2020-02-16 20:42

După avizarea demolării unui imobil din zona de protecţie, „Casa Nicolae Titulescu” este în pericol

 |  19:42
După avizarea demolării unui imobil din zona de protecţie, „Casa Nicolae Titulescu” este  în pericol

Casa memorială „Nicolae Titulescu”, din ŞoseauaKiseleff, este în pericol, după ce Direcţia pentru Cultură a MunicipiuluiBucureşti a avizat demolarea unui imobil construit în anul 1894, amplasat înzona sa de protecţie. Însuşi imobilul care va fi supus desfiinţării face partedin patrimoniul naţional, aşa cum reiese dintr-un Raport al Comisiei Prezidenţialepentru Patrimoniu.

Este vorba despre un imobil situat în ŞoseauaKiseleff, la numărul 39, pentru care, la data de 14 iulie 2010, Direcţia deCultură Bucureşti a emis avizul pentru demolare. Avizul a fost înaintat PrimărieiMunicipiului Bucureşti, care urmează să emită autorizaţia de desfiinţare.Repezentanţii societăţii civile se opun desfiinţării acestui edificiu,considerând că actul eliberat de Direcţia de Cultură a fost emis în mod ilegal.Asociaţia Salvaţi Bucureştiul susţine, prin intermediul unui comunicat de presă,că, „potrivit instrucţiunilor Munisterului Culturii şi Cultelor, sub numărul5878/2004, întrucât imobilul situat în Şoseaua Kiseleff nr. 39 se află în zonade protecţie a unui monument istoric clasa A, respectiv „Casa Nicolae Titulescu”,din Şoseaua Kiseleff nr. 47, astfel încât avizul de demolare trebuia să fieemis de Ministerul Culturii şi nu de către Direcţia de Cultură Bucureşti”.

La data de 10 august, Asociaţia Salvaţi Bucureştiula contestat avizul de demolare la Ministerul Culturii, reclamând emitereaavizului de către o autoritate necompetentă. Reprezentanţii asociaţiei aucerut, cu acest prilej, retragerea avizului. În acelaşi timp, a fost solicitatăPrimăriei Municipiului Bucureşti amânarea emiterii autorizaţiei de desfiinţarepână la soluţionarea contestaţiei înaintată către Munisterul Culturii. Caurmare, instituţia condusă de Sorin Oprescu a amânat emiterea autorizaţiei. Lasfârşitul săptămânii trecute, însă Direcţia Monumente din cadrul MinisteruluiCulturii a comunicat Primăriei Municipiului Bucureşti că avizul de demolareemis de Direcţia de Cultură Bucureşti a fost legal.

Ministrulculturii şi Sorin Oprescu, ameninţaţi cu instanţa

„AsociaţiaSalvaţi Bucureştiul a înaintat o acţiune la Tribunalul Bucureşti pentrususpendarea avizului 651/Z/14.07.2010, acţiune care are termen la 29 septembrie2010. Asociaţia a solicitat din nou Ministerului Culturii retragerea avizului.De asemenea, a solicitat Primăriei Municipiului Bucureşti amânarea emiteriiautorizaţiei de desfiinţare până la decizia instanţei asupra suspendăriiavizului. În situaţia încare imobilul se demolează, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul va chema în instanţăpe ministrul culturii şi îi va solicita reconstruirea imobilului după planurileiniţiale. De asemenea, dacă primarul Municipiului Bucureşti emite autorizaţiade desfiinţare înainte de decizia instanţei asupra suspendării avizului, îl vachema şi pe acesta în instanţă pentru reconstruirea imobilului”, a precizat preşedinteleAsociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Nicuşor Dan.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-10-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine