2020-02-18 12:31

DNA solicită CSM „mecanisme mai puternice de contracarare” a media care susține persoane cu probleme penale

 |  16:44
DNA solicită CSM „mecanisme mai puternice de contracarare” a media care susține persoane cu probleme penale

După emisiunea „Sinteza zilei”, difuzată aseară, de Antena 3, era de așteptat o reacție a Consiliului Superior al Magistraturii. Cum aceasta nu a venit, reacționează DNA, solicitând „mecanisme mai puternice de contracarare” a unor „trusturi de presă partizane unor curente politice sau unor grupuri de interese de afaceri”, care „împreună cu persoane condamnate sau aflate în ancheta DNA, fac zilnic nenumărate declarații publice și comentarii, prin care procurorii DNA sunt înfierați, calomniați, li se dezvăluie aspecte din viața privată”.

Apelul adresat CSM de Direcția Națională Anticorupție:

„Față de atacurile mediatice îndreptate împotriva independenței justiției, în general, precum și a Direcției Naționale Anticorupție, în special, derulate prin intermediul unor canale mass-media și care sunt de natură a submina grav autoritatea judecătorească şi a pune în discuție deontologia profesională a magistraților,

Având în vedere că, inclusiv în raportul Comisiei Europene privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de cooperare și verificare publicat în ianuarie 2017 se arată că „este nevoie în continuare să se consolideze aderarea la principiile cooperării loiale între instituții și la principiul respectării independenței sistemului judiciar, după cum se poate vedea din atacurile împotriva judecătorilor și procurorilor exprimate prin intermediul mass-mediei române, fiind necesare mecanisme mai puternice de contracarare a acestora”,

Apreciem că, este nevoie de o reacție fermă și vă atașăm demersurile pe care le-a întreprins în acest sens Direcția Națională Anticorupție pe parcursul ultimului an (24 de sesizări privind apărarea independenței sistemului judiciar și informări trimise procurorului general al PICCJ).

Este fără precedent cum, trusturi de presă partizane unor curente politice sau unor grupuri de interese de afaceri, împreună cu persoane condamnate sau aflate în ancheta DNA, fac zilnic nenumărate declarații publice și comentarii, prin care procurorii DNA sunt înfierați, calomniați, li se dezvăluie aspecte din viața privată.

Tot acest climat mediatic nu a fost și nu este unul care să favorizeze actul de justiție, dar procurorii DNA îşi fac datoria, în ciuda acestui climat neprielnic, iar pentru a se apăra împotriva acestor atacuri, uzează de instrumentele legale care prevăd posibilitatea de a se adresa Consiliului Superior al Magistraturii pentru apărarea reputației sau a independenței.

De aceea considerăm că necesitatea unor mecanisme mai puternice de contracarare este evidentă, în contextul în care se fac inclusiv afirmaţii foarte grave şi hazardate că dosarele sunt falsificate.

Ne aflăm în situaţia în care procurorii DNA sunt agresaţi prin acuzaţii foarte grave, profund ofensatoare și absurde în talk show – uri ale anumitor canale TV, site-uri de cancan sau ziare partizane unor curente şi grupuri de interese, aşa încât se poate vorbi de o presiune exercitată de persoanele cercetate asupra procurorilor și asupra DNA de natură a submina grav autoritatea judecătorească şi a pune în discuție deontologia profesională a magistraților.

 Procurorii nu au posibilitatea de a-și face, în același mod, public, cunoscute punctele de vedere; nu au, din punct de vedere legal și deontologic, posibilitatea de a intra într-un astfel de dialog, astfel încât, se limitează la cadrul procesual legal, așa cum este și corect.

Având în vedere că, singura posibilitate legală este aceea de a ne adresa Consiliului Superior al Magistraturii pentru apărarea reputației sau a independenței, având în vedere calitatea dumneavoastră de membru al Consiliului Superior al Magistraturii vă aducem la cunoştinţă demersurile legale pe care le-am desfăşurat”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-30Parerea ta...

GIGOLO GHITA
30 Ian 2017

SA VEZI CIND VOMITA GIGOLO GHITA DINSPRE RASARIT . FACE GAURA MAI MARE DE CIT PACEPA . VOMITA TOATE PROGRAMELE SI HOTIILE DIN SISTEM . ESTE MAI DESTEPT DE CIT TOTI TRAPAJITI . II ARE LA MINA
BASESCU
30 Ian 2017

Culmea ...Dna prin CSM vrea sa bage pumnul în gura presei .....Ptr că îi arată cât de ridicoli sunt .....Și pe ce banii ....Băgați și pe gură și pe cur
BASESCU
30 Ian 2017

Culmea ...Dna prin CSM vrea sa bage pumnul în gura presei .....Ptr că îi arată cât de ridicoli sunt .....Și pe ce banii ....Băgați și pe gură și pe cur
BASESCU
30 Ian 2017

Culmea ...Dna prin CSM vrea sa bage pumnul în gura presei .....Ptr că îi arată cât de ridicoli sunt .....Și pe ce banii ....Băgați și pe gură și pe cur
LUCRU CARE S-AR PUTEA
30 Ian 2017

lesne dovedi cu publicarea „fluturasilor” care, desigur, i-ar demoraliza nu doar pe medicii si profesorii tarii, dar si pe membrii altor structuri de elita, fiind suficient sa amintim ca, de exemplu, ofiterii care lucreaza sub acoperire si isi risca viata infiltrandu-se printre cele mai periculoase retele de traficanti de droguri „nu pupa” nici macar jumatate din aceasta suma. Iar daca sistemul a fost cuprins de indignare afland ca un chestor de politie ca Irina Alexe a iesit la pensie, la 42 de ani, cu 13.000 de lei, nu ar fi greu de anticipat reactia daca oamenii lui Dragnea merg pana la capat si dau drumul la situatia financiara a procurorilor, dintre care multi castiga sume absolut halucinante, luna de luna. Iar prin acest mod, s-ar adanci si falia tot mai mare care s-a creat oricum intre judecatori si procurori. Mai ales ca strategia noii Puteri pare sa se bazeze pe incurajarea celor dintai si dezavuarea publica a celor din urma, care ar putea fi astfel aratati cu degetul ca intr-adevar au transformat Romania in „Republica Procurorilor”. Sa nu puna botul! Ratiunea maririlor succesive a salariilor procurorilor a fost tocmai aceea ca acestia sa reziste ispitelor si sa-si faca treaba fara „sa puna botul”.
NUMAI CA,
30 Ian 2017

in conditiile in care parca toate guvernele din ultima vreme, indiferent de culoarea lor politica, s-au intrecut cu generozitatea fata de aceasta categorie aparte a magistratilor, s-a ajuns acum in situatia in care chiar colegii de sistem au ajuns sa se planga de discrepantele majore de salarizare. Mai ales ca, dupa cum sustin chiar politistii judiciari detasati pe langa anumite Parchete si care lucreaza cot la cot cu procurorii, acestora din urma le-ar intra usor suta de milioane pe card, in fiecare luna. Si ca, pornind de la aceasta cota, se ajunge chiar la sume la care nici macar nu viseaza alti slujbasi la stat, indiferent de poitia sau performantele lor manageriale.
CHIRIILE SE SPARG IN CSM
30 Ian 2017

Desigur ca visul cel mai mare al oricarui profesionist este sa avanseze si sa ajunga cat mai sus spre varful priamidei. Insa, parca in nicio alta breasla nu a fost incurajat, in ultima vreme, un astfel de exod precum cel al procurorilor din teritoriu care au ajuns sa lucreze in structurile centrale. Ceea ce, pe langa o grila de salarizare mult mai favorabila, le-ar fi oferit si sansa de a-si compensa veniturile si asa frumusele cu tot felul de decontari ale chiriei. Iar dupa cum sustin surse chiar din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, cat de curand aceasta problema ar urma sa fie ridicata chiar in sanul acestui for suprem al Justitiei, existand nenumarate plangeri ca se deconteaza de la buget sume de-a dreptul astronomice, la nivel national, cu chiria si deplasarile acasa, pe weekend, ale multor procurori, deloc putini dintre ei cu importante functii de conducere. De asemenea, daca „buboiul” va fi spart in CSM, se va ajunge si la inventarierea situatiei locative atat din „blocurile de magistrati” din Capitala. Dar si verificarea, pe teren, a prezentei fizice a procurorilor in locuintele declarate in acte si pentru care se deconteaza chirii de sute de euro lunar. Iar surprizele cica ar fi unele de-a dreptul uriase, inclusiv la cel mai inalt nivel, existand procurori care si-ar scoate astfel si peste 500 de euro lunar, numai din astfel de tertipuri birocratice …
SEPARATI DE JUDECATORI
30 Ian 2017

La randul lor, multi procurori deja se asteapta la un puternic contraatac, stiind ca exista riscul sa ajunga, la randul lor, „tintele” unor dezvaluiri devastatoare. Cum ar fi, dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, impunerea unor sechestre nebunesti, pe absolut orice bun si pentru motive de multe ori minore, doar pentru a se putea raporta la bilanturile de activitate cifre tot mai ametitoare. Care insa, din pacate, in majoritatea cazurilor, nu reprezinta si bani recuperati propriu-zis la buget. Mai mult, exista acuze si ca acesti „campioni ai sechestrelor” ar fi beneficiat, implicit, si de niscai sporuri salariale. Oricum, cert este ca noua Putere vrea sa declanseze razboiul din Justitie pe frontul procurorilor. Iar judecatorii, care vor fi menajati de o presiune prea mare, deja cer „separarea” de procurori, fie si prin revenirea simbolica a acestora, in salile de instanta, alaturi de avocati. Mai mult chiar, cum unii judecatori au inceput sa se planga tot mai fatis ca s-au saturat sa simta rasuflarea procurorilor in ceafa, initiatorii planului de „decantare” a magistratilor spera sa aiba si mai multi sorti de izbanda. Mai ales atunci cand vor scoate actele contabile pe masa, ca si unele rapoarte ale Curtii de Conturi, dupa cum se zvoneste tot mai insistent in sistem, in ultima vreme…”
IAC-AșA V-AțI JUCAT
30 Ian 2017

de-a JUDECATA cu infractorii politici - ei v-au lăsat să vă umpleți chimirul cu galbeni peste măsură, voi îi salvați când le alunecă picioru-n RAHAT! Simplu! V-ați făcut ”NORMA” în schimb, cu țața Leana care-a tras-o de basma pe țața Floarea, pe vreun Jean Valjean care-a furat de foame, cu Tanța care-a vândut ilegal pătrunjel și n-a dat cota-parte la ANAF, etc....RUȘINEEEE!
MAFIA
30 Ian 2017

pai toti infractorii apar la tv jefuitorilor de tara cu asa zisi jurnalisti slugoi ai mafiei
ANONIM
30 Ian 2017

La haznaua3 si latrina lui ghita plus wc b1 apar invitati numai lichele penale ca formatori de opinie.De acolo s- au molipsi toti analfabetii sa critice justitia.Intr-o tara de hoti si borfasi e normal sa critici justitia. Unu din patru romani au probleme cu justitia.Rusinea globului pamantesc. Haznaua. TERREI.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine