2020-08-13 05:15

Dosarul votului din diaspora. DNA cere aviz pentru urmărirea penală a lui Titus Corlăţean

 |  10:42
Dosarul votului din diaspora. DNA cere aviz pentru urmărirea penală a lui Titus Corlăţean

DNA cere Senatului aviz pentru începerea urmăririi penale a fostului ministrul de Externe, Titus Corlăţean, acuzat de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru altul, şi împiedicarea exercitării drepturilor electorale în dosarul votului din diaspora din 2014.

„În contextul organizării alegerilor prezidențiale din anul 2014, în calitate de ministru al afacerilor externe, Corlățean Titus, prin încălcarea procedurilor legale și prin acte de dispoziție, a organizat discreționar secțiile de votare din străinătate, obținând astfel un folos necuvenit pentru candidatul propus și susținut de partidul din care făcea și el parte. Folosul necuvenit pentru altul a constat în limitarea numărului de cetățeni români care și-au putut exercita dreptul de vot în străinătate. Prin urmare, limitarea accesului la secțiile de votare în străinătate a avut drept consecință creșterea procentajului total de voturi favorabile obținute de același candidat, în condițiile în care comportamentul electoral al cetățenilor români din străinătate, în mare parte, era defavorabil candidatului respectiv. Pe de altă parte, dreptul de vot cetățenilor români care locuiesc în străinătate a fost vătămat. Vătămarea s-a realizat atât prin împiedicarea exercitării acestui drept, cât și prin îngreunarea foarte serioasă a exercitării acestui drept, care a determinat pe mulți dintre titularii dreptului la vot să renunțe la exercitarea acestuia”, a precizat DNA, într-un comunicat de presă. 

Procurorii susţin că prin aceeași conduită, ministrul de Externe a cauzat și o vătămare a intereselor legitime ale Ministerului Afacerilor Externe, interese care constau în buna funcționare a misiunilor diplomatice și a oficiilor consulare ale României în străinătate și în îndeplinirea de către acestea, în condiții optime, a atribuțiilor legale privind apărarea, în străinătate, a drepturilor cetățenilor români.

„Sintetic, această îndeplinire defectuoasă a atribuțiile de serviciu s-a concretizat îndeosebi în nesocotirea unora dintre propunerile misiunilor diplomatice de organizare a unor secții de votare în localități în care s-ar fi putut asigura exercitarea dreptului la vot de către un număr superior de persoane şi organizarea, fără vreo documentare ori justificare, de secții de votare în localități care nu au fost propuse de către misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României”, precizează DNA. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-05-16Parerea ta...

DNA
16 Mai 2016

Citesc fraza dintre ghilimele, ce ar fi rechizitoriu procurorului, si MA CRUCESC !!!!!! Dar in 2009, cand s-a votat la ambasada domnului Bakonski la Paris, odata la 7 secunde, de ce nu s-a sesizat nimeni !!! Ce parere are DNA ??!!! Atunci, dupa ce basescu a castigat cu voturile diasporei, Bakonski a fost numit MINISTRU DE EXTERNE !!! Chiar nu se vede folosul necuvenit !!!!!!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz