2020-07-04 01:34

Doar 72 de candidaţi din totalul celor 3.200 înscrişi la INM au trecut de prima probă eliminatorie. Predoiu: Un eşec usturător

 |  19:29
Doar 72 de candidaţi din totalul celor 3.200 înscrişi la INM au trecut de prima probă eliminatorie. Predoiu: Un eşec usturător

ConsiliulSuperior al Magistraturii s-a întrunit, ieri, în şedinţă extraordinară, caurmare a rezultatelor slabe obţinute, la prima probă eliminatorie, de cătrecandidaţii la Institutul Naţional al Magistraturii (INM), ministrul justiţiei,Cătălin Predoiu, calificându-le “un eşec usturător”. Preşedintele CSM, FloricaBejinaru, a reclamat, în cadrul şedinţei, situaţia fără precedent înregistratădupă prima probă la care s-au înscris peste 3.200 de candidaţi şi au trecutdoar 72.

„Esteun eşec usturător după părerea mea, care trebuie analizat foarte serios şi credcă nu am putea să facem o analiză completă fără să avem un punct de vederefoarte coerent şi fundamentat din partea conducerii INM. Eu cred că ar trebuisă nu ne cantonăm într-o abordare superficială, chiar dacă ar însemna să fierapidă şi să rezolve problema. Ar lăsa în urmă totuşi cauzele nerezolvate şi nuputem să trecem la o soluţie până nu avem cel puţin un raport cât se poate desubstanţial al conducerii INM, de ce a avut loc acest rezultat? Dacă sunt cauzecare sunt din trecut? Dacă sunt cauze care ţin de noi, de INM, ş.a.m.d. Cepărere au, că de aia sunt directori, despre modul în care se organizează acestconcurs, legislaţia”, a susţinut ministrul justiţiei, în faţa membrilor CSM. Predoiua apreciat convocarea de către CSM a unei şedinţe extraordinare, spunând căeste “un act de responsabilitate”, însă a spus că se aştepta la mai multeobservaţii decât o notă a Direcţiei legislaţie a Consiliului, implicit o cererecătre conducerea INM pentru a explica ce s-a întâmplat şi ce propuneri are. În opinialui Cătălin Predoiu, la prima vedere, par să fie mai multe explicaţii: fiecandidaţii au fost foarte slab pregătiţi, fie întrebările nu au fost corectconcepute, ori modul în care a fost pus în aplicare mecanismul de recrutare afost greşit, fie chiar mecanismul în sine are carenţe, vicii de concepţie, fietoate la un loc.

Oficialulle-a cerut membrilor CSM să se aplece foarte serios asupra acestei probleme şisă nu se treacă peste acest moment “dificil” fără să se indentifice exact undetrebuie acţionat. “Trebuie să avem o abordare complexă şi plenară afenomenului. În orice caz, indiferent la ce soluţie va ajunge plenul, veţi aveasuportul MJ în rezolvarea acestei situaţii”, a asigurat ministrul. Predoiu asubliniat faptul că deficienţa de resurse umane “acută” din sistem nu poate fiexplicată doar prin blocarea posturilor în anul 2009, ea fiind rezultatuleşecului, în ultimii 10-15 ani, al politicilor de resurse umane în domeniu şi,probabil, astfel de lucruri s-au întâmplat de multe ori în trecut. “Dacă vremsă rezolvăm problema, dincolo de deblocarea posturilor care este previzibilă însistemul judiciar, trebuie să vedem dacă politicile de resurse umane şi modulîn care noi recrutăm magistraţii sunt corecte”, a susţinut ministrul, adăugândcă guvernele trebuie să gândească pe termen lung un pachet atractiv pentrumagistraţi şi un statut pe măsura importanţei poziţiei lor şi a statutului deputere judecătorească, pentru a fi atraşi în sistem cei mai buni, nu cei maislabi. Demnitarul a subliniat că pune astfel problema şi din perspectivaimediată a unor discuţii care se prefigurează pe marginea legilor desalarizare. “O altă concluzie preliminară care sare în ochi este aceea căurgent noi trebuie să ne întâlnim cu facultăţile de drept şi să avem un dialogstructurat. Periodic, noi trebuie să ne gândim cu cei de acolo ce facem petermen lung şi cum facem să se scoată candidaţi mai buni, pentru că m-am uitatîn aceste clasamente, publicate chiar de presă dimineaţă, sunt patru-cinciuniversităţi de drept care trimit candidaţi cu şanse de admitere la INM.Patru-cinci şi restul până la 30 şi ceva de universităţi de drept de stat cefac? De aceea, trebuie să le şi ajutăm să menţină acest standard şi să avem cuele un dialog instituţionalizat”, a afirmat Cătălin Predoiu.

În anul2007, un post de conducere în Parchet “costa” 50.000 de euroDirecţia Naţională Anticorupţie (DNA) i-a trimis în judecată, îndata de 6 mai 2008, pe procurorii Eugen Cojocaru, Gheorghe Dumitru, GabrielaGhiţă, Sterian Guli, notarul Gheorghe Bucur şi judecătorul Gheorghe Cerbeanu,în legătură cu fraudarea concursului pentru funcţiile de conducere din Parchetedin toamna anului 2007. Examenul pentru ocuparea funcţiilor de conducere înParchete a avut loc în perioada 28 octombrie-25 noiembrie 2007. Procurorii DNAsusţin că, în cursul lunii noiembrie 2007, Eugen Cojocaru a pretins de laprocurorul Gheorghe Dumitru suma de 50.000 de euro pentru ca, prin influenţa decare se bucura asupra membrilor Comisiei de examinare, să-i determine peaceştia să-i înlesnească promovarea examenului pe care acesta îl susţineapentru ocuparea funcţiei de şef la Parchetul de pe lângă Curtea de ApelPiteşti. Din suma pretinsă, Cojocaru ar fi primit efectiv suma de 15.000 de euro,Gheorghe Dumitru fiind ajutat de Gheorghe Cerbeanu, judecător la TribunalulVâlcea şi de Gheorghe Bucur, notar public, se arată în comunicatul de presă alDNA. Procuroriiau mai stabilit că, în cursul lunilor octombrie-noiembrie 2007, GheorgheDumitru i-a dat mai multe bunuri (băuturi alcoolice, vin şi whisky)inculpatului Gheorghe Bucur pentru ca acesta, prin influenţa pretinsă asupraunor magistraţi, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, să-idetermine pe aceştia să intervină asupra membrilor Comisiei de examinare înscopul promovării examenului în funcţia de conducere vizată. În urmaconcursului, Gheorghe Dumitru s-a plasat pe prima poziţie la examenul pentrupromovarea în postul de procuror general la Parchetul de pe lângă Curtea de ApelPiteşti. Totodată, potrivit DNA, în cursul lunii noiembrie 2007, Sterian Guli,prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Urziceni, candidatpentru promovarea în funcţia de prim procuror al Parchetului de pe lângăTribunalul Bucureşti, prin intermediul lui Eugen Cojocaru, a obţinut de laGabriela Ghiţă, preşedintele Comisiei de examinare, o parte din subiecteleconcepute pentru examenul scris al candidaţilor ce urma să se desfăşoare îndata de 25 noiembrie 2007.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-05-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz