2020-06-04 08:05

Dosarul primarului Constanţei privind purtarea în public a uniformei de ofiţer nazist a fost închis a doua oară. Procurorii constănţeni: „Mazăre, teribilist şi extravagant“

 |  20:32
Dosarul primarului Constanţei privind purtarea în public a uniformei de ofiţer nazist a fost închis a doua oară. Procurorii constănţeni: „Mazăre, teribilist şi extravagant“

ParchetulCurţii de Apel Constanţa a închis a doua oară dosarul în care primarul Constanţei,Radu Mazăre, a fost cercetat pentru purtarea uniformei de ofiţer nazist. Rezoluţiade neînceperea urmăririi penale a fost dată în 25 octombrie, iar Centrul pentruMonitorizarea şi Combaretea Antisemitismului (MCA) România consideră că decizia"reprezintă un mare pas înapoi". Parchetul Înaltei Curţi de Casaţieşi Justiţie verifică legalitatea soluţiei date.

Potrivitprocurorilor constănţeni, din cuprinsul actelor aflate la dosar a rezultat cănu sunt întrunite elementele constitutive ale unor infracţiuni, ci "denotămai degrabă extravaganţă şi teribilism, decât intenţia de a comiteinfracţiuni". Radu Mazăre a participat, în 18 iulie 2009, la un evenimentmonden în Mamaia, unde s-au prezentat trei colecţii de modă, participând peste5.000 de spectatori. În cadrul colecţiei ARMY a designerului Marcela Cuzic,Radu Mazăre a prezentat uniforma unui ofiţer al armatei germane, iar fiuledilului - pe cea a unei ordonanţe a unui ofiţer al armatei germane. În cadrulaudierii, Mazăre a susţinut că, prin acţiunea sa, "nu a urmăritpropovăduirea ideilor naziste, defăimarea sau aducerea de prejudicii victimelorHolocaustului şi, implicit, populaţiei evreieşti sau statului israelian",ci doar a prezentat uniforme comandate, în mod special, pentru prezentarea demodă, la un atelier din Germania specializat în confecţionarea uniformelorpentru evenimente artistice. După apariţia în mass-media a unor reacţiinegative cu privire la prezentarea de modă, Mazăre a realizat că gestul său afost interpretat greşit, motiv pentru care şi-a cerut scuze public şi în scrisstatului Israel, tuturor organizaţiilor neguvernamentale evreieşti şi aceloracare s-au simţit lezaţi. La dosar au fost depuse toate scrisorile adresate şirăspunsurile primite.

"Dinactele dosarului nu se constată că, prin faptele comise, Radu Mazăre aintenţionat să instige la ură pe temei de rasă, naţionalitate, etnie, limbă,religie, opinie, apartenenţă politică, origine socială etc., să aducă atingerebunelor moravuri sau să tulbure liniştea şi ordinea publică, deoarece acţiunilesale au avut loc în cadrul unui eveniment artistic, care a cuprins o prezentarede modă, muzică şi dans", notează Parchetul Curţii de Apel Constanţa. Astfel,în opinia anchetatorilor, purtarea uniformei şi a însemnelor în acesteîmprejurări nu poate constitui îndemnul public şi instigarea pentrunerespectarea legilor sau comiterea de infracţiuni şi nici nu reprezintă omodalitate de a lăuda în public pe cei care au comis infracţiuni. Mai mult,Parchetul Curţii de Apel Constanţa precizează că este relevantă atitudinea şicomportamentul lui Mazăre atât în momentul comiterii faptei, cât şi ulterior,respectiv că prezentarea de modă nu a fost asociată cu gesturi, proferare decuvinte sau expresii, iar după constatarea "ecoului negativ" alevenimentului, primarul şi-a cerut scuze celor lezaţi.

Primadecizia de neîncepere a urmăririi penale în cazul Mazăre a fost dată în 26ianuarie, în 3 februarie 2010 infirmându-se din oficiu soluţia "ca fiindnelegală şi neîntemeiată".

Centrulpentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului îşi exprimă indignarea

Centrulpentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului (MCA) România a anunţat căa fost informat de către procurorul general al Parchetului Curţii de ApelConstanţa despre faptul că s-a dat "o nouă decizie" de clasare adosarului lui Radu Mazăre. "MCA România îşi exprimă profunda îngrijorareşi groază privind această recentă decizie a autorităţilor române. Deciziareprezintă un mare pas înapoi de la progresul înregistrat de România când şi-aasumat responsabilitatea uciderii evreilor, pe timpul regimului Antonescu, şicând s-a adoptat Legea 107/2006, privind interzicerea afişării simbolurilor nazisteîn public", se arată într-un comunicat de presă de miercuri alorganizaţiei. Reprezentanţii centrului mai spun că decizia, dată la o săptămânădupă publicarea raportului Departamentului de Stat al SUA şi la 16 luni de laproducerea evenimentului, arată că investigaţia în acest caz a fost "doarde ochii lumii". "Este o decizie care jigneşte profund memoriavictimelor Holocaustului, ucise de oameni îmbrăcaţi în aceeaşi uniformă ca şi ceapurtată de Radu Mazăre şi fiul său", precizează sursa citată. În urmaacestei decizii, MCA România a trimis procurorului general al României unprotest faţă de "această decizie scandaloasă", exprimându-şi refuzulde a o accepta ca fiind definitivă.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-04-08Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine