2019-08-18 14:06

Explozie la Petromidia. Al cincilea accident de muncă de la rafinăria din Năvodari a KazMunaiGaz

 |  19:41

O explozie urmată deun incendiu s-a produs, duminică seară, pe platforma de la Petromidia Năvodari,în urma incidentului trei persoane fiind rănite. La locul accidentului au ajunstrei autospeciale ale SMURD, care au acordat primul ajutor victimelor.

PotrivitInspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea al judeţului Constanţa, peplatforma Petromidia a avut loc o explozie urmată de un incendiu, pentrustingerea căruia au intervenit imediat pompierii civili de pe platformă, fărăsă fie nevoie de intervenţia pompierilor militari, transmite corespondentulMediafax. În urma deflagraţiei, trei persoane au fost rănite, la ora transmiteriiacestei ştiri fiind transportate spre Spitalul Judeţean Constanţa.

Lalocul incidentului au ajuns trei ambulanţe ale Serviciului Medical de Urgenţăpentru Resuscitare şi Descarcerare (SMURD), care au acordat victimelor primulajutor şi le-au transportat apoi la Spitalul Judeţean din Constanţa.

Potrivitprimelor date, incidentul nu a fost unul de o gravitate deosebită, focul fiindstins la scurt timp de către pompierii civili de pe platformă.

Alte patru accidenteîn ultimii ani

Nu este primul accident înregistrat la Petromidia. În12 martie 2007, un rezervor de pacură a explodat. Poliţiştii şi pompieriimilitari nu au putut interveni deoarece reprezentanţii rafinăriei le-auinterzis accesul motivând că nu este de competenţa poliţiei şi nici nu este unaccident de muncă. Nu s-au înregistrat victime. Explozia ar fi avut loc la undepozit unde se pompa păcura încălzită peste păcura semicongelată din rezervor.Potrivit declaraţiilor conducerii rafinăriei, dispozitivul de siguranţăsuplimentară s-ar fi cuplat automat.

Înluna iunie a anului 2008, un alt accident de muncă a avut loc. Un bărbat aajuns la spital cu arsuri de gradele 3 şi 4 pe ambele braţe, în urma uneiexplozii la o instalaţie sub presiune. Suflul deflagraţiei l-a aruncat pemuncitorul de 39 de ani la câţiva metri de instalaţie. Victima a fost operatăde urgenţă.

Înluna octombrie a anului trecut, patru muncitori au fost intoxicaţi în SecţieDesulfurare Gaze, pentru ca după o lună, pe 5 noiembrie 2009, o explozie săfacă alte victime. De data aceasta, un angajat a murit.

Scandalul datorieiRompetrol

PlatformaPetromidia din Năvodari, aparţinând grupului kazah KazMunaiGaz (KMG), a ajunssub sechestrul Agenţia Naţională de Administrare Fiscală pentru datoriaistorică a Rompetrol de peste 500 de milioane de euro. KMG intenţionează săajungă până la sfârşitul anului la o înţelegere cu statul român în privinţadatoriei Rompetrol Group, a declarat, joi, directorul general al KMG, KairgeldiKabildin, citat de Bloomberg. KazMunaiGaz a decis, la finele lunii septembrie,conversia în acţiuni a obligaţiunilor emise de Rompetrol în 2003 şi pe care nule-a răscumpărat de la stat. Astfel, statul a reintrat în acţionariatulRompetrol Rafinare (RRC) cu o participaţie de 44,69% din capital, ca urmare aconversiei în acţiuni a unor obligaţiuni pe care compania, controlată deKazMunaiGaz, nu le-a răscumpărat până la termenul limită. Guvernul a anunţat căva contesta în instanţă decizia Rompetrol. "Rompetrol trebuie să plăteascăîntreaga datorie. Ne vom duce în instanţă, ce a făcut este în afaralegii", declara premierul Emil Boc.

TheRompetrol Group avea de rambursat, până la sfârşitul lunii septembrie, 516milioane de euro (670 milioane de dolari) în contul datoriilor istorice alerafinăriei Petromidia, angajate printr-o emisiune de obligaţiuni de stat dinanul 2003. Compania a răscumpărat, în august, o parte din obligaţiuni, în sumăde 229,32 milioane de lei, echivalentul a 54 milioane de euro. În octombrie2003, Guvernul a emis o ordonanţă privind transformarea în obligaţiuni cu omaturitate de şapte ani a restanţelor bugetare ale Rompetrol existente la 30septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi şipenalităţi.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-08-28Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray