2019-10-23 15:48

DIICOT destructurează o reţea internatională. „Exportau” familii cu copii pentru a încasa banii din ajutoare sociale în Germania

 |  14:34
DIICOT destructurează o reţea internatională. „Exportau” familii cu copii pentru a încasa banii din ajutoare sociale în Germania

Procurorii DIICOT Braşov au efectuat, conform unui comunicat de presă, 11 percheziţii împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară, anchetatorii având în vedere destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane, trafic de minori, înşelăciune şi spălare de bani.

Ancheta şi percheziţiile s-au făcut atât în oraşul de sub Tâmpa, cât şi în Arad şi Buzău. De asemenea, concomitent, pe teritoriul Germaniei au fost efectuate 16 percheziţii la adresele membrilor grupului. Anchetatorii estimează că suspecţii au reuşit să obţină ilegal fonduri de 600.000 de euro, bani care ar fi trebuit să le revină unor familii sărmane.

S-au folosit de 50 de familii

 

Conform comunicatului DIICOT, există suspiciunea rezonabilă că, în intervalul 2013 – 2017, un grup infracţional organizat, constituit în regiunea Braşov, a recrutat şi transportat din România în Germania un număr de peste 50 de familii, în general cu copii mici, sub promisiunea de a le oferi locuri de muncă. În Germania, în zona Dortmund, landul Rinul de Nord - Westfalia, cei transportaţi au fost determinaţi de către membrii grupului infracţional să semneze mai multe înscrisuri redactate în limba germană, comunicându-le că fără aceste acte nu pot beneficia de ajutorul social şi alocaţia pentru creşterea şi îngrijirea copiilor oferite de statul german.

Nemţii erau complici

 

„Membrii familiilor transportate au fost cazaţi de către membrii grupului în locuinţe aparţinând unor apropiaţi de cetăţenie germană şi le-au fost întocmite documente fictive de angajare la diverse locuri de muncă. La scurt timp, victimele în cauză au fost concediate, şi, la solicitarea membrilor grupului, au întocmit dosare de asistenţă socială de la statul german deschizând şi conturi bancare sub controlul membrilor grupului criminal organizat. Ulterior, membrii grupării au intrat în posesia cardurilor aferente conturilor bancare în care erau vărsate sumele de bani cu titlu de ajutor social şi alocaţii pentru copii oferite de statul german persoanelor în cauză, le-au determinat, sub diverse motive, pe persoanele arătate să părăsească teritoriul statului german, iar ulterior şi-au însuşit pe nedrept banii ce continuau să fie viraţi în conturi. În vederea soluţionării cauzei iniţiate de către autorităţile române, în anul 2017 s-a constituit o echipă comună de anchetă între autorităţile judiciare din România şi Germania”, se precizează în comunicatul DIICOT.

Fraudă de peste 600.000 euro

La nivelul Eurojust, în cadrul echipei comune de anchetă, au fost organizate două întâlniri de coordonare. „În cadrul activităţilor echipei comune, în cursul anului 2018 au fost efectuate mai multe acţiuni în care autorităţile judiciare din România şi Germania s-au deplasat reciproc în cele două state, ocazie cu care au fost realizate audieri ale victimelor şi investigaţii financiare pentru stabilirea valorii prejudiciului şi a modului în care membrii grupului criminal au utilizat folosul infracţiunilor. Prejudiciul produs statului german este în sumă de aproximativ 600.000 euro”, se mai arată în comunicat.

În cadrul acţiunii au fost puse în aplicare 4 mandate europene de arestare şi 7 ordine europene de indisponibilizare a unor bunuri. Persoanele pe numele cărora au fost emise mandatele europene de arestare au fost identificate în Dortmund şi preluate în custodie. În urma percheziţiilor din ambele ţări, au fost conduse la audieri 18 persoane, urmând ca faţă de 16 dintre acestea să fie propusă instituirea unor măsuri cu caracter preventiv. De la locuinţele percheziţionate în România, au fost ridicate înscrisuri, 15.000 de lei şi aproximativ 23.300 de euro.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-07-05Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray