2020-05-29 10:07

Euronews laudă DNA și lupta anticorupție

 |  22:02
Euronews laudă DNA și lupta anticorupție

Romania face mari progrese in eradicarea coruptiei la nivel inalt, in contrast cu vecinii bulgari, unde aceasta lupta pare ca se impotmoleste. Asa isi incepe articolul jurnalistul Chris Harris, de la Euronews, care aminteste ca Directia Nationala Anticoruptie a trimis in judecata multi parlamentari, primari si magistrati, in ultimii ani.

Jurnalistul pune in antiteza Bulgaria, criticata in luna ianuarie de Comisia Europeana din cauza esecului de a realiza un "progres concret si palpabil", in ce priveste lupta impotriva coruptiei. El aminteste ca vecinii nostri au instituit de putin timp un centru prin care se combate acest fenomen, la mai bine de un deceniu dupa Romania.

Harris a vorbit cu cativa experti, atat din Romania, cat si din Marea Britanie, despre lupta anticoruptie dusa de la Bucuresti si Sofia.

Eli Gateva, de la London School of Economics si expert pe zona de sud-est a Europei, sustine ca, desi primele rezultate de dupa infiintarea institutiei anticoruptie din Romania nu au fost grozave, cele din ultimii ani au fost in schimb impresionante.

In plus, aceasta este de parere ca institutiile au devenit acum mai independente, iar bugetele acestora au crescut.

In ce priveste Bulgaria, Gateva spune ca acestei tari ii lipsesc in continuare institutiile capabile sa combata coruptia la nivel inalt, in ciuda unor presiuni de mai mult de un deceniu din partea Bruxellesului.

Valentina-Andreea Dimulescu, de la proiectul Anticorrp, a spus ca DNA a benficiat si de pe urma faptului ca serviciile de informatii ale Romaniei au ajutat la furnizarea de dovezi in cazurile de coruptie.

Un alt moment cheie a fost incendiul din clubul Colectiv, i-a spus Dimulescu jurnalistului Euronews, cand zeci de mii de oameni care au iesit in strada pentru a protesta au facut legatura intre tragedie si coruptia din tara noastra, determinand demisia guvernului si a prim-ministrului Victor Ponta.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-11-03Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine