2020-07-04 13:09

DNA: Rectorul și prorectorul Academiei de Poliției, puși sub CONTROL JUDICIAR

 |  23:09
DNA: Rectorul și prorectorul Academiei de Poliției, puși sub CONTROL JUDICIAR

Adrian Iacob, rectorul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, și Petrică-Mihail Marcoci, prorectorul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, au fost puși sub urmărire penală de procurorii DNA în dosarul amenințării cu moartea a jurnalistei Emilia Șercan. Cei doi sunt acuzați de instigare la șantaj și au fost puși sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

În această dimineață au avut loc percheziții acasă la rectorul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” şi la patru dintre subordonaţii săi. Descinderile sunt legate de ancheta în care un ofiţer, angajat al Academiei, este suspectat că a trimis mesajele de ameninţare jurnalistei Emilia Şercan.

Potrivit procurorilor anticorupție, la sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie 2019, „inculpații Iacob Adrian și Marcoci Petrică-Mihail, rector, respectiv prorector al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, l-au determinat pe inculpatul Bărbulescu Gheorghe Adrian să transmită unei persoane, jurnalist de investigație – persoană vătămată, mesaje de amenințare (un mesaj tip text și cinci mesaje folosind aplicația Facebook Messenger) pentru a o constrânge să înceteze investigațiile jurnalistice care îl vizau pe rectorul Academiei de Poliție, urmărind astfel eliminarea riscurilor pentru cariera lor profesională”.

„Concomitent, cei doi instigatori i-au promis polițistului care a trimis efectiv mesajele de amenințare că îi vor asigura protecția pentru a nu fi tras la răspundere penală și, pe parcursul săvârșirii faptelor, chiar i-au adresat încurajări”, mai arată DNA într-un comunicat de presă.

„Concret, la sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie 2019, Iacob Adrian și Marcoci Petrică-Mihail i-au cerut lui Bărbulescu Gheorghe Adrian, profitând de ascendentul pe care li-l dădeau relația de subordonare funcțională, diferența de vârstă și de grad profesional, relația personală care se dezvoltase între ei și recunoștința acestuia din urmă pentru oportunitatea de a continua să activeze în mediul universitar, să transmită mesaje de amenințare persoanei vătămate pentru a o determina să înceteze investigațiile jurnalistice care îl vizau pe Iacob Adrian. Solicitările au fost transmise în cadrul mai multor discuții pe care Bărbulescu Gheorghe Adrian le-a purtat atât separat cu cei doi, cât și împreună, în sediul Academiei de Poliție”, precizează procurorii anticorupție.

Potrivit DNA, „aceste demersuri au fost determinate de faptul că, în perioada martie – aprilie 2019, persoana vătămată a publicat mai multe articole care vizau în mod direct activitatea rectorului Academiei de Poliție, Iacob Adrian, care ar fi putut avea consecințe semnificative asupra carierelor celor doi ofițeri superiori, astfel încât pentru aceștia era esențial ca anchetele jurnalistice să înceteze”.

„În acest context, trebuie avut în vedere că funcțiile în cadrul învățământului universitar presupun deținerea titlului de doctor, iar continuarea publicării articolelor ar fi determinat un interes public crescut în sensul verificării suspiciunilor de plagiat. Interesul lui Marcoci Petrică-Mihail în stoparea anchetelor jurnalistice era determinat de faptul că numirea în funcția de prorector depinde în mod direct de rectorul instituției de învățământ, astfel încât pierderea funcției de către Iacob Adrian ar fi avut consecințe negative și asupra acestuia”, mai spune DNA.

„În acest context, există bănuiala rezonabilă că Marcoci Petrică-Mihail a conceput planul folosit pentru transmiterea mesajelor de amenințare, astfel încât să fie imposibilă identificarea autorului faptelor. De asemenea, există bănuiala rezonabilă că Iacob Adrian și Marcoci Petrică-Mihail i-au comunicat lui Bărbulescu Gheorghe Adrian conținutul mesajelor de amenințare care urmau să fie transmise persoanei vătămate și i-au dat asigurări prin promisiunea că îl vor proteja pentru a nu fi tras la răspundere penală”, mai arată procurorii.

Rectorul și prorectorul Academiei de Poliție, puși sub control judiciar

DNA precizează că „inculpaților Iacob Adrian și Marcoci Petrică-Mihail li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală”.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, Adrian Iacob și Petrică-Mihail Marcoci trebuie să respecte, fiecare, următoarele obligații:

a) să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemat; 

b) să informeze de îndată organul de urmărire penală cu privire la schimbarea locuinței; 

c) să se prezinte la organul de poliție, conform programului de supraveghere întocmit, sau ori de câte ori este chemat. 

d) să nu depășească teritoriul României decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent; 

e) să nu se apropie de persoanele menționate în ordonanță și să nu comunice cu aceștia direct sau indirect, pe nicio cale; 

f) să comunice periodic, conform programului de supraveghere, informații relevante despre mijloacele sale de existență; 

g) să nu exercite funcția de rector, respectiv prorector și să nu își mai desfășoare activitatea în cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București; h) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme;

„Inculpaților Iacob Adrian și Marcoci Petrică-Mihail li se atrage atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive”, subliniază procurorii anticorupție.

„În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul lucrătorilor din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române. Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se mai arată în comunicatul DNA.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-05-24Parerea ta...

TRADATORI DE TARA
24 Mai 2019

DECADEREA LOR SE STIA DE MULT DIN CUNOSRTINTELE NOASTRE . SE AUDE TOT . CE SE INTIMPLA CU CEI CARE AU ABSOLVIT , DAR AU INTRAT PE SEST LA PILE ? IAR Acum sunt ofiteri de politie
TRADATORI DE TARA
24 Mai 2019

DECADEREA LOR SE STIA DE MULT DIN CUNOSRTINTELE NOASTRE . SE AUDE TOT . CE SE INTIMPLA CU CEI CARE AU ABSOLVIT , DAR AU INTRAT PE SEST LA PILE ? IAR Acum sunt ofiteri de politie
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz