UPDATE, ora 22.30: Instanţa a rămas în pronunţare, iar avocaţii trebuie să depună până joi concluziile scrise. Data pronunţării va fi anunţată ulterior. La ieşirea din Curtea de Apel Dan Voiculescu a declarat: “Oameni complet nevinovaţi, peste 80 de ani, au fost târâţi în acest proces criminal. De mine nu mă plâng, eu o să mă descurc oricum”.
UPDATE, ora 16.20: Dan Voiculescu a cerut ultimul cuvânt, dar a fost refuzat de judecătoarea Camelia Bogdan pe motiv că trebuie să-şi termine pledoariile avocaţii tuturor inculpaţilor din dosar. Anterior, după aproape 3 ore de pledoarie, avocatul lui Voiculescu, Gheorghiţă Mateuţ, a cerut achitarea clinetului său.
UPDATE, ora 14.36: Procesul continuă cu pledoariile finale ale avocaţilor tuturor inculpaţilor în dosarul privind privatizarea ICA. Prima pledoarie a fost cea a lui Gheorghiţă Mateuţ, avocatul lui Dan Voiculescu.
Acesta a fost întrerupt după mai bine de o oră şi jumătate de apărătorul unui alt inculpat, care l-a rugat să îl lase să îşi spună pledoaria, deoarece trebuie să plece de urgenţă la spital, urmare a unui infarct suferit de o rudă.
Apărătorul lui Dan Voiculescu şi-a lăsat colegul să vorbească, urmând ca el să reia, după acesta, pledoaria în favoarea clientului său.
UPDATE, ora 14.12: Judecătorii de la Curtea de Apel București au respins marți o nouă cerere formulată de Gheorghiță Mateuț, avocatul lui Dan Voiculescu, de recuzare a completului de judecată care se ocupă de dosarul privatizării ICA.
În acest moment dezbaterile din sala de judecată se poartă pe marginea solicitării avocatului Gheorghiţă Mateut de a se schimba încadrarea juridică de la spălare de bani la tăinuire, încadrare care ar presupune o pedeapsă mult mai mică.
De asemenea, avocatul lui Dan Voiculescu a a cerut casarea sentintei initiale si trimiterea spre rejudecare a cazului la fond. Mai exact, Gheorghiţă Mateuţ cere ca dosarul să fie retrimis Tribunalului Bucureşti şi întreaga procedură de judecare să fie reluată de la zero.
Apărătorul omului de afaceri susţine că desemnarea judecătorilor din completul de la Tribunalul Bucureşti nu a fost făcuta conform cu procedurile impuse de lege. De asemenea el cere elminarea anumitor probe din dosar.
Avocatul lui Dan Voiculescu a reclamat faptul ca cererea procurorilor DNA de a adăuga o nou literă din Codul Penal la acuzatiile lui Voiculescu ar reprezenta o extindere a urmaririi penale, fapt ce este interzis de legea penală în timpul judecării în instanţă.
Apărătorul lui Dan Voiculescu, Gheorghiță Mateuț i-a recuzat marți din nou pe cei doi judecători care se ocupă de dosarul ICA, Camelia Bogdan și Mihai Alexandru Mihalcea, pe motiv că cei doi sunt lipsiți de obiectivitate.
La începutul procesului, avocatul Gheorghiță Mateuț a solicitat judecătorilor să amâne procesul, pe motiv că are nevoie de timp pentru a pregăti apărarea clientului său, având în vedere că procurorul DNA a cerut luni seară schimbarea încadrării faptelor de care este acuzat Dan Voiculescu, președintele fondator al PC.
Cererea acestuia a fost respinsă, iar avocatul i-a recuzat pe cei doi judecători, acuzându-i de lipsă de obiectivitate.
La proces asistă și realizatorul TV Mircea Badea. Acesta a refuzat să dea o declarație jurnaliștilor prezenți în instanță.
UPDATE, ora 11.19: Dan Voiculescu a declarat, marți, înainte de începerea procesului de la Curtea de Apel București în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), că întotdeauna este bine să speri într-o achitare. Omul de afaceri a ţinut să precizeze că el este pregătit pentru „orice” şi că lupta este grea atunci când te afli într-o bătălie cu șeful statului.
Fondatorul PC a mai spus că nu are niciun fel de amestec cu acuzația de spălare de bani și că a făcut o donație, în condițiile în care cu un an înainte a existat o soluție de neîncepere a urmăririi penale din care a rezultat că privatizarea ICA a fost legală.
"Dacă NUP-ul Parchetului spunea că privatizarea a fost legală, de unde până unde ideea că știam că este obținut din infracțiuni? Lucrurile sunt foarte simple, numai că eu sper să fie completul de judecată de bună credință, să judece corect. Dacă nu judecă corect, eu sunt pregătit pentru orice. Nu îmi e frică. În momentul în care intri într-o astfel de bătălie cu șeful statului tău, care are toate pârghiile (...), lupta este grea" , a precizat Dan Voiculescu.
Fiind întrebat dacă o judecată corectă exclude varianta stabilirii unei vinovății în cazul său, omul de afaceri a spus că îi este greu să se pronunțe.
"Nu vreau să facem justiție pe stradă. (...) Mi s-a părut o grabă, căreia nu îi văd rostul, dar fiecare președinte de complet își conduce completul așa cum consideră necesar. (....) Întotdeauna este bine să speri într-o achitare", a spus Dan Voiculescu.
Urmează ca avocaţii să-și susțină marţi pledoariile finale. De asemenea, va urma ultimul cuvânt al inculpaților, fiind posibil ca acesta să fie și ultimul termen al procesului.
Ședința de judecată de luni a durat mai bine de 11 ore, la sfârşitul căreia procurorul DNA a cerut pedepse mai mari pentru toți inculpații din dosar, inclusiv pentru Dan Voiculescu. Procurorul a solicitat în cazul omului de afaceri aplicarea prevederilor din noul Cod penal, unde infracțiunea de care este acuzat acesta are o limită maximă de 10 ani închisoare.
Avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiță Mateuț, a depus două cereri de recuzare a judecătorilor care se ocupă de acest dosar, Camelia Bogdan și Mihai Alexandru Mihalcea, solicitarea fiind însă respinsă.
Totodată, cei doi judecători au respins toate cererile avocaților de administrare a unor probe, respectiv audierea preşedintelui Traian Băsescu în legătură cu emiterea de către acesta, pe vremea când era primar general al Capitalei, a unei autorizații de construire pentru terenul unde se află ICA; audierea foștilor miniștri ai Agriculturii Dacian Cioloș și Ilie Sârbu, cu privire la o hotărâre de guvern din anul 2002, prin care s-a dispus transformarea ICA din institut aflat în subordinea Academiei de Științe Agricole în societate comercială în subordinea ADS.
De asemenea, judecătorii au respins și cererile privind efectuarea unor expertize tehnice și financiare pentru evaluarea activelor și acțiunilor ICA la momentul privatizării. Magistrații nu au fost de acord nici ca Flavius Pop și Corneliu Popa, inculpați în dosar, să fie supuși testului poligraf.
Singurele probe pe care judecătorii le-au admis au fost acte medicale depuse de o parte din inculpați, precum și mai multe înscrisuri.
Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Dan Voiculescu în decembrie 2008, în calitate de acționar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu și Compania (Grivco) SA București, de membru al Adunării Generale a Acționarilor și al Consiliului de Administrație ale ICA și de membru al AGA și director general al SC "Bioprod" SA București.
Procurorii anticorupție au reținut în sarcina acestuia infracțiunile de folosire de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid a influenței și autorității date de această calitate în scopul de a obține, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum și de spălare de bani, ambele infracțiuni săvârșite în formă continuată.
De asemenea, în acest dosar a mai fost trimis în judecată fostul administrator al SC "Benefica" SA București (firmă din grupul Grivco) Jean-Cătălin Sandu, pentru complicitate la infracțiunea de stabilire, cu intenție, a unei valori diminuate față de valoarea comercială reală a bunurilor aparținând agenților economici la care statul este acționar.
Şi Gheorghe Mencinicopschi, directorul general și membru al AGA și, ulterior, al CA al ICA SA București, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Tribunalul București a decis în septembrie 2013 condamnarea lui Dan Voiculescu la cinci ani închisoare cu executare. De asemenea, Gheorghe Mencinicopschi a primit șase ani închisoare cu executare.