2020-08-10 03:07

Dosarul „ALRO” declanşează războiul audiovizual. DIICOT solicită CNA să oblige Realitatea TV la „rectificarea unor informaţii nereale”

 |  16:48
Dosarul „ALRO” declanşează războiul audiovizual. DIICOT solicită CNA să oblige Realitatea TV la „rectificarea unor informaţii nereale”

Direcţia deInvestigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) aanunţat, ieri, printr-un comunicat de presă, că solicită în mod publicConsiliului Naţional al Audiovizualului "obligarea postului Realitatea TVla rectificarea informaţiilor nereale difuzate în cadrul unui program deteleviziune" referitoare la dosarul „ALRO”. CNA a anunţat că va analizaîntr-o şedinţă viitoare sesizarea DIICOT.

Încomunicatul DIICOT se precizează că această televiziune "nu a solicitatinformaţii sau un punct de vedere cu privire la aspectele supuse dezbaterii încadrul emisiunii". În cadrul emisiunii "Ora de foc", difuzată pe4 noiembrie 2010, pe postul de televiziune Realitatea TV, "au fost făcutepublice afirmaţii neconforme realităţii, în legătură cu activitatea de urmărirepenală desfăşurată într-o cauză instrumentată de către procurorii DIICOT, prinîncălcarea în mod flagrant a prevederilor Legii audiovizualului şi a normelordeontologice ale profesiei de jurnalist", notează comunicatul.

Înopinia Direcţiei, afirmaţiile cu privire la dosarul "ALRO",prezentate publicului în cadrul acestui program de televiziune, "urmărescdenigrarea activităţii de urmărire penală realizate de către DIICOT,acreditându-se ideea de ingerinţă a politicului în actul de justiţie". "Demersuljurnalistic început în urmă cu două săptămâni a constat în speculaţii asupradosarului şi a modalităţii de instrumentare a cauzei de către procurori. În totacest timp, postul Realitatea TV nu a solicitat informaţii sau un punct devedere cu privire la aspectele supuse dezbaterii în cadrul emisiunii",precizează DIICOT.

„Difuzarea unor faptenereale”

Prindifuzarea şi dezbaterea "unor fapte nereale", care induc în eroarepublicul cu privire la activitatea procurorilor DIICOT, "este dezinformatăopinia publică, conţinutul tendenţios al mesajului fiind de natură a afectapercepţia publică asupra magistraţilor şi să aducă un grav prejudiciu deimagine instituţiei", adaugă sursa citată. "În domeniul comunicăriiaudiovizuale, interesul public reclamă asigurarea corectei informări a opinieipublice, cu privire la orice eveniment sau situaţie de fapt, orice comportamentcontrar acestui principiu determinând o ripostă promptă, precum şi sancţionareaacestei conduite. Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de CriminalitateOrganizată şi Terorism a solicitat în mod public Consiliului Naţional alAudiovizualului, în calitatea sa de garant al interesului public în domeniulcomunicării audiovizuale, luarea măsurilor legale, conform prevederilor art.40, art. 89 şi art. 90 alin. 1 lit. d) din Legea 504/2002, în vedereaexercitării controlului şi garantării dreptului la rectificare a informaţiilornereale difuzate în cadrul programului de televiziune", se arată încomunicat.

Emisiunea, chiar înziua amenzii CNA

ConsiliuluiNaţional al Audiovizualului (CNA) va analiza într-o şedinţă viitoare sesizareaDIICOT care, în prezent, este analizată de Direcţia Monitorizare din cadrul Consiliului,a declarat, pentru Mediafax, Răsvan Popescu, preşedintele CNA. "Odată ceva fi realizat raportul de monitorizare, sesizarea va intra într-una din şedinţeleviitoare ale Consiliului", a spus Răsvan Popescu.

Emisiuneala care face referire solicitarea DIICOT este din 4 noiembrie, zi în care CNA adecis să amendeze cu 10.000 de lei postul Realitatea TV pentru dezinformareapublicului şi prejudicierea imaginii preşedintelui Traian Băsescu în ediţiiledin 25 şi 26 octombrie ale "Orei de Foc". Potrivit CNA, înrespectivele ediţii ale emisiunii s-a abordat subiectul dosarului "ALRO",făcându-se trimitere la preşedintele Traian Băsescu. De asemenea, într-una dintreemisiuni, Valeriu Turcan, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu,a încercat să prezinte prin telefon punctul de vedere al AdministraţieiPrezidenţiale.

PotrivitNarcisei Iorga, membru al CNA, Valeriu Turcan nu a fost lăsat de moderatoareaemisiunii, Oana Stancu, să-şi prezinte punctul de vedere. De asemenea, NarcisaIorga a spus că în respectivele emisiuni au fost făcute afirmaţii care audezinformat telespectatorii. "Afirmaţiile legate de şeful statului nu suntdemonstrate în nici un fel. Aici sunt cele mai multe semne de întrebare",a spus şi Răsvan Popescu, preşedintele CNA. "Din punctul de vedere al unuirealizator profesionist, cel care vine pe fir (Valeriu Turcan, n.r.) estedefavorizat. (...) Doamna moderatoare vorbeşte, cel de pe fir vorbeşte şi el,dar nu se aude ce vorbeşte. Cel de la telefon încearcă disperat să aibă undialog cu ea. Ăsta nu e un dialog, e un şir de atitudini extrem de contondentedin punctul de vedere al meseriei, pe care îl adoptă moderatoarea ca să-l iriteşi să-l pună într-o şi mai mare poziţie de inferioritate pe acesta (ValeriuTurcan, n.r.)", a spus şi Dan Grigore, membru al CNA.

Dosar închis în lunaianuarie

Dosarul„ALRO” a fost închis, în ianuarie 2010, însă persoanele puse sub acuzare defostul procuror Ciprian Nastasiu (cel care în timpul campaniei electorale alansat o carte despre cazurile instrumentate de el, printre care şi ALRO, încare a cerut interceptarea convorbirilor lui Theodor Stolojan, Dan Voiculescu,Attila Verestoy, Bogdan Chirieac, Elena Udrea, Doru Cocoş etc., n.r.) au făcutplângere împotriva ordonanţei DIICOT la instanţa supremă, astfel că dosarul adevenit public, implicit stenograme ale interceptărilor.

Începânddin această vară, presa a relatat despre probele din dosarul în care cetăţeanulamerican de naţionalitate rusă Vadim Benyatov a fost scos de sub urmărirepenală, întrucât faptele de care a fost acuzat de către fostul procuror CiprianNastasiu nu există, însă străinul a contestat soluţia Parchetului la ÎnaltaCurte de Casaţie şi Justiţie, acţiune ce are termen de judecată în 9 decembrie.

Îndosarul în care Benyatov a fost pus sub acuzare pentru "iniţere şiconstituire a unui grup infracţional organizat" şi "tentativă lasubminarea economiei naţionale" - caz disjuns din cel privindprivatizările strategice -, procurorul a cerut autorizarea interceptării şiînregistrării audio-video a lui Marian Daniel Năstase, Dorin Cocoş, ElenaUdrea, Verestoy Attila, Bogdan Chirieac, Theodor Stolojan, Dan Voiculescu, DanVictor Alessandru şi Theodor Minodor Chirică. Aceştia au fost interceptaţi diniunie până în septembrie 2008.

Anchetaa vizat "preocuparea" lui Vitaly Maschitskiy, preşedintele GrupuluiMarco, Valery Krasnov, vicepreşedintele Grupului Marco, şi Marian Năstase,preşedintele Grupului Marco pentru România, faţă de contracte de furnizare aenergiei pe termen lung, respectiv pe 12-15 ani, în scopul de a obţine un preţpredictibil al energiei electrice, în condiţiile în care acest preţ reprezintă35 la sută din costurile aluminiului produs de SC ALRO SA.

Informaţiiledespre interceptările în cazul ALRO au fost dezvăluite în plină campanieelectorală pentru alegerile prezidenţiale, de către Ciprian Nastasiu, fostprocuror DIICOT. Ciprian Nastasiu relata în cartea "PrădareaRomâniei", apărută în ediţie limitată şi lansată în 16 noiembrie 2009,împreună cu publicistul Victor Gaetan, că instanţa supremă a autorizatinterceptarea comunicaţiilor, inclusiv a telefoanelor, transmisiilor fax,SMS-urilor şi e-mailurilor lui Theodor Stolojan, Attila Verestoy, BogdanChirieac, Elena Udrea, Doru Cocoş, precum şi monitorizarea audio/video a"cercului relaţional" al lui Vitaly Maschitskiy (n.r - magnatrus/israelian despre care susţine că ar controla Marco Group), Vadim Benyatovşi Valery Krasnov.

Realitatea TV:„Turcan a avut posibilitatea să facă comentarii conexe subiectului"

Înschimb, directorul de programe al Realitatea TV, Roxana Niculescu, a spus căValeriu Turcan a răspuns întrebărilor puse de moderatoare "şi a avut şiposibilitatea să facă comentarii conexe subiectului". Ea a mai spus căRealitatea TV a abordat acest subiect pentru că dosarul "ALRO" s-aredeschis de curând.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-10-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz