2020-06-01 17:09

UPDATE. ÎCCJ a amânat cu două săptămâni pronunțarea sentinței în dosarul fostului judecător CCR, Toni GREBLĂ

 |  12:09
UPDATE. ÎCCJ a amânat cu două săptămâni pronunțarea sentinței în dosarul fostului judecător CCR, Toni GREBLĂ

UPDATE. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat joi, pentru 2 mai, pronunţarea sentinţei în dosarul în care fostul judecător al Curţii Constituţionale Toni Greblă este acuzat de trafic de influenţă, efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, constituirea unui grup infracţional organizat şi fals în declaraţii.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Magistraţii instanţei supreme ar trebui să se pronunţe, joi, în dosarul în care a fost trimis în judecată, în premieră, un judecător de la Curtea Constituţională, Toni Greblă.  

Acesta a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru că ar fi primit mită struţi, capre şi o rochiţă pentru soţia sa, de la de la omul de afaceri Ion Bîrcină. În urma acestui demers al procurorilor anticorupţie, fostul şef al SRI, George Maior şi-a dat demisia. Decizia instanţei supreme nu va fi definitivă.

Fostul judecător CCR Toni Greblă a fost trimis în judecată în 9 septembrie 2015. Acesta a fost monitorizat, filmat şi ascultat aproape patru ani de procurorii DNA.

Ultimul termen al procesului a avut loc în 27 martie, când procurorul DNA a cerut condamnarea lui Toni Greblă la închisoare cu executare, pentru trafic de influenţă, efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, constituirea unui grup infracţional organizat şi fals în declaraţii.

Procurorii arată în actul de inculpare că în perioada 2010-2015 Toni Greblă, care a deţinut succesiv funcţia de senator şi judecător la CCR,  ar fi pretins de la omul de afaceri Ion Bîrcină foloase necuvenite constând în asigurarea unui autoturism în valoare de 56.000 de euro şi folosirea gratuită a unui telefon înregistrat pe o firmă.

De asemenea, notează procurorii DNA, în octombrie 2012, acesta ar fi fost susţinut în campania electorală cu lipirea a 20.000 de afişe şi alte materiale electorale în valoare de 9.000 de lei.

În schimb Greblă i-ar fi promis finului său Bîrcină că va interveni şi determina diferiţi funcţionari publici să îndeplinească şi să urgenteze realizarea unor acte ce intrau în atribuţiile de serviciu ale acestora, astfel încât firmele cotrolate de Bîrcină să obţină contracte comerciale sau alt tip de facilităţi comerciale.

În acelaşi dosar, sunt judecaţi şi omul de afaceri Ion Bîrcină, Mihai Prundianu, administrator al unei firme, Gheorghe Grecu şi Victor Dolghi. Pe de altă parte, din cauză a fost scos generalul Constantin Săvoiu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-04-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine