2020-08-04 23:46

Doi angajaţi din Ministerul Agriculturii şi doi oameni de afaceri, reţinuţi de procurorii DNA pentru corupţie cu fonduri europene

 |  13:21
Doi angajaţi din Ministerul Agriculturii şi doi oameni de afaceri, reţinuţi de procurorii DNA pentru corupţie cu fonduri europene

Procurorii DNA au reţinut doi oameni de afaceri braşoveni şi doi responsabili de controale din Ministerul Agriculturii şi din Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) Braşov. Cei patru sunt acuzaţi de procurori de infracţiuni de corupţie şi obţinere nelegală de fonduri europene.

Procurorii DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea, pentru 24 de ore, a oamenilor de afaceri Gheorghe Dudu şi Florin Macovei, a lui Florin Brezeanu, însărcinat cu efectuarea controalelor din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Direcţia Generală Control şi Antifraudă (MADR-DGCA), şi a lui Gabriel Potcovaru, din cadrul OJPDRP Braşov

Procurorii DNA au desfăşurat în acest dosar 27 de percheziţii în judeţul Braşov, printre care şi la sediul OJPDRP.

Procurorii fac cercetări în această cauză pentru săvârşirea, în perioada 2011-2014, a unor presupuse infracţiuni de corupţie şi obţinere nelegală de fonduri europene.

Surse judiciare, citate de Mediafax, au precizat, că cei doi oameni de afaceri din Braşov sunt suspectaţi că au dat mită unor funcţionari, inspectori, experţi şi şefi din cadrul OJPDRP, oferindu-le bani, cadouri şi sejururi la pensiuni din zona Braşovului.

În schimb, oamenii de afaceri ar fi fost ajutaţi să obţină finanţări europene nerambursabile, în baza unor documente false. Cei doi oameni de afaceri s-ar fi folosit de angajaţi ai OJPDRP pentru a dezvolta o fermă de găini şi pentru a extinde şi moderniza o fermă de curci.

Potrivit sursei citate, Programul Naţional de Dezvoltare Rurală a fost prejudiciat astfel cu peste 3 milioane de euro.

DNA a precizat, într-un comunicat de presă, că Gheorghe Dudu şi Florin Macovei sunt cercetaţi pentru dare de mită şi infracţiuni împotriva intereselor financiare ale UE.

De asemenea, Florin Brezeanu şi Gabriel Potcovaru sunt cercetaţi, la rândul lor, pentru luare de mită şi infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, sub forma complicităţii.

Procurorii au precizat, că în perioada 2011 - 2014, Gheorghe Dudu şi Florin Macovei, oameni de afaceri din judeţul Braşov, au urmărit obţinerea de finanţare comunitară nerambursabilă prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), cu depăşirea plafoanelor legale maxime. Cei doi sunt prieteni foarte apropiaţi, astfel că au folosit acelaşi plan infracţional.

Gheorghe Dudu a folosit SC Romagrafeed 2009 SRL şi SC Romagra Otis SRL, iar Florin Macovei - Andrasel Spaco 2011 SRL şi Casiopeia Spaco SRL. Folosindu-se de aceste societăţi, cei doi au divizat artificial proiectele lor de afaceri şi au formulat câte o cerere de finanţare în numele fiecărei societăţi, pentru a se situa, formal, sub plafonul impus de PNDR, susţin procurorii.

Pentru a stabili aceste bugete estimative pentru cele patru societăţi, cei doi oameni de afaceri au folosit o serie de oferte falsificate, provenite de la aceiaşi producători/furnizori. În aceste oferte preţurile au fost stabilite în aşa fel încât valoarea totală a cheltuielilor eligibile astfel rezultată să se situeze cât mai aproape de limita maximă şi să permită o valoare cât mai mare a fondurilor nerambursabile accesate (de aproape 800.000 de euro în fiecare caz).

Ajutorul dat de Florin Brezeanu celor doi oameni de afaceri a constat în: furnizarea de informaţii în legătură cu stadiul cererilor formulate de cei doi, "consultanţă" cu privire la neregulile existente în cadrul proiectelor celor doi şi cu privire la modul în care aceste nereguli puteau fi acoperite. În schimbul acestui ajutor, Dudu şi Macovei i-au asigurat lui Brezeanu cazare în cadrul deplasărilor lui în zona Braşovului, i-au dat produse alimentare şi sume de bani.

Ajutorul dat de Gabriel Potcovaru celor doi a constat în crearea condiţiilor artificiale de eligibilitate pentru două proiecte. În acest scop, în cadrul verificărilor preliminare aferente cererilor de plată solicitate de cei doi titulari de proiecte, a consemnat în date nereale, pentru deblocarea tranşelor de plată în favoarea acestora. În schimbul sprijinului acordat Potcovaru a fost recompensat de Gheorghe Dudu cu o sumă de bani disimulată într-un plic. Există indicii rezonabile conform cărora Potcovaru percepea un "tarif" de circa 300 de euro.

Celor patru inculpaţi li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentaţi Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-08-28Parerea ta...

LILI
28 Aug 2014

"Aflati in plina ofensiva anticoruptie, subalternii Laurei Codruta Kovesi sunt pe cale de a deschide un nou front de lupta, care va cutremura, cu siguranta, societatea romaneasca" Sa fie vorba si de CFR Calatori, oare s-a auzit de Dorobantu Valentin, Carmen Maria Popescu, Miu Ileana,Liliana Constantinescu,Claudiu Dumitrescu, Alexandrina Gatej,Dana Galben Rachila,etc? Dar pe unde "zace" raportul Ministrului Transporturilor, Ramona Manescu inaintat la organele competente ,referitor la activitatea "ireprosabila" a susnumitilor in decursul anului 2013 din care rezultau clar probe pentru comiterea unor fapte de coruptie?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz