2020-04-03 08:49

PSD nu dă înapoi în problema grațierii. Luni, dezbatere publică

 |  16:29
PSD nu dă înapoi în problema grațierii. Luni, dezbatere publică

Avizul negativ al CSM și avertismentul Comisiei Europene nu au avut darul de a abate PSD din parcursul său care garantează o coliziune cu Justiția și o acuzație de subminare a statului de drept din partea cancelariilor occidentale. Ministerul Justiției va organiza luni o dezbatere publică privind proiectele de OUG privind grațierea unor pedepse și modificarea Codului penal și de procedură penală, transmite Agerpres.

Potrivit MJ, luni, 30 ianuarie, între orele 10,00 — 12,00, la sediul Ministerului Justiției va fi organizată o dezbatere cu privire la proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală și proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului privind grațierea unor pedepse.

Timpul alocat fiecărei intervenții este de trei minute pentru fiecare asociație, respectiv participant individual, anunță MJ.

* Proiectul de ordonanță de urgență privind grațierea unor pedepse, pus în dezbatere publică de Ministerul Justiției, prevede că se grațiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv, precum și pedepsele cu amendă aplicate de instanța de judecată.

Potrivit proiectului, de grațiere nu beneficiază recidiviștii și cei care au comis o serie de infracțiuni prevăzute de Codul penal sau de legi speciale, enumerate în proiect.

Al doilea articol prevede că se grațiază în parte, cu reducerea la jumătate, pedepsele cu închisoare aplicate persoanelor care au împlinit vârsta de 60 ani, femeilor însărcinate sau persoanelor care au în întreținere minori cu vârsta de până la cinci ani. De reducerea la jumătate a pedepselor sau, după caz, de anularea restului de pedeapsă neexecutat ar urma să beneficieze și persoanele care, conform unei expertize medico-legale, sunt diagnosticate cu boli incurabile în faze terminale.

În al treilea articol se menționează că prevederile primelor două nu se aplică celor condamnați pentru infracțiuni săvârșite în stare de recidivă și celor care sunt recidiviști prin condamnări anterioare, iar grațierea "este condiționată de achitarea despăgubirilor la care persoana condamnată a fost obligată prin hotărâre judecătorească definitivă, în termen de un an de la punerea în libertate".

În același articol al proiectului se precizează că nu beneficiază de grațierea în întregime a pedepselor de până la 5 ani de închisoare persoanele care au comis: infracțiuni contra siguranței statului, omor, vătămare corporală gravă, lovituri cauzatoare de moarte, lipsire de libertate, violare de domiciliu, șantaj, infracțiuni sexuale, tâlhărie, piraterie sau evadare.

Mai sunt excluse de la grațiere persoanele condamnate pentru fapte precum luare sau dare de mită, trafic sau cumpărare de influență, trafic de persoane, trafic de droguri, trafic de migranți sau fraude informatice. Nu beneficiază de grațiere nici persoanele condamnate pentru o serie de infracțiuni reglementate prin legi speciale, printre care și Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-26Parerea ta...

CRISTESCU
26 Ian 2017

gratierile sa se faca individual de catre presedinte acolo unde avocatii o cer si merita ca si pana acum
CRISTESCU
26 Ian 2017

daca iordache nu se nastea era mai bine ca nu trebuia impuscat, cu banii lui voiculescu faceti inchisori particulare ca nu v-a cerut cedo sa-i gratiati ci sa le imbunatatiti conditiile unde sunt inchisi
SENTINTA
26 Ian 2017

bica a luat trei ani cu executare pentru favorizarea infractorului ,iordache si grindeanu ,impreuna cu dragnea cred ca iau vreo patru cinci ani cu executare pentru favorizarea infractorilor.dna ia chemat pe papagalii astia doi iordache si grindeanu la audieri?
MARCEL
26 Ian 2017

Felicitări ziarului Puterea!Poza articolului de mai sus merita toți banii:moaca surprinsă in poza ,a mafiotului de Iordache este emblematica pentru PSD.Asa privesc toți.Ca hienele...
@MARCEL
28 Ian 2017

Corect! :)))))) SUNT RENUMIȚI CEI DE LA ”PUTEREA” PENTRU SURPRINDEREA HIENELOR, ÎN CELE MAI STRĂLUCITE IPOSTAZE ÎN CARE-I ARATĂ AȘA CUM SUNT LA ORIGINI....
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine