2019-08-19 04:53

Exerciţiu naţional de răspuns la producerea unui seism. Scenariul prevede că a avut loc un cutremur de 7,5 grade pe Richter

 |  09:27
Exerciţiu naţional de răspuns la producerea unui seism. Scenariul prevede că a avut loc un cutremur de 7,5 grade pe Richter

Un exerciţiu naţional intitulat "Seism 2018" a început, sâmbătă, la ora 9.00, scenariul acestuia presupunând că s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter, anunţă Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Exerciţiul vizează punerea în aplicare a Concepţiei naţionale de răspuns post-seism. Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, sâmbătă, că exerciţiul Seism va avea o durată de cinci zile, fiind urmărit în timp real răspunsul la eventuala producere a unui cutremur în Vrancea, de 7,5 grade pe scara Richter, la o adâncime de 140 de kilometri. Conform scenariului, cel mai afectat ar fi municipiul Bucureşti, unde din primele informaţii ar fi 12 imobile prăbuşite parţial sau total şi aproximativ 200 de victime doar în zona Centrului Vechi - Universitate. "Nu facem un show, asta vreau să se înţeleagă", a subliniat Raed Arafat. Ministerul Apărării Naţionale (MApN) anunţă că participă la exerciţiul Seism 2018, desfăşurând activităţi simulate de identificare a pagubelor materiale şi victimelor înregistrate în unităţile militare, precum şi misiuni de sprijin al autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, prin asigurarea transporturilor aeriene de evacuare medicală.

Exerciţiul Seism 2018: Forţele MApN simulează identificarea pagubelor şi victimelor din unităţile militare şi sprijină autorităţile publice prin transporturi aeriene de evacuare medicală

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) anunţă că participă la exerciţiul Seism 2018, desfăşurând activităţi simulate de identificare a pagubelor materiale şi victimelor înregistrate în unităţile militare, precum şi misiuni de sprijin al autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, prin asigurarea transporturilor aeriene de evacuare medicală.

MApN a anunţat că participă, alături de structurile cu responsabilităţi în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă, la exerciţiul naţional Seism 2018.

"În cadrul exerciţiului, conform procedurilor, Statul Major al Apărării a activat, în cadrul Centrului militar de comandă (nucleu), Grupa de Răspuns în Situaţii de Urgenţă şi a angajat forţe şi mijloace din Statele Majore ale Categoriilor de Forţe ale Armatei, Comandamentele de Sprijin, Serviciul poliţie militară şi Direcţia Medicală a MApN. Forţele din Ministerul Apărării Naţionale au declanşat de urgenţă activităţi simulate de identificare a pagubelor materiale şi victimelor înregistrate în unităţile militare, precum şi acţiunile prevăzute de procedurile legale în cadrul sistemului naţional de răspuns la urgenţe civile, inclusiv cu misiuni de sprijin real al autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, prin asigurarea transporturilor aeriene de evacuare medicală", se arată într-un comunicat al MApN.

Exerciţiul Seism 2018 îşi propune antrenarea tuturor structurilor responsabile de conducere, coordonare şi răspuns, la nivel local, regional şi naţional, în cazul producerii unui seism major cu victime multiple. Potrivit scenariului, sâmbătă dimineaţă, la ora 08.37, în zona Vrancea, s-a produs un cutremur major, cu magnitudinea de peste 7,5 grade pe scara Richter, unde seismică având ca axă de deplasare Bucureşti - Alexandria - Sofia şi Iaşi - Chişinău.

Exerciţiul Seism 2018: A fost solicitată asistenţă internaţională prin Mecanismul de Protecţie Civilă, fiind înştiinţat şi Centrul Euroatlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre din cadrul NATO

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunţă că, în cadrul exerciţiului Seism 2018, a fost solicitată asistenţă internaţională prin Mecanismul de Protecţie Civilă, fiind înştiinţat şi Centrul Euroatlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre din cadrul NATO. În cadrul exerciţiului, pe componenta solicitării de sprijin internaţional, Mecanismul de Protecţie Civilă va răspunde cu capabilităţi medicale internaţionale.

MAI precizează că, potrivit scenariului exerciţiului Seism 2018, sâmbătă dimineaţă, la ora 08.37, în zona Vrancea, s-a produs un cutremur major, cu magnitudinea de peste 7,5 grade pe scara Richter, unde seismică având ca axă de deplasare Bucureşti - Alexandria - Sofia şi Iaşi - Chişinău.

"Seismul a dus la distrugerea şi avarierea a numeroase clădiri ale administraţiei publice centrale şi locale, unităţi medicale, clădiri de locuit, obiective sociale, precum şi a infrastructurii (reţele de alimentare cu energie electrică, gaze, staţii de tratare şi de epurare, sisteme de transport şi distribuţie carburanţi, căi de transport rutiere, feroviare)", arată sursa citată.

Arafat spune că exerciţiul Seism urmăreşte în timp real răspunsul la producerea unui cutremur şi va dura cinci zile: Nu facem un show, asta vreau să se înţeleagă

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, sâmbătă, că exerciţiul Seism va avea o durată de cinci zile, fiind urmărit în timp real răspunsul la eventuala producere a unui cutremur în Vrancea, de 7,5 grade pe scara Richter, la o adâncime de 140 de kilometri. Conform scenariului, cel mai afectat ar fi municipiul Bucureşti, unde din primele informaţii ar fi 12 imobile prăbuşite parţial sau total şi aproximativ 200 de victime doar în zona Centrului Vechi - Universitate. "Nu facem un show, asta vreau să se înţeleagă", a subliniat Raed Arafat.

"Astăzi la ora 8.37 am declanşat exerciţiul naţional Seism, pe baza unei concepţii aprobate de doamna ministru, dar care este completată şi cu exerciţul Modex, care este un exerciţiu european care se combină cu exerciţiul nostru, acest lucru o să îl vedeţi pe parcurs, în cinci zile, cum evoluează. Cel puţin la acest moment, scenariul este un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter, la o adâncime de 140 de kilometri, care a avut loc ca epicentru în zona seismică Vrancea, localitatea Nereju, iar durata seismului a fost de 57 de secunde. Unda seismică a avut ca direcţie de deplasare axa sud-vest şi nord-est, afectând cel mai mult municipiul Bucureşti", a explicat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, Raed Arafat.

El a spus că, de la momentul în care a fost declanşat acest exerciţiu, toate comunicaţiile la nivelul municipiului Bucureşti şi între municipiul Bucureşti şi restul ţării au fost întrerupte, acestea începând să se reia ulterior.

"Exerciţiul are ca menire testarea concepţiei de răspuns la cutremur, modul cum reacţionează fiecare din judeţele ţării pentru a veni în sprijin către zonele care sunt calamitate şi foarte important, modul cum reacţionează autorităţile din Bucureşti şi autorităţile centrale în astfel de situaţii. În cadrul exerciţiului urmează să se facă mai multe testări şi scenarii care să ne permită să testăm diferite aspecte", a spus Arafat, menţionând că până acum s-a testat luarea deciziilor fără să fie legătura cu autorităţile centrale şi să fie emise ordine, întrucât nu se puteau emite ordine, şi că urmează să fie evaluat modul în care s-a acţionat.

Raed Arafat a explicat că în prima fază are loc evaluarea: terestră, aeriană şi activarea Centrului de comandă de la Ciolpani, până la activare intervenţia fiind condusă de la sediul MAI.

Potrivit MAI, începând cu ora 9.00 s-a declanşat exerciţiul naţional "Seism 2018" care constă în punerea în aplicarea a Concepţiei naţionale de răspuns post-seism.

Conform scenariului, a avut loc un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter, care poate fi urmat de mai multe replici.

"Au fost alertate toate unităţile subordonate ale IGSU, iar mai multe echipaje de pompieri din ţară se deplasează spre Capitală. La Ciolpani a fost activat Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei", arată MAI.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-10-13Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray