinţare a percheziţieiinformatice, transmis Comisiei juridice la începutul lunii septembrie, fostulministru PDL al tineretului apreciază că procurorii DNA fac un demers inutil,ea oferind datele din proprie iniţiativă. "Este mai mult decât evident căprocurorii, într-un exces de zel regretabil şi cu ignorarea unor prevederilegale pe care le aveau la îndemână, au solicitat un aviz de percheziţieinutil, au tergiversat nejustificat procedurile de anchetă şi, mai mult, augenerat încă un circ mediatic în ceea ce mă priveşte", spune Monica Iacob Ridziîn punctul de vedere referitor la referatul DNA de aviz pentru începereaurmăririi penale faţă de persoana sa şi de încuviinţare a unei percheziţiiinformatice. Ea preciza că, în februarie 2010, respectiv la şase luni de laînceperea urmării penale, procurorii DNA au solicitat Ministerului Justiţieisesizarea Camerei Deputaţilor pentru încuviinţarea efectuării unei percheziţiiinformatice în calculatorul proprietatea MTS, utilizat de persoana sa, precumşi suporturile de stocare a datelor în căsuţele de e-mail şi subliniază că,pentru a cere acest lucru, procurorii trebuiau să arate că ea s-ar fi opus saucăar fi tăgăduit deţinerea acestora.

Ridzimenţiona că procurorii nu i-au solicitat niciodată să pună la dispoziţie acte,înscrisuri, obiecte sau date privind efectuarea percheziţiei şi nu a tăgăduitexistenţa vreunei informaţii. Fostul ministru a mai arătat că, în iulie 2010, adat din proprie iniţiativă toate adresele de e-mail cu parole şi a cerutprocurorilor ca, în prezenţa sa sau a avocaţilor săi, să le verifice.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638951-11-25Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray