2019-10-15 07:42

DOLIU în cinematografie! A murit actorul Ilie Gheorghe

 |  15:40
DOLIU în cinematografie! A murit actorul Ilie Gheorghe

Actorul Ilie Gheorghe, memorabil în rolul "Faust", a murit la vârsta de 77 de ani, a anunţat pe pagina de Facebook directorul artistic al Teatrului Naţional din Craiova, Alexandru Boureanu. "Devenim mai săraci, mai singuri şi chiar mai răi... Azi noapte chiar s-a stins o stea! Drum bun şi un somn lin Ilie Gheorghe!", a scris Alexandru Boureanu, citat de News.ro.

Un anunţ a fost făcut şi de Emil Boroghină, fondatorul Festivalului Internaţional "Shakespeare". 

"Textul de la "Faust" e o imensă provocare, o împerechere nemaipomenită de cuvinte, te poartă într-o ideatică filosofică a lui Goethe, tălmăcită nemaipomenit de Şefan Augustin Doinaş. Nu s-a putut face o traducere mai frumoasă decât a lui. Textul m-a stăpânit cu adevărat pe mine, am fost şi sunt cu adevărat fascinat de complexitatea şi frumuseţea acestuia", spunea actorul într-un interviu pentru Adevărul.

Marin Sorescu l-a considerat cel mai bun actor care l-a interpretat pe Iona. 

Tot în interviul acordat publicaţiei Adevărul, actorul spunea: "După spectacolul "Iona", pe care l-am regizat la Craiova, am înţeles că drumul spre lumină, spre Dumnezeu, poate fi sfâşietor.  Faust se îndoieşte, dar la sfârşitul spectacolului se răzbună pe diavol, îşi dă seama că fără Dumnezeu nu poate face nimic. El revine la credinţă, îşi dă seama că greşeşte. "Meschin ce eşti, tu monstru fără margini", aşa îi spune diavolulu. Îmi vine în minte o mărturisire a lordului primar de la Edinburgh, la recepţia de după spectacol, acest lord - care era şi preot  - ne-a zis: "După ce am văzut pe Faust, nu mă mai tem de moarte". Aşa spun şi eu: după ce l-am jucat pe Faust timp de zece ani, nu mă mai tem de moarte".

Ilie Gheorghe s-a născut în comuna doljeană Giubega, la 21 septembrie 1940. 

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, la clasa prof. Dinu Negreanu, în 1967. La Teatrul Naţional din Craiova a jucat Iona, Faust, Caţavencu, Minică, Sile Gurău. 

A obţinut Premiul criticii pentru cel mai bun actor al anului 1994, Premiul Naţional „Marin Sorescu” conferit de Academia Română, Meritul Cultural în grad de Cavaler acordat, în 2004, de Preşedinţia României.

În 2005 a fost recompensat de Uniter cu Premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal, pentru Harpagon din "Avarul”, de Moliere (regia: Bocsardi Laszlo), iar în 2011 - cu Premiul pentru întreaga activitate. 

American Biographical Institute l-a nominalizat pentru titlul "Omul anului" pe 1996. 

În film, a jucat în „Moromeţii” (1985, regia Stere Gulea), „Aurul alb” (1989, regia Mihai Drăgănescu), „Undeva la Palilula” (2012, regia Silviu Purcărete), serialele TV „Ochii care nu se văd” şi „Răzbunarea Robertei”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-04-29Parerea ta...

ANONIM
30 Apr 2018

kgb-istul dreaq. Nu-i bai ca crapa, bai e ca facu multe rele groase ca mnealui cu persoane ce nu meritau si nici nu se puteau apara de asemenea lichele oportuniste. E, iata ca incet-incet se scutura incet copacul kgb, ii naparlesc gunoaiele. Si asta, sluga informata de vechea securitate cu cunoastere avansata si urat folosita pt ceva gunoi politic... e ultra gretos la ce preteaza dp ce capata rosia zama de pruna, devin iresponsabili. iar chestii de astea fac piradolinele pt ca capata slugi gratis. Si lui Vantu i-au dat in inchisoare si putea ciclul acela de piranda sa vomiti cat de tare putea, nu ca cel de la romance, unele zici ca-s flori in pantec, pirandele zici ca-s haznale fermentate in vremi indepartate, duhnesc efectiv. Feriti-va care cum puteti de ele
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray