2020-04-03 21:42

După principiul „greşeala recunoscută este pe jumătate iertată”, Boc îndulceşte judecarea infractorilor

 |  17:40
După principiul „greşeala recunoscută este pe jumătate iertată”, Boc îndulceşte judecarea infractorilor

Guvernula avizat, în şedinţă specială, proiectul de lege privind unele măsuri pentruaccelerarea soluţionării proceselor, denumit "legea micii reforme" înjustiţie, după ce actul a fost discutat şi de preşedintele Băsescu cupreşedintele CSM.

Unadintre măsurile luate de Guvern pentru accelerarea soluţionării proceselor esteaceea prin care inculpatul care îşi recunoaşte vinovăţia în faţa instanţei dejudecată şi admite că probele administrate în faza de urmărire penală suntcorecte va beneficia de reducerea cu o treime a pedepsei sau cu o pătrime acuantumului amenzii. "O instituţie nouă, introdusă în proiectul de legeprin acordul colegilor, este instituţia recunoaşterii vinovăţiei, care din nouar scurta proceselor judiciare şi va diminua posturile. Acest lucru înseamnă cădacă un inculpat îşi recunoaşte vinovăţia în faţa instanţei de judecată şispune că probele care au fost administrate în faza de urmărire penală suntcorecte, procesul se încheie şi se reduce pedeapsa cu o treime, pentru că ţi-airecunoscut vinovăţia, sau se diminuează cu o pătrime amenda, dacă sancţiuneaeste cu amendă. Din moment ce a recunoscut, este un prim pas spre îndreptare şilegiuitorul îi reduce cu o treime pedeapsa prin faptul că a recunoscut acestlucru", a spus Emil Boc. El a apreciat că astfel va fi asigurată osoluţionare mai rapidă a cauzelor judiciare, instanţele vor fi degrevate defoarte multe cauze, iar persoanele care îşi recunosc vinovăţia "realizeazăun prim pas spre îndreptare".

Oaltă măsură adoptată, în cadrul pachetului legislativ denumit „mica reformă” afost interzicerea evacuării persoanelor din locuinţe în intervalul 1decembrie-1 martie, în cadrul unei proceduri de executare silită, cu excepţiacazurilor în care persoana care solicită executarea şi evacuarea locuinţei nudispune de un domiciliu.

"Prinaceastă interdicţie nu-i vom mai pune pe oameni să-şi părăsească locuinţele întimpul iernii", a declarat premierul Emil Boc.

Pede altă parte, Guvernul a decis că divorţul s-ar putea stabili prin acordulpărţilor şi atunci când cuplul are copii minori, dacă cei doi soţi ajung la unacord în procesul de mediere. "La divorţ, în momentul de faţă noutateasuplimentară o constituie faptul că se poate realiza divorţul prin acordulpărţilor şi în situaţia în care există minori. Astăzi, (...) divorţ prinacordul părţilor se poate realiza numai când nu există minori şi nu a trecutmai mult de un an de zile de la încheierea căsătoriei", a declaratpremierul Emil Boc. Proiectul de lege prevede posibilitatea ca, în materiecomercială şi în cauzele de divorţ, inclusiv în cazul în care din căsătorie aurezultat copii minori, să se recomande părţilor medierea. Potrivit expunerii demotive care însoţeşte proiectul de lege, elementul de noutate constă în aceeacă părţile vor participa la o şedinţă gratuită de informare asupra avantajelormedierii, la finalul căreia pot lua decizia de a continua soluţionarealitigiului prin mediere sau de a reveni în instanţă.

Oaltă măsură este aceea ca, în cazul amenzilor de circulaţie, procesele deschisede şoferii sancţionaţi împotriva Poliţiei Rutiere să nu mai aibă şi o cale deatac, ci doar fondul. Astfel, dacă instanţa decide în favoarea uneia dintre părţi(şoferul sau Poliţia Rutieră), hotărârea rămâne definitivă.

Proiectulde lege privind accelerarea soluţionării proceselor aprobat vineri de Guvern afost trimis Parlamentului.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-07-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine