2020-02-17 11:43

DNA în alertă: un lider politic dă în JUDECATĂ statul român

 |  22:07
DNA în alertă: un lider politic dă în JUDECATĂ statul român

Un greu din politică va da în judecată statul după ce a fost achitat la tribunal. Jurnalista Sorina Matei anunţă că Dan Radu Ruşanu cere daune de 1,4 milioane de euro după ce a fost achitat definitiv în Dosarul celor de la DNA 'Carpatica'.

"Fact. Radu Ruşanu a dat în judecată statul român şi solicită daune de 6,5 milioane de lei (1,4 milioane de euro) după ce a fost achitat definitiv în dosarul “Carpatica” al DNA de către judecătorii Curţii de Apel şi de către cei ai Curţii Supreme care au stabilit definitiv şi irevocabil că faptele imputate lui Radu Ruşanu nu există.

Lui Radu Ruşanu DNA i-a imputat 4 capete de acuzare pe presupuse fapte de corupţie prin 62 de acte materiale iar Radu Ruşanu, fost director ASF, a stat arestat preventiv 4 luni, a stat în arest la domiciliu 3 luni şi sub control judiciar alte 11 luni.

Procurorul care a instrumentat cazul: Marian Gherman, secţia I a DNA. Rechizitoriu confirmat de către Gheorghe Popovici, şeful secţiei I a DNA, campioana achitărilor. Potrivit modificărilor legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, aflată în prezent sub control de constituţionalitate, art. 96 s-a modificat după cum urmează:

"Alin 1. Statul răspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare.

Alin 2. Eroarea judiciară atrage răspunderea judecătorilor şi procurorilor doar în ipoteza în care şi-au exercitat funcţia cu rea credinţă sau gravă neglijenţă.

Alin 3. Există eroare judiciară atunci când, în înfăptuirea actului de justiţie, se determină o desfăşurare greşită a unei proceduri judiciare şi prin aceasta se produce o vătămare a drepturilor ori interelor legitime ale unei persoane.

Alin 4. Există rea credinţă atunci când judecătorul sau procurorul, în exercitarea funcţiei, cu ştiinţă, prin încălcarea Convenţiei pentru apărarea Drepturilor Omului şi Libertăţilor fundamentale, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale prevăzute de Constituţia României, ori a normelor de drept material sau procesual, a determinat o eroare judiciară.

Alin 5. Există gravă neglijenţă atunci când judecătorul sau procurorul, în exercitarea funcţiei, din culpă, nesocoteşte normele de drept material ori procesual, determinând o eroare judiciară.

(...)

Alin 7. Pentru repararea prejudiciului produs printr-o eroare judiciară, persoana vătămată se poate îndrepata cu acţiune numai împotriva statului, reprezentat prin Ministerul Finanţelor Publice, în condiţiile legii, la tribunalul în a cărui circumscripţie îşi are domiciliul sau sediul după caz. Plata de către stat a sumelor datorate cu titlu de despăgubire se efectuează în termen de maximum 1 an de la data comunicării hotărârii judecătoreşti definitive.

Alin 8. După ce prejudiciul cauzat de o eroare judiciară a fost acoperit de stat, Ministerul Finanţelor Publice se întoarce în mod obligatoriu, pe cale judiciară împotriva judecătorului sau procurorului care a determinat eroarea judiciară. Competenţa de judecată, în primă instanţă, revine Curţii de Apel Bucureşti, dispoziţiile Codului de procedură civilă fiind pe deplin aplicabile.

Alin 9. Termenul de prescripţie a dreptului la acţiune al statului, prevăzut la alin 8 este de 1 an de la data când a fost achitat integral prejudiciul.", a scris Sorina Matei pe facebook.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-01-20Parerea ta...

LOTUS TEAM
21 Ian 2018

Alerta?DNA?Poate doar de ...ceață!
ANONIM
21 Ian 2018

Considerați că de fapt domnul Rușanu solicită ca banii de sunt recuperați de la cei ce au rămas arestați în cauza respectivă să i se dea dumnealui ? Considerați că ar mai rămâne ceva după acoperirea cheltuielilor cauzate de acea ilegalitate, pentru a ajunge și la dumnealui de despăgubiri ?
BABUIN
21 Ian 2018

Corect ....bine face ...si sper sa se voteze legile justiției până la pronunțarea CEDO ....ca astfel cine a instrumentat gresit sa plateasca ....dacă vă fi cu plata sa vezi cum se vor da în gât procurori între ei până se va ajunge la cine a hotărât aceasta mascarada...plagiatoarea si sluga ei iacob
MAREAN
21 Ian 2018

Dan Radu Ruşanu nu putea fi achitat definitiv în Dosarul DNA 'Carpatica'. Cei care i-au dat verdictul apartin statului MAFIOT sau PARALEL. Acest excroc cu guler alb ARE AVERE ILICITA DE SUTE DE MILIOANE DE EURO TRECUTE PE NUMELE SOTIEI SI RUDELOR. CARTITILE DIN SISTEMUL JUDICIAR SI CEL DE INFORMATII SUNT PRINCIPALII MEMBRI AI STATULUI PARALEL MAFIOT. Daca se doreste salvarea Ro JUSTITIA, SISTEMUL DE SIGURANTA NATIONALA, FINANTELE SI INTERNELE TREBUIE SUPUSE TOTALMENTE CONTROLULUI SOCIETATII CIVILE ORGANIZATE cu POSESORI DE CERTIFICATE ORNIS.
ANONIM
21 Ian 2018

Domnul Rușanu zice și că nu poate recupera bani de la Traian Băsescu și de aceea îi solicită de la stat ? Domnul Rușanu l-a și sprijinit în campania electorală pe Traian Băsescu ?
ANONIM
21 Ian 2018

Considerați că ar semnifica într-un mod oarecum evident faptul că domnul Rușanu ar considera că Traian Băsescu "nu e statul", considerând probabil că de la stat ar mai putea obține "câte ceva", nu și de la Traian Băsescu ?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine