2020-07-07 20:09

DNA cere arestarea deputaţilor Mădălin Voicu şi Nicolae Păun. Cei doi sunt acuzaţi de fraudare de fonduri europene, trafic de influenţă şi spălare de bani, într-un dosar care îi implică şi pe şefii ANAF

 |  19:04
DNA cere arestarea deputaţilor Mădălin Voicu şi Nicolae Păun. Cei doi sunt acuzaţi de fraudare de fonduri europene, trafic de influenţă şi spălare de bani, într-un dosar care îi implică şi pe şefii ANAF

Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a cerut miercuri sesizarea președintelui Camerei Deputaților pentru încuviințarea reținerii și arestării preventive a deputaților Mădălin Voicu și Nicolae Păun, zis şi Niky Scorpion. Mădălin Voicu este acuzat de trafic de influență, fals în declarații și spălare de bani, toate în formă continuată, iar Nicolae Păun este vizat de acuzaţii privind fraude cu fonduri europene, spălare de bani şi cumpărare de influenţă.

Cei doi au fost audiaţi miercuri la DNA, la ieşire Mădălin Voicu declarând că că el și alte persoane au calitatea de suspecți. Întrebat care sunt acuzațiile procurorilor, el a spus: "Sunt multe, cu spălare de bani". "Domnul procurorul Țuluș m-a rugat să ne întâlnim pentru detaliere. Le-am promis că o să colaborăm și că o să existe un dialog legat de ceea ce cercetează domniile lor și urmează să ne reîntâlnim. (...) Toți suntem în aceeași situație, suntem suspecți. Se face o anchetă pe care eu, sincer să fiu, pot să o înțeleg, că nu e numai la Partida Romilor. Anchete se fac peste tot, la toate instituțiile. Au ajuns probabil la "P" și Partida Romilor e în vizor", a explicat deputatul PSD.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri că partidul pe care îl conduce va vota în favoarea solicitărilor DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a deputaţilor Mădălin Voicu şi Nicolae Păun.

"Nu mai este o noutate care este atitudinea Partidului Social Democrat la astfel de cereri. PSD nu se opune acestor cereri. Cu părere de rău, dar am mai spus, nu noi trebuie să decidem asta", a spus preşedintele PSD, Liviu Dragnea, la Parlament.

Prejudiciu total de 27,4 milioane de lei

Potrivit unui comunicat al DNA, citat de Agerpres, la inițiativa Asociației Partida Romilor "Pro Europa", al cărei președinte este deputatul Păun, a fost realizat, în toate județele României, în perioada 2010-2013, proiectul "Antreprenoriatul social, o șansă pentru comunitățile de romi", cu finanțare din fonduri europene.

Prin implementarea proiectului se urmăreau mai multe aspecte, printre care crearea a 200 de noi locuri de muncă și implicarea, în inițiative de antreprenoriat social, a unui număr de peste 3.000 de persoane provenite din grupuri defavorizate.

"În momentul semnării contractului, deputatul Păun a impus fiecărui angajat din cadrul proiectului ca, din salariul primit, să vireze 5% sub formă de donație organizației Asociația Partida Romilor 'Pro Europa'. Astfel, în contul deținut de asociație, în perioada 27 septembrie 2010-19 decembrie 2013 au fost efectuate donații în sumă totală de 428.307,11 lei. (...) Obiectivele proiectului nu au fost realizate; majoritatea banilor destinați proiectului (77%) au fost folosiți pentru plata salariilor angajaților proiectului, costurile cu personalul angrenat în implementarea proiectului au fost supraevaluate, la cursurile de pregătire organizate la două hoteluri din Sinaia au participat doar 163 de persoane existente în Registrul grupului țintă format din 3.296 persoane", se arată în comunicat.

Procurorii susțin că sumele acordate ca finanțare sunt neeligibile în integralitatea lor, astfel că s-a creat un prejudiciu total de aproape 12,4 milioane lei (aproximativ 11 milioane lei reprezentând fonduri europene și aproape 1, 5 milioane lei de la bugetul de stat), având în vedere operațiunile ilicite derulate de conducerea asociației și de către managementul proiectului.

Anchetatorii au constatat că, tot prin Asociația Partida Romilor "Pro Europa", în perioada 2010-2013, s-a derulat și proiectul intitulat "Acces pe piața muncii — O șansă pentru tine", cu finanțare din fonduri europene.

DNA menționează că proiectul a fost lipsit de finalitate, cursurile s-au derulat haotic, insuficient, fără a se urmări instruirea temeinică a cursanților și fără a se parcurge într-un mod relevant cele 360 de ore prevăzute de contractele de pregătire profesională, astfel că s-au irosit în mod nejustificat resursele financiare atrase din Fondului Social European și din bugetul de stat, iar sumele acordate ca finanțare sunt neeligibile în integralitatea lor.

Procurorii au reținut că a fost creat un prejudiciu de aproape 15 milioane lei (peste 13, 3 milioane lei din bugetul Fondului Social European și peste 1,5 milioane lei din bugetul național).

Şeful ANAF, Gelu Diaconu, urmărit penal în dosar

Preşedintele ANAF, Gelu Diaconu, şi vicepreşedintele Mihai Gogancea-Vătăşoiu, au fost audiaţi miercuri seara la DNA, în dosarul Mădălin Voicu - Nicolae Păun, împotriva celor doi fiind începută urmărirea penală.La ieşirea din sediul DNA,Gelu Diaconu a declarat ziariştilor care îl aşteptau pentru a-l întreba dacă îşi va da demisia că va face "declaraţii complete imediat după finalizarea dosarului".

"Vă asigur însă că nu am nici o legătură cu persoanele incriminate în principal în dosar. Chestiunea care e supusă clarificării, şi voi oferi toate datele necesare, priveşte suspendarea prin circulară a deciziilor de impunere privind CAS pentru alocaţiile de copii şi pentru persoanele care nu realizează venituri sau cu venituri modice", a spus el.

Deputatul Nicolae Paun este acuzat de procurorii DNA că a făcut demersuri astfel încât ANAF să nu încaseze sumele aferente deciziilor de impunere emise către persoanele angajate în mod fictiv în cadrul a doua proiecte europene. De asemenea, deputatul PSD Mădălin Voicu este acuzat ca a intervenit la funcţionari şi demnitari, în contextul validării proiectelor cu finanţare europeană.

Ultima oră: Ministrul Finanțelor, Anca Dragu, a cerut demisia președintelui și vicepreședintelui ANAF, întrucât aceștia sunt învinuiți în Dosarul Voicu&Păun.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-02-10Parerea ta...

HAZNAUA URBEI
10 Feb 2016

Babarosule ai calificat oameni la locul de munca . Adica cele 500 blocuri ale dezvoltatorilor imobiliari Romi din Fintinele ale lui Onoriu , din cartierele Damaroia si Bucuresti Noi , au lucrat deamoaca tigani calificati de voi . dar si platiti de Fonduri Europene . Iar acum tiganusi sint la Berlin , unde vreai sa fi consul . Din aceasta cauza au disparut romi bastani din cartiere . Adica Calfele au lucrat pe deamoaca si le-i dat o hirtie , ai luat si bistari girla . Vezi ca mai este si Sova , cu casa lui mama lui Ponta de linga scoala din Damaroia . Adica se stia fiscul sector 1 era manga pe jmen , cu voi se stia demult . Cind le ia fiscul 16 / 100 T V A la constructiile ridicate .Erau si Tehnologica Radion cu Delta Construct tot cu jmenul pe felie . Si de cite ori ati distrus canalizari , borduri , strazi si asfaltate de 5 ori in 4 ani . Va spala pe miini cu detergent cum ai spus tu .
CROCODILUL FLAMAND
10 Feb 2016

CE MARE PROBLEMA...ASTIA DOI DACA VINE D-N-A UL DAU DIN ARIPI SI ZBOARA...KRAKRAAAAA...DIRECT LA MONACO
PENTRU CROCODIL
10 Feb 2016

LE ZICE ; MUCLES LA CIORDEALA , NU SPUNETI NIMIC . LA FEL SI MADAM PLESCOI . DUPA CUM INTELEG BASTANI AVEAU SCLAVI PE CARE II EXPLOATA . ADICA UNI PE ALTI SE TRAGEAU IN PIEPT , CIND ERA VORBA DE PISTARI SI MUNCA . ADICA TIGANI ASTIA ERAU DE MATASE .
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz