2020-02-17 23:23

DNA cere arestarea preventivă a preşedintelui unei comisii de bacalaureat de la Cluj

 |  16:53
DNA cere arestarea preventivă a preşedintelui unei comisii de bacalaureat de la Cluj

PreşedinteleComisiei de bacalaureat de la Grupul Şcolar "Alexandru Borza" dinCluj-Napoca, Ilie Cornoiu, a fost prezentat, vineri, judecătorilor TribunaluluiCluj de către procurorii DNA, cu propunere de arestare preventivă, în cazulfraudării examenului de bacalauareat. Cornoiu a fost adus, vineri, laTribunalul Cluj, şi a fost prezentat instanţei cu propunerea de arestarepreventivă.

IlieCornoiu este acuzat de distrugere de documente, fals sub semnătură privată şiluare de mită în cazul fraudării examenului de bacalureat, în care au fostdescoperite zeci de lucrări de examen trase la xerox. Procurorii DNA au cerutarestarea lui Cornoiu după ce investigaţiile în cazul fraudei de la examenul debacalaureat au scos la iveală implicarea acestuia, prin faptul că, în calitatede preşedinte al Comisiei de examen, era singurul care deţinea ştampila cu cares-au ştampilat toate lucrările, inclusiv cele xerografiate. Avocatul lui Cornoiu,Călin Budişan, a confirmat că procurorii DNA au cerut arestarea preventivă aclientului său şi a precizat că va oferi un punct de vedere după pronunţareainstanţei Tribunalului Cluj.

IlieCornoiu este profesor universitar la Universitatea de Ştiinţe Agricole şiMedicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca şi consilier judeţean din parteaPRM. În acelaşi dosar sunt cercetaţi în stare de arest directorul GrupuluiŞcolar "Alexandru Borza", Ioan Rus, directorul adjunct al Colegiului"Edmond Nicolau", Ioan Văidăhăzan, şi directorul şcolii particulare"Didactica Nova", Dorel Avram. Ei şi Cornoiu sunt acuzaţi că au pusla cale un mecanism prin care lucrările a 42 de candidaţi, de la proba de limbaromână, au fost înlocuite cu altele xerocopiate, ce conţineau rezolvărilecorecte ale subiectelor. Ioan Rus şi Ioan Văidăhăzan au fost arestaţi, în 14iulie, pentru trafic de influenţă, respectiv luare de mită, de Tribunalul Cluj.Ei au făcut recurs la măsura arestării preventive, care a fost respins deCurtea de Apel Cluj. Dorel Avram este urmărit penal sub acuzaţia de trafic deinfluenţă. Procurorii susţin că, în cursul lunii iunie, acesta le-a promis ladoi candidaţi că le va înlesni promovarea probelor scrise de la bacalaureat,pretinzând şi primind de la unul dintre ei suma de 900 de euro, iar de lacelălalt o sumă de bani neprecizată.

Potrivitunui comunicat al DNA, în cursul lunii iunie, cu ocazia sesiunii iunie-iulie2010 a examenului de bacalaureat, Rus a pretins de la mai mulţi candidaţi şi dela părinţii acestora sume cuprinse între 1.000 şi 1.300 de euro, totalizând14.100 de euro, din care a primit efectiv suma de 10.600 de euro, promiţând că,în schimbul acestei sume, va interveni pe lângă membrii Comisiei de bacalaureatdin cadrul Centrului de examen Grup Şcolar "Alexandru Borza" dinCluj-Napoca, în vederea asigurării promovării în mod fraudulos a probei delimba şi literatura română. La rândul său, Văidăhăzan, membru în Comisia debacalaureat şi director adjunct la Colegiul Tehnic "Edmond Nicolau"din Cluj-Napoca, ar fi pretins şi primit de la un candidat suma de 400 de europentru a-l ajuta să promoveze probele scrise la examenul de bacalaureat. Pentru a asigura promovarea frauduloasă a 42de candidaţi, cei doi inculpaţi s-au angrenat în falsificarea unor lucrări debacalaureat şi multiplicarea acestora prin xerocopierecolor, iar lucrările originale au fost înlocuite cu cele astfel falsificate. Deasemenea, pentru a crea aparenţa de legalitate şi pentru a îngreunaverificările, s-a procedat la sustragerea documentelor care ar fi putut atestaînlocuirea lucrărilor (borderourile de predare a lucrărilor scrise profesorilorsupraveghetori la proba de limba şi literatura română).


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-08-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine