2020-07-10 02:49

EXCLUSIV. Asasinatul de la Neamţ, un dosar cu multe piste şi nici o certitudine

 |  14:13
EXCLUSIV. Asasinatul de la Neamţ, un dosar cu multe piste şi nici o certitudine

Atitudinea lui Cristian Chilat,asasinul interlopului nemţean Gheorghe Mararu, este una sfidătoare. Deşidosarul a fost preluat de procurorii Secţiei de Urmărire Penală şiCriminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şiJustiţie, cazul stă pe loc. Cristian Chilat a refuzat să dea declaraţii atât înfaţa anchetatorilor nemţeni, cât şi în faţa instanţei de judecată, dar şi înfaţa procurorilor Parchetului General. Asistat de un apărător din oficiu,asasinul refuză să colaboreze cu organele de anchetă. Cel puţin până săptămânaviitoare când, spune el, şi va sosi un avocat ales care să-l reprezinte.

Astfel, ancheta se rezultă laformularea de piste şi efectuarea de expertize, au prezicat, în exclusivitatepentru ziarul “Puterea”, surse din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curtede Casaţie şi Juştiţie. Potrivit acestora, una din pistele urmărite în acest stadiu al ancheteieste descoperirea mobilului asasinatului. Sunt luate în calcul trei posibileelemente. Astfel, o primă ipoteză de lucru este legată de o reglare de conturi întreCristian Chilat şi fraţii Mararu. O a doua ipoteză, care poate fi strâns legatăde prima, se referă la un conflict mai vechi între cele două grupări nemţene,asasinatul fiind doar modalitatea prin care Chilat putea preveni o tentativăsimilară ce ar fi urmat să fie comisă asupra sa. Există însă şi o a treiaipoteză de lucru, respectiv că uciderea fraţilor Mararu să fi fost comandată decineva. Toate cele trei posibilităţisunt analizate acum de anchetatori.

A doua pistă avută în vedere de cătreanchetatorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Juştiţie şi decătre ofiţerii Inspectoratului General al Poliţiei Române este găsirea armeicrimei. Sursele citate ne-au declarat că este vorba despre un pistol cu glonţde calibrul 9 milimetri. Arma nu a fost găsită până în prezent, iar asasinul nua comunicat nici o informaţie cu privire la provenienţa ei şi la locul în carea ascuns-o după comiterea omorului. Gheorghe Mararu a murit împuşcatcu cinci cartuşe de 9 milimetri, în timp ce fratele său, Bogdan, a supravieţuitmiraculos după ce a fost lovit de acelaşi număr de gloanţe.

Cristian Chilat, zis Falău, de40 de ani, din Piatra Neamţ, a fost eliberat condiţionat din închisoare în urmăcu două luni. El ispăşise o pedeapsă privativă de libertate după ce a fostcondamnat, pentru că a incendiat maşinile fraţilor Mararu. Culmea, în anul2008, el a fost achitat de magistraţii Tribunalului Neamţ pentru contrabandă cuarme de foc după ce la domiciliul lui a fost găsit, în urma percheziţiei, unpistol cu glonţ. Chilat a fost inculpat în aprilie 2008, cauza ajungând laDIICOT după percheziţia din luna februarie a acestui an, când acasă la el afost descoperit armament. La audieri s-a apărat susţinând că a primit ameninţăricu moartea şi s-a hotărât să-şi ia un pistol. În iunie 2007 a plecat în Italia,iar de la Torino, prin intermediul unui albanez, a cumpărat de la o persoană denaţionalitate marocană o armă semiautomată. Pentru un Glok 19, de calibru 9x12mm, şi 17 cartuşe a plătit 2.000 de euro. A ieşit cu marocanul la marginea oraşuluiTorino, unde a tras 3 din cele 17 cartuşe. Mulţumit de achiziţia făcută, a ascunsarmă într-un copac de unde a recuperat-o când a venit acasă, în septembrie2007. Pentru a nu fi prins cu pistolul la controlul vamal, a învelit arma şimuniţia şi le-a aşezat într-o pungă din plastic, alături de mâncarea pe care şi-opregătise pentru drum. Când a ajuns la Nădlac i-a dus de nas pe vameşi şi s-aapucat de mâncat cât aceştia au efectuat vămuirea. Aşa a adus arma în ţară fărăprobleme. O vreme a ţinut pistolul ascuns undeva lângă canalul de pe râulBistriţa, iar în urma unui scandal de la finele anului 2007, a purtat-opermanent la el. Seara punea pistolul sub pernă unde a şi fost găsit lapercheziţia dispusă odată cu cercetările referitoare la incendiereaMercedesului E270 aparţinând familiei Mararu. Pe 10 februarie 2008, ladescinderea în apartamentul lui Chilat, oamenii legii au găsit pistolul cupricina şi cele 14 cartuşe, toate de calibru 9x12 mm. El a fost condamnatîntr-un alt dosar pentru incendierea Mercedesului familiei Mararu, în noapteade 9 spre 10 mai 2006. Fapta a rămas 2 ani cu autor necunoscut, iar Chilat afost trădat de faptul că a lucrat fără mănuşi, la propriu. Capacul bidonului cucare s-a adus lichidul inflamabil a păstrat profilul ADN al inculpatului.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-02-08

Mai multe imagini:
EXCLUSIV. Asasinatul de la Neamţ, un dosar cu multe piste şi nici o certitudine
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz