2020-04-03 20:41

Digul de la Galaţi va rezista. Sacrificaţi pentru interesele unora

 |  19:16
Digul de la Galaţi va rezista. Sacrificaţi pentru interesele unora

Oficialii MAIconsideră că nu se impune spargerea digului de la Grindu, dar autorităţile gălăţenevor această soluţie

Spargereadigului de la Cotul Pisicii (Pisica se numea înainte de anul 1965 actualacomună Grindu, aflată pe malul cotului pe care îl face Dunărea după Galaţi) esteultima soluţie a autorităţilor în planul de apărare a oraşului Galaţi, dar şicea mai distructivă. Părerile sunt împărţite şi numai o parte a autorităţilorgălăţene susţine această variantă. Vasile Blaga şi alţi oficiali aiMinisterului Administraţiei şi Internelor au dat asigurări că nu se va ajungela inundarea zonei de la Grindu, pentru că digul de la Galaţi va rezista.

MinistrulVasile Blaga este convins că digul ridicat pentru apărarea municipiului Galaţiva rezista şi că nu se va impune spargerea digului de la Cotul Pisicii,operaţiune care ar afecta cinci localităţi şi aproximativ 7.000 de persoane.Ministrul a spus că pentru realizarea digului de la Galaţi a fost luat înconsiderare un debit pe Siret, înainte de localitatea Şendreni, spre 2.500 demc/s, dar în zonă situaţia este "în regulă", debitul scăzând la 1.400mc/s.

Cuo zi în urmă, la Cotul Pisicii a fost trimisă, cu un elicopter, o echipă depirotehnicieni, iar împreună cu reprezentanţi de la Apele Române a foststabilită zona în care s-ar putea crea o breşă în dig dacă situaţia o vaimpune. "Convingerea mea esta că digul care a fost ridicat la Galaţi varezista. Nici acolo, la Cotul Pisicii, nu sunt oamenii bucuroşi pentru astfelde soluţii, dar echipa noastră, împreună cu cele ale ANAR, a stabilit care arfi zona unde s-ar putea crea breşa, dar convingerea mea este că nu o vomface", a declarat, ieri, Blaga.

Şivicepreşedintele Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul destat în MAI Mihai Capră, a susţinut că digul va rezista viiturii, iar cartierulgălăţean Valea Oraşului este asigurat. "Situaţia este mai bună decât neaşteptam. Dunărea este staţionară, iar Siretul este în scădere. Practic, zonaŞendreni se consideră salvată, a ieşit de sub pericol. În această situaţie,varianta cu spargerea digului de la Cotul Pisicii a căzut. Oricum, era ovariantă de avarie. În acest moment, aş cumpăra teren în Valea Oraşului",a declarat, ieri, secretarul de stat în MAI.

Viceprimarul Galaţiuluivrea soluţia extremă

Viceprimarulmunicipiului Galaţi, Nicuşor Ciumacenco, afirmă însă că varianta spargeriidigului pe malul tulcean, la Cotu Pisicii, ar trebui în continuare luată încalcul de către Guvern. "Dacă nivelul Dunării va ajunge la 690 decentimetri, există pericolul ca sistemul de pompare a apelor din canalizare săpice. Şi în acel moment apa din Dunăre ar putea ieşi în Valea Oraşului, prinsistemul de canalizare. De aceea, rămân la ideea că Guvernul ar trebui să ia încalcul măsura extremă în caz că ajunge apa în Valea Oraşului şi să dea drumulla digul de la Cotu Piscii", a declarat viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

Digulde protecţie a oraşului Galaţi, lung de 4,5 kilometri şi înalt de 1,5 metri, afost, practic, finalizat, ieri lucrându-se doar la consolidarea lui şi laevacuarea apelor care se infiltrează în anumite puncte. Digul este format dinsaci umpluţi cu nisip, aşezaţi deasupra digului de beton existent. Înprelungire, pe două străzi ale cartierului Valea Oraşului există hidrobarajecare au la bază peste 250.000 de saci cu nisip.

Codul Roşu, prelungitpână astăzi

Hidrologiiau prelungit cu 24 de ore, până astăzi, la ora 16.00, avertizarea Cod roşu deinundaţii pe râul Prut pe sectorul Stânca Aval-Dranceni, aferent judeţelorBotoşani, Vaslui şi Iaşi şi pe sectorul Sivita-Dunăre (judeţul Galaţi), pe râulSiret pe sectorul Şendreni-Dunăre (judeţul Galaţi). Tot până miercuri, la ora16.00, este valabilă şi avertizarea Cod portocaliu de inundaţii pe râul Prutsector Falciu-amonte Oancea din judeţul Galaţi.

Case neprotejate dedig

Aproximativ20 de familii care locuiesc în zece case dintr-o zonă periferică a municipiuluiGalaţi se află în pericol de a fi inundate, în condiţiile în care locuinţelesunt aşezate în afara digului de protecţie construit de-a lungul Dunării şicare se întinde pe o lungime de 4,5 kilometri. Oamenii care locuiesc în zonarespectivă au atras atenţia asupra acestei situaţii şi în timpul vizitei deluni pe care premierul Emil Boc a făcut-o în cartierul Valea Oraşului dinGalaţi.

Primarul din Grindu credecă spargerea digului de la Cotul Pisicii este o soluţie pentru protejarea unorafaceri din Galaţi

Primarullocalităţii Grindu, Nicoale Neagu, se gândeşte cu groază la soluţia extremă despargere a digului de la Cotul Pisicii. Edilul democrat-liberal al comuneiGrindu vede un „dezastru total” în concretizarea soluţiei extreme de inundarecontrolată a zonei de la Cotul Pisicii, prin spargerea digului.

Intereselepentru această variantă de rezervă sunt împărţite, potrivit edilului. „Dacăvorbim despre autorităţile centrale, ştiu că au luat în calcul această variantăca ultimă soluţie. Dacă ne referim la autorităţile gălăţene, acolo intereselesunt pentru afacerea de la Şantierul Damen, pentru protejarea investiţiei,afacerii. În ce priveşte autorităţile tulcene, acestea resping categoricaceastă soluţie”, ne-a declarat Nicolae Neagu. Şantierul Naval Damen Galaţiaparţine grupului olandez Damen. „Eu ştiu că nici Traian Băsescu nu a fost deacord cu această soluţie. Îmi aduc aminte că la inundaţiile din 2006, cândprim-ministru era Călin Popescu Tăriceanu, Traian Băsescu le-a spus să nuinunde zona de la Grindu, să găsească soluţii la ei în curte, nu să distrugăalte comunităţi”, a precizat primarul de la Cotul Pisicii. Autorităţile tulcenese opun acestei soluţii însă, potrivit primarului Neagu, „nu au drept de vetoîn Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă”. „Eu am găsit soluţia, amconstruit un dig aici, ei abia acum, în 2010, se gândesc să facă dig?”, seîntreabă Neagu.

Dacăse va sparge digul de la Cotul Pisicii, va fi afectată nu numai localitateaGrindu, în care trăiesc aproximativ 1.600 de oameni, ci şi comunităţile dincomuna Brătianu sau din Isaccea. „Va fi un dezastru total. Vor fi distrusetoate casele, Grindu va fi acoperit complet de ape”, spune primarul NicolaeNeagu.

Inundarea incintelordin Lunca Dunării şi din Deltă

AsociaţiaSalvaţi Dunărea şi Delta cere autorităţilor redarea în circuitul natural azonelor inundabile din Lunca Dunării şi consideră inundarea controlată aincintelor agricole din Lunca Dunării şi din Delta Dunării o soluţie optimăpentru contracararea efectelor creşterii nivelului fluviului. "Situaţiaactuală a depăşirii cotelor istorice pe cursul inferior al Dunării este cauzatăde lucrările de desecare şi de îndiguire din secolul trecut, în urma cărora miide hectare inundabile din lunca fluviului au fost transformate în incinte agricoleşi zootehnice. Preţul acelor iresponsabile acţiuni de «domesticire a naturii»este plătit astăzi de mii de familii care trăiesc în Lunca Dunării",potrivit asociaţiei. Incintele agricole Pardina şi Sireasa, situate înnord-vestul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, măsoară împreună aproximativ30.000 de hectare şi pot constitui zone de preluare a debitelor crescute aleDunării. Prin inundarea controlată a acestor incinte, păstrate astăzi în modartificial pentru culturi agricole, pot fi salvate vieţi omeneşti şi se poteconomisi sume de zeci de mii de euro pe care statul român, prin autorităţilelocale, este nevoit să le acopere, potrivit sursei citate. Alături de multezone îndiguite artificial de-a lungul Dunării, o altă suprafaţă extinsă cupotenţial de renaturare este Insula Mare a Brăilei, în timp ce reinundareacontrolată a zonelor agricole din Delta Dunării şi a Luncii Dunării poate redacircuitului natural al fluviului zeci de mii de hectare, acţiune cu efectedeosebit de benefice asupra ecosistemelor umede ale Dunării şi Deltei, potrivitsursei citate.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-01-09

Mai multe imagini:
Digul de la Galaţi va rezista. Sacrificaţi pentru interesele unora
zoom
Digul de la Galaţi va rezista. Sacrificaţi pentru interesele unora
zoom
Parerea ta...

NICU
07 Iul 2010

In situatii dificile fiecare cauta sa traga spuza pe turta lui!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine