2020-02-18 17:21

DOCUMENT Adevărul: Tudorel Toader pregătește OUG pentru modificarea Legilor Justiției

 |  21:41
DOCUMENT Adevărul: Tudorel Toader pregătește OUG pentru modificarea Legilor Justiției

Tudorel Toader, pregăteşte o nouă OUG pentru modificarea Legilor Justiţiei. Astfel, potrivit proiectului de OUG, Secţia pentru Procurori din CSM va fi eliminată din procedura de numire a şefilor marilor Parchete. De asemenea, ministrul Justiţiei vrea să-i dea şefului Secţiei speciale de investigare a magistraţilor puteri depline.

Potrivit proiectului de Ordonanţă obţinut de „Adevărul”, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader caută să implementeze o serie de noi modificări aduse Legilor Justiţiei.   

Una dintre cele mai importante modificări vizează stabilirea independenţei noii Secţii speciale pentru anchetarea magistraţilor faţă de autoritatea procurorului general.  

DOCUMENT Adevărul: Tudorel Toader pregătește OUG pentru modificarea Legilor Justiției
zoom

Alineatul (1) al art.54 se modifică şi va avea următorul curpins:   „(1) Procurorul general al Parcehtului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii aecstuia, procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, adjuncţii acestuia, precum şi procurorii şefi de secţii ai acestor parchete, sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii în funcţie sau dintre judecătorii care au îndeplinit funcţia de procuror, pentru un mandat de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singură dată”  

 La articolul 57, după alineatul (7) se introduce un nou alineat, alin. (7’) cu următorul curpins: „(7’) Procurorii nu pot fi delegaţi în funcţiile de conducere din cadrul parchetelor pentru care numirea se face de Preşedintele României”.   La articolul 88, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alin. (6), cu următorul curpins:   „(6) Ori de câte ori codul de procedură penală sau alte legi speciale fac trimitere la „procurorul ierarhic superior” în cazul infracţiunilor de competenţa Secţiei pentru investigarea infracţiunilor în justiţie, prin aceasta se înţelege procurorul şef al secţiei, inclusiv în cazul soluţiilor dispuse anterior operaţionalizării acesteia.”

Prin această modificare a Legilor Justiţiei, Augustin Lazăr procurorul general al României nu ar mai fi procurorul superior ierarhic al şefului Secţiei speciale de investigare a magistraţilor. Potrivit actualei legislaţii, Augustin Lazăr poate infirma actele de urmărire penală ale procurorilor de execuţie din Secţia specială de investigare a infracţiunilor în Justiţie (SIIJ), subordonată Parchetului General, dacă le consideră ca fiind nelegale sau netemeinice.  


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-02-18Parerea ta...

#CELERITATEA MELCULUI
19 Feb 2019

În copy past după USA. MERGEEEE ???????
ANONIM
19 Feb 2019

CAZUL LUI E REZOLVABILA NUMAI LA PSIHIATRIE.............
# DE îNDATă
19 Feb 2019

..... ca şosetele
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine