2020-07-04 03:26

Soarta urbanistică a Capitalei se decide prin PUZ-uri controversate. De ce a făcut un tenor gratis PUZ-ul Sectorului 1 al Capitalei?!

 |  13:42
Soarta urbanistică a Capitalei se decide prin PUZ-uri controversate. De ce a făcut un tenor gratis PUZ-ul Sectorului 1 al Capitalei?!

Jumătate din planurile de urbanism ale Bucureștiului (3 sectoare, 1, 4 și 6) sunt făcute de firma unui tenor absolvent de teologie, Virgil Profeanu, pe foarte puțini bani, ba chiar gratuit în cazul sectorului 1, scrie Shere Marinescu, membru USR, pe pagina sa de facebook.

Știți cine a făcut PUZ-ul sectorului 1? VEGO Concept Engineering srl.

Știți cine a făcut PUZ-ul sectorului 4? VEGO Concept Engineering srl.

Știți cine a făcut PUZ-ul sectorului 6? VEGO Concept Engineering srl.

Toate PUZ-urile astea imense au fost contractate cu primăriile de sector prin... încredințare directă. Deci nu că nu facem concursuri de urbanism dar nu facem nici licitații publice. Le dăm direct pe sume de nimic unor cunoscuți.

Știți cât plătește primăria pe un PUZ de-ăsta de sector? Cam 130.000 de lei, adică sub 30.000 de euro. Cât să intre sub limita minimă de la care e nevoie de licitație publică.

PUG-ul București (altă poveste) costă în jur de 4 milioane de euro (LE: 8,5 milioane de euro !!!). Dacă ar fi să înmulțim suprafața sectorului 6, să zicem, cu prețul minim pentru un plan de urbanism de 0,1 euro/mp ar ieși tot vreo 4 milioane de euro. Ca idee, dacă împarți suprafața sectorului 6 (41.600.000mp) la prețul plătit de primărie (30.000 de euro) îți iese 0,0007 euro/mp. Să zicem că nu e chiar un PUZ pe bune, e unul coordonator, mai simplu un pic, mai facem și reduceri de scară, mai tăiem și altele că ne știm, băi dar tot ajungi undeva pe la vreun milion, două. Hai niște sute de mii. De euro, mai scrie Shere Marinescu pe pagina sa de facebook. 

Primăria sectorului 1, condusă de Dan Tudorache, a făcut cadou, fără licitație, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al întregului sector unei firme private, Vego, pe motiv că ”e gratis”. Firma este condusă de un teolog și tenor pe nume Virgil Profeanu, care lucrează și cu marii dezvoltatori. Locuitorii îl acuză pe patron că vrea să construiască blocuri printre case, zgârie-nori, drumuri de mare viteză, să transforme o parte din Pădurea Băneasa în parc și zonă construibilă și să mărească populația sectorului de trei ori și jumătate. 

Primăria sectorului 1 a primit o ofertă să elaboreze Planul Urbanistic Zonal pentru sectorul pe care îl administrează, prin contract de sponsorizare, pe ”gratis”, și a acceptat. Suma pusă la dispoziție de Asociația Centrului de Cercetare pentru Dezvoltare Durabilă, condusă de Virgil Profeanu, a fost de 330.000 de lei, adică aproximativ 70.000 de euro. Asociația Salvați Cartierele Dămăroaia și Bucureștii Noi a făcut o sesizare la Agenția Națională pentru Achiziții Publice, pe motiv că acest tip de contract nu e permis de lege – Legea 98/2016, art. 68. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-05

Mai multe imagini:
Soarta urbanistică a Capitalei se decide prin PUZ-uri controversate. De ce a făcut un tenor gratis PUZ-ul Sectorului 1 al Capitalei?!
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz