2020-04-05 07:13

EXCLUSIV. Cazul “Mădălina Manole”, prins în hăţişul legislativ aberant din România. Furnizorul Furadan-ului riscă o amendă de 100 de lei

 |  19:45
EXCLUSIV. Cazul “Mădălina Manole”, prins în hăţişul legislativ aberant din România. Furnizorul Furadan-ului riscă o amendă de 100 de lei

Dosarul “Mădălina Manole” va fiînchis cu rezoluţia “sinucidere”. Toate datele şi indiciile aflate la dosarexclud ipoteza săvârşirii unei infracţiuni de omor asupra artistei, concluziilefiind clare. Mădălina Manole a ingerat voluntar o cantitate de 400 de mililitride Furadan cu apă, decesul fiind cauzat de consumul acestei combinaţii letale.Cu toate acestea, anchetatorii au extins cercetările pentru a identificamijloacele prin care Mădălina Manole a intrat în posesia substanţei chimice, acărei deţinere este ilegală, şi pentru a verifica dacă persoanele care au legăturăcu substanţa găsită la domiciliul artistei pot fi trase sau nu la răspunderepenală.

Potrivit specialiştilor în dreptpenal este extrem de dificilă stabilirea unei legături de cauzalitate întrepunerea la dispoziţia Mădălinei Manole a flaconului cu Furadan şi decesulacesteia. Procurorii pot merge în acheta paralelă declanşată pe verificareaposibilităţii încadrării juridice a unei presupuse fapte penale de care s-arface vinovaţi cel care a vândut, prin intermediul postării unui anunţ peinternet, Furadanul şi prietena Mădălinei Manole, cea care i-a oferit cu titlude împrumut flaconul, în verderea deparazitării locuinţei situate în Otopeni.

Uciderea din culpă, imposibil de dovedit

Codul Penal aflat încă în vigoareare două prevederi ce ar putea fi speculate în aceste situaţii. Primă este reprezentatăde articolul 178 Cod Penal, care se referă la uciderea din culpă, şi care, laaliniatul b), stabileşte: “uciderea din culpă, ca urmare anerespectării dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exerciţiulunei profesii sau meserii, ori pentru efectuarea unei anume activităţi, sepedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani”. Persoana care a vândut,efectiv, substanţa ar trebui însă să îndeplinească o condiţie esenţială prevăzutăde legea penală, şi anume fapta sa să întrunească latura obiectivă, în sensul căar fi ştiut că eventualul cumpărător urmează să folosească substanţa vândută înscopuri suicidale. Numai în cazul în care anchetatorii vor reuşi să dovedeascăacest lucru, fapta vânzătorului poate intra sub incidenţa articolului 178 CodPenal.

A doua prevedere a legii penalese referă la înlesnirea sinuciderii, variantă teoretică pe care anchetatoriipot merge în legătură cu prietena Mădălinei Manole, cea care, la începutul săptămâniitrecute, i-a oferit flaconul respectiv. Potrivit unor surse, femeia în cauză afost deja audiată de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti,ea declarându-le anchetatorilor că Mădălina Manole i-a cerut să-i procure osubstanţă chimică necesară unor plante pe care le avea în curte. Informaţiileexistente până acum în această cauză nu confirmă că Mădălina Manole ar fi cerutîn mod expres Furadan, ci doar o substanţă chimică. Articolul care reglementeazădeterminarea sau înlesnirea sinuciderii este 179 Cod Penal, care prevede: “Fapta de adetermina sau de a înlesni sinuciderea unei persoane, dacă sinuciderea sauîncercarea de sinucidere a avut loc, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7ani”. Însă şi înaceastă situaţie, lipseşte cauza obiectivă. Pentru a putea fi trasă la răspunderepenală pentru înlesnirea sinuciderii, procurorii trebuie să dovedească faptul căprietena Mădălinei Manole ar fi cunoscut, în momentul în care i-a procurat şi înmânatartistei flaconul cu Furadan, că aceasta vrea să se sinucidă.

Codul Penal aflat în vigoarenu se poare aplica în cazul Manole

Incredibil,dar adevărat. «Puterea» a identificat două acte normative care ar putea sta labaza declanşării cercetărilor penale de către procurori în cazul persoanelorcare au deţinut, comercializat sau traficat flaconul cu Furadan, care a condusla decesul Mădălinei Manole. Este vorba de Ordonanţa Guvernului cu numărul 4, din 20 ianuarie1995, privind fabricarea, comercializarea şiutilizarea produselor de uz fitosanitar pentru combaterea bolilor, dăunătorilor şiburuienilor în agricultură şisilvicultură, dar şide Legea 360/2003 republicată, privind regimul şi prepararea substanţelorchimice periculoase.

Prima reglementare arată laarticolul 31: “Constituie contravenţii la normele privindfabricarea, comercializarea şi utilizarea produselor de uz fitosanitar următoarelefapte, dacă nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate,potrivit legii penale, infracţiuni şi se sancţionează astfel:

(4) Cu amendă de la700.000 lei la 1.000.000 lei:

a) comercializarea produselor de uz fitosanitar fără autorizaţie decomercializare;

b) vânzarea produselor de uz fitosanitar din grupele I şi a II-a detoxicitate la persoane fizice sau la persoane juridice neautorizate”.

A doua reglementare, respectivLegea 360/2003, republicată, arată că “producerea, deţinerea sau orice operaţiuneprivind circulaţia substanţelor şi preparatelor toxice şi foarte toxice fărădrept constituie infracţiune şi se pedepseşte conform Codului Penal". Aiciparadoxul românesc conduce inevitabil la imposibilitatea aplicării legii. Asta,deoarece Codul Penal, valabil până în anul 2005, prevedea, la articolul 390,“procucerea, deţinerea sau orice altă operaţiune privind circulaţia produselortoxice, cultivarea în scop de prelucrare a plantelor care conţin astfel desubstanţe, ori experimentarea produselor ori substanţelor toxice, toate acesteafără drept, se pedepsesc cu închisoare strictă de la 3 la 15 ani”. Ei bine,odată cu intrarea în vigoare a Codului Penal din 2006, această prevedere a dispărut,nefiind înlocuită cu nici o altă măsură restrictivă. Prevederile articolului390 din Codul Penal ediţia 2005 vor reapare însă abia la anul, când întră învigoare Codul Penal al lui Predoiu. Fapta va fi mai blând pedepsită, potrivitart. 359, respectiv cu închisoare de la 2 la 7 ani. Însă legea nu se va putea aplica retroactiv.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-05-27

Mai multe imagini:
EXCLUSIV. Cazul “Mădălina Manole”, prins în hăţişul legislativ aberant din România. Furnizorul Furadan-ului riscă o amendă de 100 de lei
zoom
EXCLUSIV. Cazul “Mădălina Manole”, prins în hăţişul legislativ aberant din România. Furnizorul Furadan-ului riscă o amendă de 100 de lei
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine