2019-10-14 07:12

Deputatul - ”mitralieră” vrea să reformeze JUSTIȚIA. Ce propuneri are privind abuzul în serviciu

 |  22:23
Deputatul - ”mitralieră” vrea să reformeze JUSTIȚIA. Ce propuneri are privind abuzul în serviciu

Într-o singură zi, 18 decembrie, deputatul PSD Cătălin Rădulescu a depus în Parlament trei proiecte de modificare a Codului penal și Codului de procedură penală. Este vorba inclusiv de redefinirea unor infracțiuni precum luarea și darea de mită, traficul de influență și abuzul în serviciu.

Scoaterea parlamentarilor din rândul funcționarilor publici

Un prim proiect, inițiat de Cătălin Rădulescu și semnat de alți 39 de senatori și deputați PSD, prevede modificarea alin. 1 art. 175 din Codul penal.

Practic, din forma acum în vigoare a Codului penal dispare „exercită o funcție de demnitate publică sau o funcție publică de orice natură”.

Dacă modificările vor fi adoptate, toți aleșii - primari, parlamentari și președinte - nu vor mai fi considerați funcționari publici, în sensul legii penale, și nu vor mai răspunde ca atare.

„Diferențele între demnitarii publici aleși și funcționarii publici constau și în modalitatea de remunerare și raporturile ce se nasc din specificul muncii. Funcționarii publici prestează munca în baza unui contract individual de muncă fiind remunerați cu salariu și aflându-se într-un raport de subordonare față de conducătorul ierarhic superior. Demnitarii aleși sunt remunerați prin indemnizații și nu se află în raporturi de subordonare”, argumentează Rădulescu modificarea dorită, în expunerea de motive.

De precizat că o modificare similară a încercat alianța PSD-PNL (USL) și în așa-numita „marțea neagră”, dar Curtea Constituțională a decis că prevederile care „înlătură din categoria funcționarilor publici și a funcționarilor pe Președintele României, pe deputați și senatori, precum și pe persoanele care își desfășoară activitatea în cadrul unei profesii liberale (...) încalcă art. 1 alin. (1) și (5) din Constituție referitor la statul de drept și obligația respectării Constituției și a legilor, art. 16 alin. (1) si (2) care consacră principiul egalității in drepturi, precum și art. 11 alin. (1) privind obligația statului român de a îndeplini întocmai și cu bună-credință obligațiile ce îi revin din tratatele internaționale”.

Reducerea pedepselor și executarea lor la domiciliu, dezincriminarea unor infracțiuni

Un al doilea proiect, inițiat de Rădulescu și semnat de alți 38 de senatori și deputați PSD, vizează modificarea Codului penal și Codului de procedură penală.

Una din modificările propuse se referă la art. 39 alin. (1) lit. b) din Codul Penal, referindu-se la pedeapsa principală în caz de concurs de infracțiuni: „Când s-au stabilit numai pedepse cu închisoare, se aplică pedeapsa cea mai grea, care poate fi sporită cu până la 1/3 din aceasta”.

În Codul penal în vigoare, „se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite”. Rezultă, așadar, pedepse mai mici.

O altă modificare vizează introducerea a două noi alineate la art. 60:

„(2) Pedepsele cu închisoarea de până la 3 ani se execută la domiciliu.

(3) Pedeapsa cu închisoarea la domiciliu se aplică și în cazul persoanelor condamnate la pedeapsa cu închisoarea peste 3 ani dar cu vârsta de cel puțin 60 de ani sau al celor care suferă de bolile grave sau incurabile stabilite prin lege”.

Rădulescu dorește și modificarea art. 289 alin. (1) referitor la luarea de mită: „(1) Fapta funcționarului public care, direct ori indirect, pentru sine, pretinde ori primește bani sau alte foloase materiale care nu i se cuvin ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, se pedepsește cu închisoare de la 1 la 10 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică ori de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârșit fapta”. Față de forma în vigoare, scade limita inferioară a pedepsei (de la 3 ani la 1 an) și dispare sintagma „sau pentru altul”.

Cu alte cuvinte, luarea de mită pentru o altă persoană ar urma să nu mai fie infracțiune.

Cât despre darea de mită (art. 290), pedepsele ar urma să scadă: „de la 6 luni la 5 ani” în loc de „de la 2 la 7 ani”.

La fel ca la luarea de mită, traficul de influență (art. 291) săvârșit „pentru altul” ar urma să nu se pedepsească. În celelalte cazuri, când este „pentru sine”, fapta ar urma să se pedepsească cu închisoarea „de la 1 la 5 ani” în loc de „de la 2 la 7 ani”.

Cumpărarea de influență „pentru altul” ar urma și ea să fie dezincriminată, iar când este „pentru sine” s-ar pedepsi mai blând.

De precizat că peste tot în loc de „bani ori alte foloase” ar urma să fie „bani ori alte foloase materiale”, ceea ce restrânge iar aria de aplicare a Codului penal.

În privința abuzului în serviciu (art. 297), ar urma să se vorbească de infracțiune doar dacă este vorba de „o pagubă materială mai mare de 200.000 de euro” (în prezent este „o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice”). De asemenea, pedeapsa s-ar reduce: închisoare de la 1 la 5 ani, față de închisoare de la 2 la 7 ani.

Nu în ultimul rând, Rădulescu dorește abrogarea integrală a art. 299 din Codul penal, articol care se referă la „folosirea abuzivă a funcției în scop sexual”.

Cât despre modificările la Codul de procedură penală, deputații PSD vizează îngreunarea dispunerii măsurilor preventive și a denunțurilor.

„Dincolo de orice îndoială” și prescriere rapidă

Al treilea proiect de modificare a Codurilor penale, semnat doar de Cătălin Rădulescu, vizează înlocuirea sintagmei „suspciune rezonabilă” cu sintagma „dincolo de orice îndoială”.

De asemenea, printre modificări figurează și unele referitoare la termenele de prescripție. În proiectul deputatului PSD găsim:

„1) Termenele de prescripție a răspunderii penale sunt:

c) 6 ani, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depășește 10 ani;

d) 4 ani, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depășește 5 ani;

e) 2 ani, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii care nu depășește un an sau amenda”.

În forma actuală, avem:

„c) 8 ani, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depășește 10 ani;

d) 5 ani, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depășește 5 ani;

e) 3 ani, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii care nu depășește un an sau amenda”.

De asemenea, Rădulescu vrea dublarea (de la 2 milioane lei la 4 milioane lei) a pragului valoric de la care se consideră că o faptă are consecințe deosebit de grave.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-12-26Parerea ta...

BEBICA
27 Dec 2017

Animalul asta , deputatul AKM , a devenit peste noapte JURIST , schimba codul penal . Ce pregatire juridica are japitza asta psdista ? A fost coleg cu nicolicea , eminentza cenusie a justitziei de tip nou ? Limbricul ala bubos de ministru al justitziei nu ii poate trimite la plimbare ???
CUCUVEAUA ROZ-BOMBON
27 Dec 2017

ca de obicei MAFIA TIGANEASCO-BOLSEVICA vrea sa-si protejeze MAFIotiI si COMPLICII PENALII care au JEFUIT MILIARDE DE EURO.si sa le plateasca FRAIERII pagubele din taxe si impozite.......................ADICA TZAPTZARAp MANKATZASHHH...TRAAI PE VATRAI Cu CuRVELE-TZIGANCI PE LA MONACO..SI roMANII PROSTI SA STEA LA COADA SA plATEASCA TAXE ABERANTE
ROMULUS
27 Dec 2017

Radulescu asta este un infractor dovefit si nici nu este sanatos la cap.ratatii astia de la psd alde sunt complet dusi cu pluta.in afara de mariri de taxe nu au facut nimic in 2017.nu ii mai sustine nici dracu nu au curaj sa iasa pe strada.parlamentarii de arges au vandut judetul altui infeactor dragnea.cei mai slabi si cei mai nemernici dintre toti parlamentarii romaniei.slugi au fost nascuti slugi ale mafiei au ramas.in pitesti un primar psd ionica de fapt un tigan coclit a marit taxele in ultima sedinta de consiliu local in bataie de joc cu 20-50 la suta.un neica nimeni care a castigat alegerile prin furt cu o diferenta de 300 de voturi.nu a facut nimic un pitesti doar hotie si minciuni.nu are curaj sa mai iasa pe strada ca il omoara oamenii cu pietre.ionica este poreclit ionica scula mica.cine dracu ii mai voteaza pe mutantii astia.
CONDORUL
27 Dec 2017

Sa nu uitam ca la aceste aberatii de proiecte de legi pentru hotiile lor isi dau acordul pe langa mafia psd alde si UDMR PLUS MINORITATILE LUI pampuccian pe care romanii ii uita si ii voteaza mereu .
@ ROMULUS
27 Dec 2017

SI VOI ASTIA PUTINI CIT A-TI MAI RAMAS IN TARA CE ASTEPTATI ? SA VA FURE SI PERNA DE SUB CAP ? DE CE NU PUNETI MINA PE TOPOARE ?
REVOLT2
27 Dec 2017

Pai singura solutie cu aceste creaturi mutante chiar asta e:mina pe topoare si furci si omoriti ca niste caini.ei nu su curajul sa uasa pe strada radulescu a si luat un cap in gura acum se ascunde prin canale
RADIAN
27 Dec 2017

Radulescu a furat la greu cu o firma de constructii.se ducea peste primari si cerea bani pentru lucrari nefacute.apoi ii ameninta.numai derbedei pe listele psd alde.
@ RADIAN
27 Dec 2017

SI ??? DE CE NU II DATI LA CAP JIGODIEI ?
@@RADIAN
27 Dec 2017

radulescu bolnavul psihic sta prin parlament si ascuns prin canale dracu sa-l ia ca nu are curaj sa iasa pe strada
PARAIPAN
27 Dec 2017

Jegarila cu puscoci , vine cu initiative bune la sutit . Esti mare men si cred ca deja atingeti apogeul nerusinarii . Sunt sigur ca in curând vom face pipi pe sediul vostru de partid , pentru ca deveniti chiar obsceni . Auzi in loc el sa fie sesibilozat de natalitatea Rumâniei, de locuinte pentru tineri de reindustrializare , PSD este coplesit de durerea hotilor a tradatorilor si scursurilor nationale . Interlopii vreti nu vreti vor trebui sa stea la zdup cu sau fără voia PSDului care deja îmi este tot mai clar ca este un partid de interlopi .
@PARAIPAN
27 Dec 2017

TI-A LUT CEVA TIMP DAR IN SFIRSIT TE-AI PRINS . PROTESTELE PUBLICE AR TREBUI MUTATE IN SEDIUL PSD . TRANSFORMATI SEDIUL PSD INTR-UN WC PUBLIC . STERGETI-VA LA CUR CU PROGRAMUL LOR DE GUVERNARE . NU E BUN DE NIMIC ALTCEVA .
ANONIM
28 Dec 2017

Deputatul AKM IMPREUNA CU, DREAK-NEA, BALALAU, Nicolicea, Codrin Stefanescu, Serban Nicolae, Bacalbasa, Ciordache, Olputa Vasilescu, Gabi FIEREA, etc trebuie cazati cat mai urgent la BALACEANCA ,POROSCHIA ORI ,SOCOLA, pentru cel putin trei ani pana le trece sindromul vacii nebune.................
Doresc sa comentezMAI VECHI...

E abuzul imprevizibil? Prinsă în cleștele unei imense dispute juridice în jurul instituției abuzului în serviciu, dispută cu puternic damf politicianist, CCR încearcă să nu trădeze slăbiciune la presiuni, dar fără să intervină în forță. Decizia de azi (miercuri, 15 iunie), luată în unanimitate, nu dezincriminează abuzul, însă impune o clarificare în formularea textului din Codul Penal: „Dispoziţiile art. 246 alin. 1 din Codul penal din 1969 şi ale art. 297 alin. 1 din Codul penal sunt constituţionale în măsura în care prin sintagma «îndeplineşte în mod defectuos» din cuprinsul acestora se înţelege «îndeplineşte prin încălcarea legii»”. Clarificare ce se va putea face, simplu, printr-o ordonanță de urgență, astfel încât DNA să continue investigarea celor peste 800 de dosare de abuz în serviciu avute în lucru
15 Iun 2016

PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray