2020-07-02 13:52

DOCUMENT. Revocarea lui Kovesi: CCR a publicat MOTIVAREA. Vezi argumentele Curții

 |  18:27
DOCUMENT. Revocarea lui  Kovesi: CCR a publicat MOTIVAREA. Vezi argumentele Curții

Cu o întârziere de câteva ore, judecătorii Curții Constituționale au făcut public un document de 133 de pagini în care justifică decizia prin care îi cer președintelui Iohannis să o revoce din funcție pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.

IATĂ PRINCIPALELE ARGUMENTE:

94. Curtea subliniază că textele Constituţiei nu elimină autoritatea ministrului justiţiei, ci permit supunerea exercitării acesteia unor condiţiilegale. Aşadar, autoritatea ministrului justiţiei poate fi supusă, sub aspectul revocării procurorilor din funcţii de conducere, unor condiţii legale, pentru ca ea în sine să nu se manifeste în mod nemărginit, arbitrar, exclusiv la libera sa apreciere.

106. Toate aceste aspecte, de ordin legal, nu pot denatura autoritatea constituţională a ministrului justiţiei...

.... competenţa decizională a Preşedintelui României se limitează la condiţiile de legalitate a propunerii de revocare înaintate.

„109. ...Preşedintelui fiindu-i permis să iniţieze discuţii, să încerce să îl convingă pe ministrul justiţiei să îşi retragă propunerea de revocare, să renunțe la anumite motive de revocare, menţinându-le pe celelalte, dar nu îi este permis să o infirme decât strict pe motive de legalitate”.

„110. Raportat la cauza de faţă, Curtea observă că, în răspunsul său, Preşedintele a considerat că argumentele ministrului justiţiei „nu sunt de naturăsă creeze convingerea cu privire la oportunitatea măsurii propuse”, ceea ce înseamnă că acesta a realizat o analiză a argumentelor ministrului justiţiei şi, printr-un act decizional propriu, a determinat soluţia pe care a considerat-o mai adecvată. Or, o competenţă de verificare a legalităţii propunerii de revocare nu echivalează cu şi nu are drept scop analizarea evaluării realizate de ministrul 64 justiţiei în considerarea art.51 alin.(2) lit.b) din Legea nr.303/2004, astfel cum a procedat Preşedintele României”.

„113. Nu este nici rolul Preşedintelui României şi nici cel al Curţii Constituţionale de a efectua un control al acestei evaluări pentru că, într-unatare caz, ar denatura rolul ministrului justiţiei şi s-ar transforma în autorităţi de control al modului în care ministrul justiţiei înţelege să îşi exercitecompetenţa constituţională discreţionară minimală ce se reflectă în evaluarea realizată. Or, Curtea constată că Preşedintele României a realizat în cazul dat o „evaluare a evaluării” ministrului justiţiei, cu alte cuvinte a temeiniciei motivelor cuprinse în propunerea de revocare, plasându-se deasupra autorităţii ministrului justiţiei, ceea ce încalcă art.132 alin.(2) din Constituţie” - se arată în motivare.

88. Deşi nu face parte nici din puterea executivă sau autoritatea executivă, Ministerul Public nu are o poziţie de independenţă instituţională faţă de aceasta, întrucât textul Constituţiei este foarte clar, activitatea desfăşurată de procurori fiind sub autoritatea ministrului justiţiei.

89. ... procurorii nu pot invoca o poziţie de independenţă, asemenea judecătorilor, cu privire la care art.124 alin.(3) prevede expres că „Judecătorii sunt independenţi şi se supun numai legii”, din moment ce activitatea acestora se desfăşoară sub control ierarhic şi sub autoritatea ministruluijustiţiei.

92. ...activitatea judiciară pe care un procuror o desfăşoară în concret, într-o anumită cauză penală nu are legătură cu autoritatea ministrului justiţiei, acestea fiind două probleme distincte. De aceea, în activitatea judiciară, „în soluţiile dispuse, procurorul este independent, în condiţiile prevăzute de lege” [art.64 alin.(2) teza întâi din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.827din 2 septembrie 2005]. 

LA FINAL, CURTEA DECIDE: 

„1. Constată existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministrul justiţiei şi Preşedintele României, generat de refuzul Preşedintelui României de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi.2. Președintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi. Definitivă şi general obligatorie.Decizia se comunică Preşedintelui României, prim-ministrului şi ministrului justiţiei şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-06-07

Documente:Parerea ta...

CCR5
07 Iun 2018

ne psam pe ea.ccr va fi desfiintata.mafia ccr dorneanu dragnea iordache la puscarie.citesti si te crucesti cat de senili sunt bosorogii astia .
NEGRO
07 Iun 2018

Iata ce scriu membrii Curtii Constitutionale Romane! Ministrul Justitiei, numit, nu ales de cetateni, are drept discretionar asupra procurorilor peste vointa si echilibrul viziunii Institutiei Prezidentiale. Presedintele Romaniei, ales de peste 6 milioane de romani este transformat in simplu secretar, supus de acesti juristi parati vointei ministrului numit pe baza a 0 voturi! Ce este Curtea Constitutionala in momentul de fata? Ce vrea sa spuna cu aceasta aberatie? Ca statul de drept in Romania este sters de pe harta lumii de acesti asa zisi inexpugnabili? Ce au facut ei cu puterea lor discretionara? Si-au batut joc de ei ca oameni, de propria cariera juridica, si-au batut joc de tara! Prin urmare, tara trebuie restituita cetatenilor ei. Caci daca si Curtea Constitutionala s-a porcit, dupa forma si asemanarea lui Valer Dorneanu, care a luat recent lumina tradarii de la Moscova, este rolul nostru sa iesim in strada si sa le aducem aminte. Romania e a noastra, nu e a lor. Ei nu mai sunt demni de ea! Jos cu ei!
ROMA
07 Iun 2018

adica un ministru pus de un infractor e mai tare decat un presedinte ales de 6 milioane de romani.va dati seama ca ccr e compromisa definitiv si trebuie desfiintata.
TRADATORI DE TARA
07 Iun 2018

CUM AU DISPARUT RESURSELE , ECONOMIA , DATORIILE SI BANCILE ? UNDE SUNT SI CINE RASPUNDE ?????????????
ANONIM
08 Iun 2018

Ați zice că o astfel de decizie a judecătorilor de la CCR este ca un, "furt al scaunelor de la Masa Tăcerii" ?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz