2020-02-28 14:24

Doi dintre bebeluşii de la „Alexandrescu“, dependenţi de aparate

 |  20:09
Doi dintre bebeluşii de la „Alexandrescu“, dependenţi de aparate

Spitalul Clinicde Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, ieri, imediat după tragedia dela Giuleşti. În faţa porţii se îngrămădeau maşini de la toate televiziunile, reporteri,ziarişti, căutând amănunte despre ceea ce s-a întâmplat la MaternitateaGiuleşti, unde în urma unei explozii, 3 copii au murit şi alţi 8 au suferitarsuri grave. Aceştia din urmă au fost transferaţi de urgenţă la Spitalul„Grigore Alexandrescu” pentru a primi îngrijiri medicale speciale.

Ajunsă în Secţiade Arsuri şi Chirurgie Plastică, directorul medical al Spitalului „GrigoreAlexandrescu“, Radu Bălănescu, şi-a făcut puţin timp pentru a acorda uninterviu ziarului „Puterea“. A început prin a povesti că a fost anunţat de subsecretarulde Stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, despre evenimentul produs la MaternitateaGiuleşti şi informat că pacienţii respectivi vor fi aduşi la Spitalul „GrigoreAlexandrescu”, deoarece acela este centru de excelenţă pentru arsuri la copii.„Am dat un telefon rapid înainte să vină personal. Acesta este un accidentcolectiv şi este ceva cu totul special din punctul de vedere al urgenţelor şise iau nişte măsuri speciale. După care am venit aici, la spital, să coordonezactivitatea de primire a pacienţilor şi apoi de preluat în secţiile deîngrijire şi începerea îngrijirilor imediate”, a povestit Radu Bălănescu. Acestaa declarat că în decurs de 10 minute au fost aduşi la spital cei 8 pacienţinou-născuţi cu arsuri foarte grave şi tot cam în 10, 15 minute au ajuns înserviciul de terapie intensivă.

„Sunt mult maifragili”

Întrebat careeste starea copiilor în acel moment directorul medical a spus că sunt în starefoarte gravă şi că a fost foarte gravă de la început, pentru că în afară dearsurile pe care le aveau pe suprafeţe corporale mari, între 40 şi 80%, eiaveau şi un grad foarte mare de prematuritate, greutatea lor fiind între 1.090 degrame şi 3 kg. „În plus, aveau arsuri de căi respiratorii. Orice explozie cufum poate produce o astfel de afecţiune. Toate aceste lucruri au afectat stareagenerală a pacienţilor”, a adăugat Radu Bălănescu. Acesta a explicat că unprematur este mult mai fragil decât un copil născut la termen, cu o greutatenormală din punct de vedere clinic.

Doctorul RaduBălănescu a făcut o pauză pentru a-şi găsi cuvintele ca să povestească desprenou-născutul decedat în noaptea de luni spre marţi. „Unul dintre ei care făcuseun stop cardio-respirator la Maternitatea Giuleşti a fost resuscitat, adus aicila noi, azi-noapte, a repetat stopul cardio-respirator şi a decedat. Acum maisunt 7 în viaţă, doi în stare foarte gravă şi încă 5. Să ne înţelegem, toţisunt extrem de grav, dar doi sunt dependenţi de aparate”, a conchis RaduBălănescu. Acesta a mai spus şi că părinţii copiilor au fost informaţi desprestarea actuală a acestora, ba chiar au putut să intre pe rând să-şi vadăcopiii... ”pentru că... este normal...”.

Am vorbit şi cudirectorul Spitalului „Grigore Alexandrescu”, Dan Mircea Enescu, pentru a nespune şi dânsul câteva cuvinte. Când a intrat în birou, tocmai termina devorbit la telefon cu unul dintre părinţii copiilor afectaţi de explozia de laMaternitatea Giuleşti. Vizibil afectat de drama prin care trec cei 7 copii şifamiliile lor, Dan Enescu a început să îmi vorbească. „Ne aflăm cred la cea maimare încercare prin care poate trece un spital şi chiar şi o ţară. Adică să aibă7 copii în clipa aceasta în această stare este ceva cu totul special. Este denepovestit. Nu-mi aduc aminte să fi citit vreodată despre ceva asemănător. Mauit şi citesc fişele lor şi nu-mi vine să cred, este ca un coşmar.” DoctorulDan Enescu a declarat că ei sunt pregătiţi, deşi există disproporţii întrepregătirea lor din toate punctele de vedere şi „fragilitatea materialului” cucare lucrează.

„Toată lumea a făcutce trebuia. Face ce trebuie”

Întrebat cumconsideră că s-au descurcat toţi cei implicaţi în acest eveniment, Dan Enescu arăspus simplu: „Fabulos! Toată lumea afăcut ceea ce trebuia. Face ce trebuie. Şi nu o zic de complezenţă, asta esterealitatea”. Acesta consideră accidentul ca fiind cel mai mare care i se poateîntâmpla unei fiinţe umane, iar drama este că nu se pot controla astfel deevenimente. Doctorul Dan Enescu a declarat pentru ziarul „Puterea“ că nu au mairămas copii neidentificaţi. „Îi ştim pe toţi. Dacă observaţi, aici îi am penume pe fiecare dintre ei.”

Unsistem ciuntit, schilodit care a acţionat profesionist, solidar

„Unadintre cele mai negre tragedii din istoria sistemului sanitar românesc”

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, aorganizat, ieri, la sediul instituţiei, o conferinţă de presă în care aprezentat concluziile preliminare ale anchetei şi a lăudat intervenţiapompierilor. Secretarul de stat în ministerul Sănătăţii şi, totodată,coordonatorul SMURD, doctorul Raed Arafat a precizat că sistemul a arătat căpoate gestiona situaţii de criză şi că toate spitalele, inclusiv cele private,din Capitală au intervenit pentru ajutor.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a începutconferinţa de presă declarând că "ne-am confruntat cu un accident teribil,una dintre cele mai negre tragedii din istoria sistemului sanitarromânesc". Acesta a prezentat situaţia existentă în prezent în urmaincendiului de la Maternitatea Giuleşti, când au fost transferaţi de la aceastăunitate medicală 114 pacienţi, dintre care 53 de nou-născuţi şi 61 de femei. Aufost înregistrate patru decese ale bebeluşilor, trei la Giuleşti şi unul laSpitalul „Grigore Alexandrescu“.

Medicii, pompierii şi poliţiştii au datdovadă de solidaritate şi au demonstrat solidaritate, a spus ministrul care amulţumit tuturor celor implicaţi în salvarea pacienţilor de la MaternitateaGiuleşti. "Ieri s-a demonstrat că putem să ne facem datoria", a spusCseke Attila.

Subsecretarul de stat din ministerulSănătăţii, Raed Arafat, a spus că intervenţia de la Maternitatea Giuleşti afost una care a decurs normal, că au fost mobilizate structuri care intervin zide zi, dar şi altele speciale şi că toate spitalele, inclusiv private, au sunatpentru a acorda ajutor. "Inclusiv spitale private ne-au sunat să ne spunăcă dacă avem nevoie de locuri ne vor pune la dispoziţie", a spus RaedArafat, care a calificat modul în care s-au implicat unităţile sanitare drept"un exemplu de solidaritate".

Structurile care s-au folosit în acţiune auinclus structuri care intervin zi de zi, dar şi altele speciale. La faţalocului au fost cinci maşini de transport multiple victime, specializate înasemenea situaţii, pentru care au fost chemate persoane de acasă, a mai spussubsecretarul de stat. "Din punctul de vedere al acţiunii am avut ointervenţie normală. Nu este nimic care să fie comentat în plus sau în minus.Intervenţia după sosirea pompierilor a decurs normal", a precizat RaedArafat.

Acesta a precizat că a fost necesară mutareatuturor copiilor la Spitalul Grigore Alexandrescu deoarece aceasta este singuraunitate unde există o secţie specială pentru nou-născuţi arşi. Raed Arafat amulţumit conducerii Spitalului Militar şi a celorlalte unităţi sanitare care autrimis ajutoare.

O parte din garda de la Maternitatea Giuleştia fost mutată la Spitalul „Grigore Alexandrescu“ având în vedere numărul marede copii arşi, a adăugat Arafat. Medicul a precizat că Spitalul „GrigoreAlexandrescu“ dispune de aparatură necesară, fiind acreditat de SocietateaEuropeană de Arsuri şi Chirurgie Plastică.

Treideputaţi cer zi de doliu naţional şi demisia conducerii maternităţii

DeputatulPDL Petru Călian solicită decretarea unei zile de doliu naţional în memoriabebeluşilor decedaţi în urma incendiului de la Maternitatea Giuleşti."Sper ca asemenea tragedii să nu se mai întâmple în sistemul sanitar dinRomânia. Transmit condoleanţe şi sunt alături de familiile îndurerate", adeclarat deputatul PDL, potrivit unui comunicat. Şi deputaţii PSD NicolaeBănicioiu şi Cristian Rizea au solicitat demisia ministrului sănătăţii, CsekeAttila, şi a conducerii maternităţii Giuleşti. Totodată, cei doi deputaţisocial-democraţi cer şi ei instituirea unei zile de doliu naţional în memoriavictimelor sistemului sanitar, pe care îl numesc "bolnav, rudimentar,primitiv, lipsit de aparatură performantă, periculos şi murdar".


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-07-17Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine