2019-05-26 08:10


EXCLUSIV. Caracatiţa moldovenească a fabricării ţigărilor de contrabandă

 |  20:25
EXCLUSIV. Caracatiţa moldovenească a fabricării ţigărilor de contrabandă

Un număr de 17 persoane au fost reţinute,ieri, de procurorii DIICOT, în dosarul privind fabricile ilegale de ţigări.Locaţiile în cauză au fost percheziţionate, iar aproximativ 60 de persoane suntcercetate. Cei 17 membri ai grupării au fost, ieri, prezentaţi instanţei dejudecată cu propunerea arestării preventive. Ziarul “Puterea” vă prezintă înexclusivitate întreaga manieră de lucru a traficanţilor de ţigări, modul încare achiziţionau cantităţi impresionante de tutun de pe piaţa neagră europeanăşi maniera prin care reţeaua muta fabricile dintr-o zonă în alta. Dosarul esteo premieră pentru acest gen de afaceri derulate în România şi depistate de cătreprocurori.

Totul a început la data de 13 martie2009, când structurile specializate din cadrul Poliţiei Române au sesizatDIICOt cu privire la existenţa unei grupări care a pus în funcţiune fabriciilegale de ţigarete şi care folosea mărci întregistrate pe numele unor firmeautorizate. Gruparea folosea chiar ambalaje identice cu cele ale ţigărilororiginale, iar produsul finit era scos la vânzare pe piaţă fără documentelegale şi fără plata accizelor aferente. Gruparea s-a constituit undeva la începutulanului 2009, fiind formată din mai mulţi români şi moldoveni care au introdus înţară utilaje pentru fabricarea şi ambalarea ţigaretelor, care au fostdistribuite în cel puţin patru fabrici clandestine. Aceste utilaje, introduse înRomânia în perioada 2006-2009, erau întreţinute prin gestionarea legăturilor cuspecialişti din Republica Moldova. Anchetatorii au descoperit reţeaua,stabilind că utilajele în cauză au fost importate de firmele Mond Trading TransSRL Bucureşti (folosită până la finalul anului 2007), din acţionariatul căreiafăceau parte Serghei Ohrim şi Sergiu Otroc, Bucrol Trans SRL Bucureşti, la careera asociat Oleg Croitor, Tigleev Trans Group SRL, avându-l asociat pe Iurie Ţigleev,şi Holdavian Blend SRL Botoşani, aparţinând lui Augustin Buţura. Majoritateautilajelor provin de la firma Curmei Speranţa II – Străşeni, Rep. Moldova, aparţinândfraţilor Lilian şi Nicu Curmei.

În perioada ianuarie 2009-decembrie2010, patru dintre liniile de producere şi ambalare ţigarete introduse înRomânia au fost amplasate în Titu – judeţul Dâmboviţa, Tulgheş – judeţulHargita, Preoţeşti - judeţul Neamţ şi Horezu - judeţul Vâlcea. Deşi activitateafabricilor este controlată de Serghei Ohrim, Veaceslav Cazachevici şi VitalieGolunga în calitate de interpuşi ai lui Veceslav Secrieru, gestionariifabricilor au un anumit grad de autonomie faţă de reţea, în sensul că, înschimbul utilajelor, materiei prime şi materialelor furnizate de lideriigrupului, aceştia achită o cotă-parte din profitul obţinut în urma produceriişi comercializării ilicite de ţigarete. Mai mult, fabricile clandestine au ungrad relativ ridicat de mobilitate, existând posibilitatea de a fi mutateîntr-o altă localitate într-un timp scurt. Spre exemplu, fabrica amplasată iniţialîn Petroţeşti, judeţul Neamţ, a fost mutată în noiembrie 2009 în Suceava, la unpunct de lucru al firmei Danico Impex SRL. De acolo, a fost transportată în Bacău,apoi în Capul Câmpului, judeţul Suceava, după care, în decembrie 2010, să fiemutată în Suceava.

Fabrica din Titu

Locaţia era gestionată de către PavelHolban, Constantin Zeru şi Victor Secu şi a fost pusă la dispoziţia grupării decătre Lucian Ciobanu, împuternicit al firmei Data Base SRL. Tutunul eraprocurat şi livrat de către Serghei Ohrim fie direct, fie prin intermediari,cum ar fi Ion Dimitroglu. Însă o parte a tutunului a fost asigurată şi deCristian Dănulescu şi Pavel Holban, din Polonia, de la un furnizor indicat de cătreSergheu Ohrim. La fabrică, muncitorii, comandarea şi obţinerea timbrelor de marcarefalse şi blanchetele de producţie erau supravegheate de Costică Pecheanu,Cristian Dănulescu, Constantin Bobu şi Daniel Badea. O parte din foliile, foiţele,filtrele, rolele cu folie din plastic au fost trimise de Constantin Bobu, VictorSecu şi Constantin Zeru cu microbuzul din Republica Moldova şi ridicate de laAutogara Filaret, de unde au fost transportate la fabrică de către ceilalţimembri ai grupării. În aceeaşi manieră au fost „importate” piese şi consumabilepentru utilaje, cum ar fi curele sau benzi transportoare. Pentru procurareatimbrelor de marcare falsificate, gruparea a apelat la sprijinul lui AlAbdallat Emad Mohhamad Shafiq şi la un tipograf pe nume Daniel Alexandru Filip,acesta din urmă ocupându-se efectiv de tipărirea timbrelor false. Un alttipograf, Marian Florea, a confecţionat blanchetele necesare ambalării ţigărilor.Muncitorii din fabrica Titu, în număr de şase, au fost recrutaţi din RepublicaMoldova de către Victor Secu. Ţigările fabricate la Titu erau distribuite unorclienţi fideli, ca Sorin Mihai, zis „Şobolanu”, Paul Augustin Micle, NinaMicle, Ştefan Costea, zis „Fane”, Cătălin Pecheanu, Marian Pecheanu, NiculaeIordache, zis „Robert Codiţă”, Tudor Mircea Năstase, zis „Pufi”, precum şi alţii.

Anchetatorii au stabilit că, numai înprima jumătate a acestui an, la Titu, gruparea a produs aproximativ 500 debaxuri de ţigări marca Plugaru. După aceea, stocul de tutun s-a epuizat, motivpentru care activitatea a fost suspendată, traficanţii interesându-se de achiziţionareaunor cantităţi mari de tutun din Bulgaria, Cehia, Turcia, China sau Polonia. La20 septembrie, Holban şi Dănulescu au introdus în ţară trei tone de tutun, subacoperirea a 15 tone de mere. Gruparea mai intenţiona să aducă în ţară încă 15tone de tutun pe care Dănulescu îl şi achitase deja în Polonia. O altă tonă detutun a fost procurată prin intermediul lui Tudor Mircea Năstase, care aprocurat materia primă din Oneşti, atransportat-o la Bucureşti şi, de aici, la Bacău, de unde a mai achiziţionatalte două tone de tutun. Marfa a ajuns, la data de 24 septembrie, la fabricadin Titu

La data de 06 octombrie, GardaFinanciară şi IPJ Dâmboiţa au intrat la fabrica clandestină de la Titu, ocazie cu care auidentificat o instalaţie de producere şi ambalare ţigarete ce avea pe fluxtutun, o cantitate de aproximativ 5 tone de tutun vrac, 25.256 de pachete deţigări marca Plugaru, hârtie pentru împachetat ţigări - 108.000 bucăţi, timbrede marcare fiscale inscripţionate Rep. Moldova, purtând acelaşi cod - AT 3/2006- 239.000 bucăţi, role folie aluminiu cu diametrul exterior 33 cm şi lăţime 8,4cm - 32 bucăţi; role hârtie ţigarete - 34 bucăţi; maşină manuală pentru tocattutun; diferite cantităţi de tutun prelucrat vrac şi ambalat în saci de rafieşi saci de plastic; ambalaje din carton şi un cântar tip valiză. Muncitoriimoldoveni aflaţi în fabrică la momentul descinderii au sărit gardul şi au fugitpentru a nu fi identificaţi de organele de control.

Fabrica din Harghita

Aceiaşi lideri ai grupării infracţionale coordonează o serie de utilajede producere clandestină de ţigarete amplasate în diferite localităţi peteritoriul României, între care şi cel din Tulgheş, judeţul Harghita. Fabricaaparţine lui Gheorghe Caia. Acesta este ajutat de Constantin Bârlog, zis„Unguru”, iar aprovizionarea cu tutun are loc pe filiera Veaceslav-Ohrim. Bobu,Badea şi Adrian Lavraniuc se ocupă de aprovizionarea cu blanchete şi timbre demarcare, în timp ce finanţarea afacerii este asigurată de un anume „Gicu dinMoldova”. Persoana care a asigurat, la solicitareasegmentului moldovenesc al reţelei, service-ul utilajelor amplasate la Tulgheşeste numitul Oleg Nacu. Din cercetări a rezultat faptul că una dintre reprizele de producţiederulate la fabrica de la Tulgheş a avut loc în luna august 2010, când au fost produseţigări marca Plugaru, însă în urma faptului că în data de 6 august 2010 a fostidentificată o fabrică clandestină amplasată pe raza municipiului Oneşti,segmentul moldovenesc al grupării infracţionale i-a solicitat lui Caia să facăcurăţenie: „Dă cămăşile şi cartofii ăia de acolo, că o să vină Sanepidul încontrol”.

Fabrica din Horezu

O altă fabrică ilegală de ţigări, aparţinândaceleiaşi grupări, a fost identificată în localitatea Ahorezu, judeţul Vâlcea.La jumătatea lunii august, Victor Secu, nemulţumit de veniturile obţinute peurma fabricii de la Titu, a luat legătura cu Serghei Ohrim, căruia i-a cerut onouă linie completă pentru fabricarea ţigărilor. Secu s-a asociat, astfel, cufinanţatorii Valeriu Chiriac, Sergiu Trocin şi Nicolae Cazavu. Secu a luat,apoi, contact cu Ion Popii, zis „Marcel, care deţinea o fostă fermă de pui înlocalitatea Zlătărei, zonă unde au fost depozitate utilajele. Depozitul de ţigaretea fost amplasat într-o localitate aflată la 30 de kilometri de locaţia deproducţie. Utilajele au fost trimise de Ohrim din Italia şi au fostdescărcate în Zlătărei. Pentru recuperarea TVAla livrarea utilajelor, Ohrim a întocmit documente fictive de export autilajelor respective către firma Eximtrans SRL din Republica Moldova. De aici,utilajele au fost mutate în oraşul Horezu, într-o locaţie pusă la dispoziţiagrupării de Dumitru Iordache, zis “Piele”.

În cursul zilei de 26 octombrie,fabrica ilegală din Horezu a fost aprovizionată decătre Ohrim cu tutun. Pentru aprovizionarea cublanchete, timbre de marcare fiscală false şi cutii, Victor Secu l-a contactatpe Daniel Badea, căruia i-a solicitat procurarea unei cantităţi 600.000 deblanchete, 600.000 de timbre de marcare fiscală false şi 2.000 de cutii. Pentru tipărireablanchetelor pentru ambalarea ţigărilor contrafăcute mărcile Doina şi Ronson ceurmau a fi produse la Vâlcea. La sfârşitul lunii noiembrie 2010, Badea a intrat în posesia a 30.000 de blanchete deţigări Diona, precum şi timbrele fiscale aferente, şi filmul necesar tipăririide blanchete de ţigări marca Diona, pe care le-a înmânat lui Secu.

Fabrica din Preoţeşti

Încursul anului 2009, o nouă fabrică a fost amplasată în localitatea Preoţeşti,judeţul Neamţ, într-un spaţiu pus la dispoziţie de Vasile Ungureanu. La data de10 noiembrie 2009, Vitalie Golunga a decis mutarea fabricii în judeţul Suceava.Ca urmare, utilajul respectiv a fost mutat într-o clădire din municipiulSuceava, pe str. Plaiului nr. 25, la punctul de lucru al SC Danico Impex SRL,societate aparţinând lui Mircea Lăzăreanu. În această perioadă, Serghei Ohrim afăcut demersuri pentru identificarea de persoane dispuse să comercializezeaceste produse prin cluburi şi discoteci. El a luat legătura cu diverşibasarabeni stabiliţi în Iaşi, Suceava, Piatra Neamţ, Bacău, Vaslui, Vrancea,Braşov şi Bucureşti. În martie 2010, fabrica a fost mutată la Oneşti, într-un spaţiupus la dispoziţie de SC Geluca SRL, firmă aparţinând lui Gheorghe Ciuciureanu.

„Pe fondul unor neînţelegeri şi temeride deconspirare, Golunga Vitalie şi Catargiu Gheorghe au hotărât să ducăutilajul înapoi în Suceava, unde l-au amplasat în incinta unei balastiereaparţinând SC COMINCO SA, situată în localitatea Capu Câmpului. Utilajeleau rămas până la data de 6 decembrie, când, la iniţiativa lui Golunga Vitalieşi Cazachevici Veaceslav, acestea au fost transportate înapoi la locaţia dinmunicipiul Suceava, pe str. Plaiului nr. 25”, au precizat anchetatorii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-02-14

Mai multe imagini:
EXCLUSIV. Caracatiţa moldovenească a fabricării ţigărilor de contrabandă
zoom

loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


CROCODIL
31 Dec 2010

nu stiu cine io pus sa vina la romania pe vitalie si vlad grasu da va zic eu ca la suceava nimic nu se poate face fara dan popovici si tovarasul lui bob eu zic ca astia doi sunt sifoane ca au o gramada de belele pe cap si nu ii umfla nimeni din cauza asta so dus dracu si fabricile celea de tigari ca aia se cred sefi in oras la ei
Random imageUltimele stiri


STARBAG