2020-08-13 06:31

EXCLUSIV. Emil Bulboacă, patronul Consiron, trimis în judecată de DNA

 |  09:12
EXCLUSIV. Emil Bulboacă, patronul Consiron, trimis în judecată de DNA

Romică Pavel Anculia, fost director al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Caraş-Severin, a fost trimis în judecată de procurorii Serviciului Teritorial Timişoara al DNA pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă. Alături de fostul şef al APIA Caraş-Severin, care execută deja o altă condamnare pentru corupţie, a fost trimis în faţa instanţei şi Emil Bulboacă, administrator al unei societăţi comerciale la data faptelor, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi cumpărare de influenţă.

EXCLUSIV. Emil Bulboacă, patronul Consiron, trimis în judecată de DNA
zoom

„În perioada februarie – aprilie 2012, inculpatul Anculia Romică Pavel, abuzând de prerogativele funcţiei sale de director al APIA Caraş-Severin, a pretins de la inculpatul Bulboacă Emil suma de 20.000 de euro, pentru a-i influenţa pe primarul şi consilierii comunei Sacu, (…) determinându-i pe aceştia să-şi încalce atribuţiile de serviciu, în sensul de a-i atribui firmei inculpatului Bulboacă Emil contractul având ca obiect ‘Curăţirea şi întreţinerea păşunilor pe raza comunei Sacu – 2012′. Suma de 20.000 de euro ar fi fost pretinsă de inculpatul Anculia Romică Pavel pentru primarul comunei Sacu”, se arată într-un comunicat al DNA.

 Fostul şef al APIA Caraş-Severin mai este acuzat că i-a promis celuilalt inculpat că, în calitatea pe care o deţinea, va determina atribuirea către acesta a contractului de achiziţie publică, prin emiterea unei adrese către autoritatea contractantă care să ducă la eliminarea competitorilor cu oferte situate sub cea propusă de el. În schimbul acestui serviciu, Anculia a pretins ca suma de 55.000 de euro, rezultată din atribuirea acelui contract, să fie împărţită între el şi Bulboacă, în mod egal.

 Este vorba despre organizarea unei licitație pentru întreținerea a 370 de hectare de pășune, de pe raza comunei Sacu. Anculia și Bulboacă urmau să execute o parte din lucrări, dar să încaseze în totalitate subvențiile eurupene. Înregistrările ambientale, au arătat că primarul comunei, Nicolae Daminescu, nu a fost de acord să încredințeze direct contractul, ca acesta să fie sub 15.000 de euro, valoare ce ar fi permis încredințarea directă a lucrării. „Romică Anculia a susţinut că va reuşi să asigure câştigarea contractului de către firma lui Bulboacă, susţinând că pentru aceasta trebuie să-i dea primarului 20.000 euro. De asemenea, în urma discuţiilor s-a stabilit ca Anculia să primească 50.000 de euro de la omul de afaceri, care a fost de acord să dea respectivii bani“. Fostul director al APIA avea grijă să descalifice firmele care ar fi venit cu o ofertă mai mică. Așa s-a întâmplat în 13 aprilie 2012, când, în 13.04.2012 oferta firmei lui Bulboacă a fost pe locul doi, iar comisia a hotărât să amâne desemnarea câştigătorului, solicitând lămuriri de la firmele participante. După ce a fost reţinut de către DNA Romică Anculia, în 11 mai 2012, comisia a decis anularea licitaţiei pe motiv că firmele au venit cu oferte neconforme.

Romică Pavel Anculia a fost deja condamnat definitiv la o pedeapsă privativă de libertate pentru fapte de corupţie, într-un alt dosar instrumentat de procurorii DNA.

Împreună cu soţia sa, Emil Bulboacă a înfiinţat, în 1994, o firmă de construcţii, care deţine depozite şi magazine în Reşiţa şi Caransebeş. Emil Bulboacă a dorit să-şi diversifice sfera de afaceri şi a luat decizii îndrăzneţe. A început să întocmească proiecte şi să solicite finanţări europene, Consiron devenind o firmă tot mai cunoscută pe plan local, fiind şi sponsor al echipei de fotbal Metalul Reşiţa. Recent, firma omului de afaceri a primit de la Primăria Reşiţa concesiunea zonei turistice Secu.

Cine este Romică Anculia

Directorul executiv al APIA Caraş-Severin, Romică Anculia, este un cunoscut al peisajului politic din judeţ. A debutat pe scena politică în momentul în care a fost ales primar al comunei Teregova, candidând din partea PD. După ce a fost învins de actualul primar Marius Damian, partidul l-a propulsat pe Romică Anculia în funcţii de conducere la Direcţia Agricolă şi APIA. La alegerile din 2008, Romică Anculia a candidat din partea PDL pentru colegiul V de deputat şi, deşi a luat mai multe voturi decât Ion Mocioalcă, actuala Lege Electorală l-a propulsat pe cel din urmă în parlament.

În anul 2007, Romică Anculia a fost decorat de preşedintele Traian Băsescu cu Ordinul Meritul Agricol în grad de cavaler. Anculia s-a remarcat şi prin faptul că şi-a dat prime în valoare de peste 80.000 euro, ca director APIA, funcţie din care a şi fost reţinut de DNA, după ce s-a descoperit că a fraudat lucrări finanţate din fonduri europene, cu sprijinul primarilor de atunci Iancu Simion Simi, de la Oţelu Roşu şi Valentin Ghiţă de la Socol. Între timp Anculia a mai fost codamnat şi în alte dosare ale DNA, tot pentru fraudarea fondurilor europene ca director al APIA, în prezent fiind în Penitenciarul Popa Şapcă, unde execută condamnarea în primul dosar, celelalte fiind încă pe rol.

Conform ultimei sale declaraţii de avere (2012), Anculia are un apartament în Reşiţa, 2,3 hectare de teren agricol şi 5,63 hectare de pădure în localitatea Teregova, trei maşini, bijuterii de aur şi argint în valoare de 50.000 euro, două pendule, din 1928 şi 1946, în valoare de 6.000 euro, mobilă Ludovic evaluată la 10.000 euro. Soţii Anculia au luat în concesiune pe 49 ani, în 2010, 650 metri pătraţi în localitatea Berzeasca. Şeful APIA a încasat aproape 35.000 lei salariu de la APIA anul trecut, iar împreună cu soţia a obţinut 264.000 lei din vânzarea de cartofi, mere, fân şi legume. Are două credite de 30.527 euro şi 196.000 lei. Soţia şi fratele lui Anculia au primit, conform declaraţiei de interese a directorului APIA Caraş Severin, ajutoare financiare nerambursabile pentru sprijinirea creării de microîntreprinderi în valoare de 1.408.572 lei şi respectiv 2.575.985 lei. Nici la autoturisme nu stă prost, Skoda Oktavia, Hyundai Tucson şi alte maşini de teren.

„Inculpatul Anculia Romică-Pavel a fost trimis în judecată de către procurorii D.N.A. și condamnat pentru săvârșirea mai multor fapte concurente, comise în aceeași perioadă de timp și prin același mod de operare cu faptele acestea” scriu procurorii DNA. Anculia a fost condamnat definitiv la data de 28 ianuarie 2015 la o pedeapsă privativă de libertate, pentru fapte de corupție, într-un dosar instrumentat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Timişoara. ” Prin decizia penală 147 din 28.01.2015, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât următoarele: condamnă pe inculpatul ANCULIA ROMICĂ PAVEL, director al Agenției de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (A.P.I.A.) Caraș – Severin, la data faptelor, la o pedeapsă de 6 ani închisoare și interzicerea, pe perioada executării pedepsei, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și pe o perioadă de 5 ani după executarea pedepsei principale a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție, de a exercita o profesie, ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor concurente de: complicitate la luare de mită, trafic de influență și instigare la săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-10-07Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz