2020-08-07 22:19

Europa bate pasul pe loc

 |  18:00
Europa bate pasul pe loc

Statele europene ezită să abordeze vertical marile dezbateri instituţionale privind UE la ultimul summit al lui 2012, care a început joi şi va dura două zile. Astfel că evenimentul, la care diplomaţii încearcă să ajungă la un acord asupra aprofundării uniunii monetare, nu se anunţă a fi unul cu mari surprize.

Ezitarea liderilor europeni este legată de faptul că anumite schimbări privesc modificări ale tratatelor, iar alegerile europene vor avea loc abia în mai 2014. Surse diplomatice susţin că nu ar fi normal ca executivul şi parlamentul la final de mandat să adopte astfel de reglementări pentru succesorii lor. Însă alegerile europene reprezintă şi o oportunitate pentru forţele  antieuropene de a câştiga voturi.

Băncile, sub supraveghere

Există chestiuni care „vor necesita mai mult timp şi vor presupune consultări aprofundate cu statele membre”, scrie EurActiv, citat de Agerpres. Liderii UE „vor discuta aceste chestiuni după alegerea unui nou Parlament European şi numirea unei noi Comisii”. Însă „cele mai importante elemente din raportul Van Rompuy sunt cele care se pot realiza înainte de alegerile europene”, a declarat o sursă diplomatică, vorbind despre mecanismul unic de supraveghere bancară.

Joi dimineaţă, miniştrii de Finanţe ai statelor UE au ajuns, după o reuniune maraton, la un acord asupra unui mecanism de bază pentru o autoritate unică de supraveghere pentru băncile din zona euro, un prim pas-cheie pentru realizarea unei uniuni bancare. După alegerile europene şi formarea unei noi Comisii, în 2015, se pot discuta şi alte propuneri care ar necesita modificări ale tratatelor UE. Documentul Van Rompuy ar suscita opinii profund divizate. Prima este cea referitoare la „aranjamentele de natură contractuală” între ţările din zona euro şi instituţiile UE de a aplica reforme structurale, precum reforma pieţei muncii şi a pensiilor, cu toate că unele state nu doresc astfel de schimbări. A doua idee este cea a „capacităţii fiscale” sau de buget al zonei euro în privinţa căreia ţările din zona euro sunt divizate.

Măsuri pe termen scurt

Reuniunea începută joi va aduce acorduri asupra unor măsuri pe termen scurt, dintre care unele au fost deja adoptate în formă legislativă, precum implementarea aşa-numitului „pachet de şase” măsuri asupra supravegherii macroeconomice, adoptarea reglementărilor privind guvernanţa economică şi introducerea mecanismului unic de supraveghere bancară, asupra căruia au convenit miniştrii de Finanţe ai UE în cursul nopţii. Totodată, ar urma să fie avizată o directivă privind realizarea unei scheme de garantare a depozitelor bancare. Surse diplomatice susţin că s-ar putea ajunge la un acord privind un cadru operaţional pentru o viitoare recapitalizare bancară. Joi, miniştrii de Finanţe din zona euro au dezbătut şi decizia deblocării a peste 34 de miliarde de euro pentru Grecia.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639585-11-11Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz