2020-07-03 16:31

Dosarul „Patriciu-SRI” va fi dezbătut, mâine, la Curtea Constituţională

 |  20:11
Dosarul „Patriciu-SRI” va fi dezbătut, mâine, la Curtea Constituţională

CCRdezbate, în şedinţa de mâine, excepţia de neconstituţionalitate a Legii nr. 182/2002,privind protecţia informaţiilor clasificate, excepţie ridicată din oficiu deÎCCJ, în procesul în care omul de afaceri Dinu Patriciu acuză SRI deinterceptarea ilegală a telefoanelor sale.

MagistraţiiÎnaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au decis în luna martie, dinoficiu, să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la Legea 182/2002,privind protecţia informaţiilor clasificate, pentru ca CCR să verificeconstituţionalitatea a trei articole din această lege.

Concret,instanţa solicită verificarea constituţionalităţii articolului 2, alineatul2 din Legea 182/2002, care prevede că "Accesul la informaţiile clasificateeste permis numai în cazurile, în condiţiile şi prin respectarea procedurilorprevăzute de lege", a articolului 25 alineatul 1 - "Coordonareagenerală a activităţii şi controlul măsurilor privitoare la protecţiainformaţiilor secrete de stat se realizează de către unitatea specializată dincadrul Serviciului Român de Informaţii" şi a articolului 34, litera j,conform căruia, "În vederea coordonării activităţii şi exercităriicontrolului asupra măsurilor privitoare la protecţia informaţiilor clasificatedin sfera sa de competenţă, Serviciul Român de Informaţii are următoareleatribuţii principale: constată nerespectarea normelor privind protecţiainformaţiilor clasificate şi aplică sancţiunile contravenţionale prevăzute delege, iar atunci când faptele constituie infracţiuni, sesizează organele deurmărire penală".

ÎnaltaCurte a început, în 27 noiembrie 2009, judecarea recursului declarat deServiciul Român de Informaţii împotriva unei sentinţe a Curţii de ApelBucureşti, care a obligat instituţia la plata sumei de 50.000 de lei către DinuPatriciu, pentru interceptarea ilegală a telefoanelor.

MagistraţiiCurţii de Apel Bucureşti (CAB) au decis, pe 9 februarie 2009, cu o opinieseparată, că SRI trebuie să îi plătească lui Dinu Patriciu despăgubiri. SRI aînregistrat convorbiri telefonice politice şi de afaceri ale lui Patriciufolosind pretextul unei ameninţări la adresa siguranţei naţionale, arată înmotivare magistraţii Curţii de Apel.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-07-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz