2020-08-07 01:49

Elena Udrea și Alina Bica, REȚINUTE de Interpol pe stradă, în Costa Rica

 |  08:43
Elena Udrea și Alina Bica, REȚINUTE de Interpol pe stradă, în Costa Rica

Elena Udrea și Alina Bica au fost reținute de Interpol în Costa Rica. Cele două, căutate pentru a ispăși pedepse pronunțate de justiția din România, au fost ridicate de pe stradă. Elena Udrea are o sentință definitivă de șase ani închisoare, iar Alina Bica trebuie să execute patru ani de închisoare. Reținerea lor în Costa Rica nu înseamnă însă și o extrădare imediată. Costa Rica și România nu au un tratat bilateral de extrădare, dar Costa Rica a aderat la un tratat internațional prin care este de acord să extrădeze cetățeni acuzați de fapte de corupție. Atât Elena Udrea, cât și Alina Bica au pe rolul instanțelor din România și alte dosare decât cele în care au primit deja sentințe definitive.

Elena Udrea a fost reţinută miercuri, în jurul orei locale 10:00  (19:00, ora României), iar Alina Bica, patru ore mai târziu. Ambele au fost ridicate de pe stradă.

Autorităţile din Costa Rica au colaborat cu Direcţia de Informaţii - echivalentul SRI din această ţară - şi cu INTERPOL pentru această operațiune. 

Informaţia a fost făcută publică de Autoritatea de Investigaţii Judiciare din Costa Rica.

Instituţia a şi publicat un videoclip de câteva secunde, în care se vede Elena Udrea.  Aceasta este înconjurată de oameni ai legii, în San Jose, capitala ţării, și pare calmă.

Potrivit unui comunicat, cele două erau fost investigate, supravegheate şi monitorizate de ceva timp de autorităţile din Costa Rica. Ambele aveau alerte roşii în baza de date a INTERPOL, ca urmare a condamnărilor primite în România, în dosare de corupţie.

Fostul ministru şi fosta şefă a DIICOT au fost plasate sub ordinele Curții Penale din San José.

Presa locală a scris că, din cauza cererilor de azil depuse de Elena Udrea şi Alina Bica, cele două nu pot fi extrădate imediat. Tribunalul ar putea să aprobe măsuri preventive, până când autoritatea pentru migraţie va decide dacă le acordă sau nu statut de azilant.

Avocatul Veronel Rădulescu a declarat, joi dimineață, că șansele de extrădare pentru Elena Udrea din Costa Rica sunt minime, precizând că fetița fostului ministru a rămas în îngrijirea mamei acesteia și a lui Adrian Alexandrov, transmite Mediafax.

"Este o problemă de traducere. Din punctul meu de vedere, ambele au statut temporar de refugiat pe perioada de un an de zile și se află în discuția autorităților din Costa Rica cererea lor de a obține statutul permanent de refugiat în Costa Rica. Statutul temporar ar trebui să expire în februarie anul viitor", a declarat Veronel Rădulescu, la Antena 3.  Avocatul susține că șansele de extrădare a Elenei Udrea sunt minime, având în vedere că aceasta are un copil născut în Costa Rica. "Din punctul meu de vedere, șansa este minimă, acaestă soluție a extrădării. Ideea este că ar fi și nedrept să separi un copil de doar 10 zile de mama sa. Orice stat va ține cont de acest aspect", a mai declarat apărătorul.  


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-10-04

GALERIE MEDIA
Parerea ta...

TRADATORI DE TARA
04 Oct 2018

SA RAZBUNAT DRAGNEA PE BASESCU . TREBUIE SA II DEA IN GIT PE TRRADITIONALI RIVALI DIN OPOZITIE . ACUM INCEPE CIRCUL CU OPOZITIA
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz