2020-02-21 15:24

Este OFICIAL! OUG pentru modificarea învăţământului antepreşcolar şi a învăţământului superior

 |  14:38
Este OFICIAL! OUG pentru modificarea învăţământului antepreşcolar şi a învăţământului superior

Finanţarea de bază pentru copiii sub 3 ani înscrişi la creşe şi grădiniţe se va realiza, începând cu anul şcolar 2019-2020, din bugetul de stat şi după metodologia Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN), urmând să fie aprobată o Ordonanţă în acest sens, a anunţat premierul Viorica Dăncilă. De altfel, aceasta a spus că Ordonanţa va “regândi” şi sistemul de învăţământ superior, iar una dintre modificări arată că avansarea în cariera didactică se va face prin introducerea de promovare pe post prin examen, conform practicilor internaţionale.

“Avem o Ordonanţă în domeniul educaţiei, care include măsuri bune, menite să contribuie la creşterea calităţii în învăţământ. În ceea ce priveşte învăţământul anetpreşcolar, mai exact pentru copiii sub 3 ani care se află în creşe şi grădiniţe, începând cu viitorul an şcolar, finanţarea de bază va fi asigurată de la bugetul de stat, după metodologia Ministerului Educaţiei. Această modificare atrage după sine abrogarea sau aprobarea, mai bine spus, a unui plan de şcolarizare de către Ministerul Educaţiei. Concret, copiii cu vârsta mai mică de 3 ani vor beneficia de activităţi educative susţinute de către care didactice specializate”, a spus Dăncilă.

Tot premierul a explicat că o altă modificare se referă la posibilitatea personalului didactic de conducere, de îndrumare şi de control să fie degrevat de norma didactică şi astfel „să acorde timpul necesar organizării şi activităţii manageriale”.

De asemenea, o altă modificare va viza şi învăţământul superior, iar avansarea în carieră se va face prin introducerea de promovare pe post prin examen.

“Elemente de noutate sunt şi în ceea ce priveşte învăţământul superior – este regândit sistemul de avansare în cariera didactică prin introducerea de promovare pe post prin examen, conform practicilor internaţionale, cu respectarea aceloraşi criterii de performanţă ca şi în cazul concursurilor didactice”, a anunţat premierul.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-08-23Parerea ta...

ANONIM
23 Aug 2018

Sa se introduca EXAMEN DE ADMITERE LA TOATE FACULTATILE CUM A FOST PANA IN "89. Astfel sunt eliminate ,fabricile de diplome''. DAR CINE SA O FACA ?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine