2019-12-05 16:34

UPDATE. Dosarul ICA: Procesul, reluat. Dan Voiculescu: Sunt pregătit pentru orice. Lupta e grea când te afli într-o bătălie cu şeful statului

 |  07:26
UPDATE. Dosarul ICA: Procesul, reluat. Dan Voiculescu: Sunt pregătit pentru orice. Lupta e grea când te afli într-o bătălie cu şeful statului

Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au reluat marţi dimineaţa, la ora 10.00 dezbaterile în dosarul privind privatizarea Institutului pentru Cercetări Alimentare (ICA), existând posibilitatea ca acesta să fie şi ultimul termen al procesului. Magistraţii au respins luni cererile avocaților privind administrarea unor probe.

UPDATE, ora 22.30: Instanţa a rămas în pronunţare, iar avocaţii trebuie să depună până joi concluziile scrise. Data pronunţării va fi anunţată ulterior. La ieşirea din Curtea de Apel Dan Voiculescu a declarat: “Oameni complet nevinovaţi, peste 80 de ani, au fost târâţi în acest proces criminal. De mine nu mă plâng, eu o să mă descurc oricum”.

UPDATE, ora 16.20: Dan Voiculescu a cerut ultimul cuvânt, dar a fost refuzat de judecătoarea Camelia Bogdan pe motiv că trebuie să-şi termine pledoariile avocaţii tuturor inculpaţilor din dosar. Anterior,  după aproape 3 ore de pledoarie, avocatul lui Voiculescu, Gheorghiţă Mateuţ, a cerut achitarea clinetului său.

UPDATE, ora 14.36: Procesul continuă cu pledoariile finale ale avocaţilor tuturor inculpaţilor în dosarul privind privatizarea ICA. Prima pledoarie a fost cea a lui Gheorghiţă Mateuţ, avocatul lui Dan Voiculescu.

Acesta a fost întrerupt după mai bine de o oră şi jumătate de apărătorul unui alt inculpat, care l-a rugat să îl lase să îşi spună pledoaria, deoarece trebuie să plece de urgenţă la spital, urmare a unui infarct suferit de o rudă.

Apărătorul lui Dan Voiculescu şi-a lăsat colegul să vorbească, urmând ca el să reia, după acesta, pledoaria în favoarea clientului său. 

UPDATE, ora 14.12: Judecătorii de la Curtea de Apel București au respins marți o nouă cerere formulată de Gheorghiță Mateuț, avocatul lui Dan Voiculescu, de recuzare a completului de judecată care se ocupă de dosarul privatizării ICA.

În acest moment dezbaterile din sala de judecată se poartă pe marginea solicitării avocatului Gheorghiţă Mateut de a se schimba încadrarea juridică de la spălare de bani la tăinuire, încadrare care ar presupune o pedeapsă mult mai mică.

De asemenea, avocatul lui Dan Voiculescu a  a cerut casarea sentintei initiale si trimiterea spre rejudecare a cazului la fond. Mai exact, Gheorghiţă Mateuţ cere ca dosarul să fie retrimis Tribunalului Bucureşti şi întreaga procedură de judecare să fie reluată de la zero.

Apărătorul omului de afaceri susţine că desemnarea judecătorilor din completul de la Tribunalul Bucureşti nu a fost făcuta conform cu procedurile impuse de lege. De asemenea el cere elminarea anumitor probe din dosar.

Avocatul lui Dan Voiculescu a reclamat faptul ca cererea procurorilor DNA de a adăuga o nou literă din Codul Penal la acuzatiile lui Voiculescu ar reprezenta o extindere a urmaririi penale, fapt ce este interzis de legea penală în timpul judecării în instanţă.

Apărătorul lui Dan Voiculescu, Gheorghiță Mateuț i-a recuzat marți din nou pe cei doi judecători care se ocupă de dosarul ICA, Camelia Bogdan și Mihai Alexandru Mihalcea, pe motiv că cei doi sunt lipsiți de obiectivitate.

La începutul procesului, avocatul Gheorghiță Mateuț a solicitat judecătorilor să amâne procesul, pe motiv că are nevoie de timp pentru a pregăti apărarea clientului său, având în vedere că procurorul DNA a cerut luni seară schimbarea încadrării faptelor de care este acuzat Dan Voiculescu, președintele fondator al PC.

Cererea acestuia a fost respinsă, iar avocatul i-a recuzat pe cei doi judecători, acuzându-i de lipsă de obiectivitate.

La proces asistă și realizatorul TV Mircea Badea. Acesta a refuzat să dea o declarație jurnaliștilor prezenți în instanță.

UPDATE, ora 11.19: Dan Voiculescu a declarat, marți, înainte de începerea procesului de la Curtea de Apel București în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), că întotdeauna este bine să speri într-o achitare. Omul de afaceri a ţinut să precizeze că el este pregătit pentru „orice” şi că lupta este grea atunci când te afli într-o bătălie cu șeful statului.

Fondatorul PC a mai spus că nu are niciun fel de amestec cu acuzația de spălare de bani și că a făcut o donație, în condițiile în care cu un an înainte a existat o soluție de neîncepere a urmăririi penale din care a rezultat că privatizarea ICA a fost legală.

"Dacă NUP-ul Parchetului spunea că privatizarea a fost legală, de unde până unde ideea că știam că este obținut din infracțiuni? Lucrurile sunt foarte simple, numai că eu sper să fie completul de judecată de bună credință, să judece corect. Dacă nu judecă corect, eu sunt pregătit pentru orice. Nu îmi e frică. În momentul în care intri într-o astfel de bătălie cu șeful statului tău, care are toate pârghiile (...), lupta este grea" , a precizat Dan Voiculescu.

Fiind întrebat dacă o judecată corectă exclude varianta stabilirii unei vinovății în cazul său, omul de afaceri a spus că îi este greu să se pronunțe.

"Nu vreau să facem justiție pe stradă. (...) Mi s-a părut o grabă, căreia nu îi văd rostul, dar fiecare președinte de complet își conduce completul așa cum consideră necesar. (....) Întotdeauna este bine să speri într-o achitare", a spus Dan Voiculescu. 

Urmează ca avocaţii să-și susțină marţi pledoariile finale. De asemenea, va urma ultimul cuvânt al inculpaților, fiind posibil ca acesta să fie și ultimul termen al procesului.

Ședința de judecată de luni a durat mai bine de 11 ore, la sfârşitul căreia procurorul DNA a cerut pedepse mai mari pentru toți inculpații din dosar, inclusiv pentru Dan Voiculescu. Procurorul a solicitat în cazul omului de afaceri aplicarea prevederilor din noul Cod penal, unde infracțiunea de care este acuzat acesta are o limită maximă de 10 ani închisoare.

Avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiță Mateuț, a depus două cereri de recuzare a judecătorilor care se ocupă de acest dosar, Camelia Bogdan și Mihai Alexandru Mihalcea, solicitarea fiind însă respinsă.

Totodată, cei doi judecători au respins toate cererile avocaților de administrare a unor probe, respectiv audierea preşedintelui Traian Băsescu în legătură cu emiterea de către acesta, pe vremea când era primar general al Capitalei, a unei autorizații de construire pentru terenul unde se află ICA; audierea foștilor miniștri ai Agriculturii Dacian Cioloș și Ilie Sârbu, cu privire la o hotărâre de guvern din anul 2002, prin care s-a dispus transformarea ICA din institut aflat în subordinea Academiei de Științe Agricole în societate comercială în subordinea ADS.

De asemenea, judecătorii au respins și cererile privind efectuarea unor expertize tehnice și financiare pentru evaluarea activelor și acțiunilor ICA la momentul privatizării. Magistrații nu au fost de acord nici ca Flavius Pop și Corneliu Popa, inculpați în dosar, să fie supuși testului poligraf.

Singurele probe pe care judecătorii le-au admis au fost acte medicale depuse de o parte din inculpați, precum și mai multe înscrisuri.

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Dan Voiculescu în decembrie 2008, în calitate de acționar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu și Compania (Grivco) SA București, de membru al Adunării Generale a Acționarilor și al Consiliului de Administrație ale ICA și de membru al AGA și director general al SC "Bioprod" SA București.

Procurorii anticorupție au reținut în sarcina acestuia infracțiunile de folosire de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid a influenței și autorității date de această calitate în scopul de a obține, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum și de spălare de bani, ambele infracțiuni săvârșite în formă continuată.

De asemenea, în acest dosar a mai fost trimis în judecată fostul administrator al SC "Benefica" SA București (firmă din grupul Grivco) Jean-Cătălin Sandu, pentru complicitate la infracțiunea de stabilire, cu intenție, a unei valori diminuate față de valoarea comercială reală a bunurilor aparținând agenților economici la care statul este acționar.

Şi Gheorghe Mencinicopschi, directorul general și membru al AGA și, ulterior, al CA al ICA SA București, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Tribunalul București a decis în septembrie 2013 condamnarea lui Dan Voiculescu la cinci ani închisoare cu executare. De asemenea, Gheorghe Mencinicopschi a primit șase ani închisoare cu executare.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-08-05

In legatura cu acest articol...

Dan Voiculescu, nou termen în dosarul ICA. Omul de afaceri, condamnat la închisoare în primă instanţă

Dan Voiculescu: Traian Băsescu nu vrea să plece până nu mă vede condamnat. Nu mi-e frică de închisoare

Dan Voiculescu, la DNA. Cere din nou ridicarea controlului judiciar: Toată lumea să stea liniştită, nu plec din ţară

Dan Voiculescu: Nu îmi este teamă că îmi va fi confiscată averea, deoarece nu am avere

Curtea de Apel judecă contestaţia lui Dan Voiculescu privind măsura controlului judiciar

UPDATE. Dan Voiculescu, ultimul act în Dosarul ICA

Dan Voiculescu află decizia definitivă în dosarul privind privatizarea ICA

Dan Voiculescu cere strămutarea procesului în care este judecat pentru privatizarea CA

Dan Voiculescu: Nu mă tem pentru dosarul ICA. Judecătoarea Camelia Bogdan, specializată în spălarea banilor

Dan Voiculescu e gata să cedeze ICA, dar vrea înapoi banii investiţi

Dan Voiculescu vrea anularea privatizării ICA şi să îşi recupereze banii investiţi

Apelul în dosarul lui Dan Voiculescu, amânat pentru 8 aprilie

Voiculescu: “Dacă sunt condamnat, îmi iau hainele şi mă duc!”
Parerea ta...

GICA
05 Aug 2014

de dragul unei justitii corecte puteau sa amane o zi pentru .. CITIREA ARGUMENTELOR SCRISE; SE VEDE DUPA LUNA ,,PRESIUNEA'' ..pe capul justitiei!-Cine face PRESIUNEA? - o stie toata lumea, inclusiv media scrisa si video care vrea sa vada ...sange in exact aceasta perioada de vacanta a justitiei si anului electoral. Si eu care credeam ca JUSTITIA nu are sef!!!!
PT.GICA:
05 Aug 2014

Corect, necorect, ce/cat sa mai amane?! Procesul e pe rol de mai bine de 10 ani...ca avocatii-s smecheri si scoliti bine, asta este meseria lor….ca ei trag de timp pana la prescriere, se vede din avion! Avocatii asteapta pandind rabdatori, venirea altui termen de judecata pentru a arunca mereu, si pe ultima suta metri - cate-o soparla la dosarul din Curtea TB! Ceea ce fac ei, arata ca vor sa faca dintr-un insectar de dosar, un adevarat muzeu Antipa! Pai, avem atatia procurori, judecatori, incat sa-i bagi in mediu ala mirosind a formol, studiind toate animalele expuse, din muzeu?! Totu-i facut ca sa se amane scoaterea mortului din casa!
PRIBEAGUL
05 Aug 2014

    Ciudata situatie. Cind dl Voiculescu s-a apropiat de Basescu a fost scos de sub urmarire penala, cind a devenit advesarul dlui Basescu, Justitia independenta a lui Basescu este din nou pe urmele lui. Asistam, din loja, la un lucru grav! S-a hotarit ca proprietatea de stat sa fie trecuta in proprietate privata, oricum, chiar si pe 1 $. Consider ca acei care si-au insusit proprietatea de stat si au distrus-o, lipsind romanii de locuri de munca, deci de mijloacele de a duce o existenta onesta, merita sa fie bagati la bulau, fara multe discutii. Pe de alta parte, acei care au mentinut in functiune proprietatile luate, ba chiar le-au dezvoltat, oferind mai multe locuri de munca cetatenilor tarii, merita toate laudele, nu urmarire in justitie. Asistam, din loja, la un lucru grav! Ce facem? Ori se iau in analiza toate privatizarile facute, ori "ce a fost a fost", il lasam in urma fara regrete si mergem mai departe. Dar asa, a trimite in justitie cazuri selectate pe criterii politice, deci a deschide Cutia Pandorei, este un lucru foarte, foarte periculos pentru viitorul societatii noastre. Sub ochii nostri Justitia face multe, multe prostii. Sa nu-i dam prilejul sa faca si mai multe.
PT.PRIBEAGUL:
05 Aug 2014

Ca sa iei la puricat toate privatizarile care s-au facut, nu numai in cazul ICA, inseamna sa-i obligi p-astia sa-si dea singuri cu rigla de calcul peste degete, si sa-si puna singuri piedica...ceea ce nu cred! Sigur ca de dorit, asa ar trebui, asa ar fi corect...dar, atata timp cat functiile sunt politizate, subordonate politic, in functie de cine vine pe val, vor intra in vizor sau puscarie - ba din tabara de stanga, ba din cea din dreapta!
EU N-AS
05 Aug 2014

condamna atat de drastic Justitia! Este si ea subordonata politic de 25 de ani, si actioneaza parca fiind la-nceput de drum (fata de ceilalti ani)!
GICA
06 Aug 2014

DEZVĂLUIRI ULUITOARE: Experta DNA, forţată de procurori să umfle prejudiciul în dosarul privatizării ICA. ACUM chiar se confirma ca dosarul este facut la comanda .. politica. IATA justitia reformata de t. Basescu; JUSTITIA NUMITA SI CU CARE SE BATE CU PUMNUL IN PIEPT CA ESTE PARINTELE STATULUI DE DREPT CU ACEASTA JUSTITIE SELECTIVA. DEVASTATOR CE SE INTAMPLA IN JUSTITIA LUI BASESCU!!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray